EDIŢIE SPECIALĂ CAZUL SÂRBU / 21.01.2003 - CORUPŢIA LA EA ACASĂ:Cum ministrul Mihai Tănăsescu a salvat "PRO TV" de la execuţie silită

Ziarul BURSA #Media-Advertising / 4 februarie 2015

Cutremurul provocat în conducerea finanţelor de acuzaţiile de corupţie formulate public, săptămâna trecută, de trei funcţionari fiscali, a creat fisuri în sistem prin care se scurg uluitoare ştiri despre felul cum ar fi luate deciziile prin care cutare agent economic să fie ocolit de aplicarea legii, iar cutare altul să fie executat. Domnul Adrian Conac, şeful Serviciului de Colectare şi Executare Silită (Mari Contribuabili) din Direcţia Generală a Finanţelor Publice Municipiul Bucureşti (DGFPMB), ne-a relatat cum, în vara anului 2001, a fost blocată acţiunea de execuţie silită a "PRO TV". Subliniem că relatarea faptelor este făcută la persoană întâi, deoarece, după cum susţine, domnul Adrian Conac - ca şef al Serviciului de execuţie silită - fusese împuternicit să coordoneze acţiunea şi s-a aflat în mijlocul ei. Reproducem în continuare relatarea sa, pe care a admis să o înregistrăm pe bandă magnetică, asumându-şi să o publicăm sub numele său, fără protecţia anonimatului.

"Din pricina televiziunilor, am avut un conflict cu conducerea DGFPMB, deoarece dosarele lor nu au fost executate niciodată. De exemplu, la PRO TV, inspectorii trimişi acolo ca să comunice somaţia şi titlul executoriu au fost daţi afară din sediu şi chemaţi urgent la Capitală de directorul adjunct Vasile Tănasă: Veniţi urgent acasă! A ieşit atunci un scandal... Era într-o seară, pe la ora cinci, noi executam PRO TV şi mă sunau inspectorii trimişi acolo, că nu pot...

Debitul PRO TV era vechi, execuţia silită trebuia să aibă loc de prin anul 2000, sau începutul lui 2001, iar noi ne aflăm deja la mijlocul anului. Un coleg de-al meu făcuse un referat, un proces-verbal că umblă să-l execute.

Într-o după-amiază, mă cheamă conducerea - directorul general adjunct Vasile Tănasă şi Olguţa Dejoianu - cu mare scandal, că să executăm televiziunile private. Că au primit ordin de la Ministerul Finanţelor să executăm urgent televiziunile, datorită unei interpelări în Parlament pe tema datoriilor lor. Nu pleacă nimeni acasă!, a ordonat directorul Vasile Tănasă.

Am stat pînă la ora opt seara, am făcut ce ne ceruseră ei, formularele pentru blocările de cont, adresele cu debitele înscrise, mai rămânea să fie semnate şi să fie înscrise băncile. Da, cred că nu aveau declarate la noi băncile cu care lucrau, pentru că, altfel, le-am fi luat de acolo. Dar noi aşteptam să le primim pe fax de la serviciile contabile ale televiziunilor. Şi să ne declare şi patrimoniile. Şi am stat şi am aşteptat. Se face ora opt, se face nouă seara. Cam atunci, ne trimite şi Media Pro un cont. Şi am făcut şi noi o blocare de cont. Atât. În rest, nu am mai primit nimic. Pe la nouă jumătate - zece, am plecat şi noi acasă. Deci, nu am executat nici o televiziune.

A doua zi, am avut o discuţie cu conducerea noastră: Stimate domnule director, am rămas descoperiţi. Noi nu am executat televiziunile, dar am luat număr de ordine la Registratură pentru procesul verbal de execuţie. Dacă vine Curtea de Conturi şi ne verifică, atunci suntem fără acoperire.

Directorul Vasile Tănasă ne răspunde: Da domnule, plecaţi, pleci tu, şeful (adică eu să plec) şi cu un coleg. Va duceţi la Antena 1 şi la CCA Intact.

Şi plecăm la Antena 1. Delegaţie semnată de domnul director general adjunct Vasile Tănasă. Ajungem acolo. Oamenii de acolo, de bună credinţă, nu s-au opus. Ne-au pus la dispoziţie documente, am întocmit procesul-verbal, am semnat noi ca organ de executare, dar la debitor..., ei ne spun: Domnule, nu putem semna. Aşteptaţi patronul, domnul Voiculescu. Am vorbit cu patronul la telefon şi spune că într-un sfert de ora soseşte şi semnează.

N-a durat cinci minute şi... pac!, telefon de la directorul Vasile Tănasă, şeful meu direct: Cu Adrian! Adică, cu mine. Adrian vino urgent acasă că este dezastru! Şi eu îi zic: Păi, ce-am făcut, că n-am semnat şi n-am terminat, cum să vin?! Iar el zice: Nu!, vino aşa. Lasă!

Şi am venit înapoi la Capitală. Şi zice Tănasă: Adriane, dă-mi dosarele toate de la televiziuni. Că a ieşit scandal cu Naşul. A dat Naşul telefon!

Şi mă mir eu: Măi, cine este Naşul ăsta?! Că parcă suntem Mafia!

Şi Tănasă zice: Naşul? Ministrul Tănăsescu. A dat telefon să nu se execute nimic. A ieşit un scandal monstruos!

Pentru că, acum fac o remarcă, domnul director economic de la Antena 1 mi-a spus aşa: A zis domnul Voiculescu că, dacă pune sechestru la Antena 1 şi la CCA astăzi, atunci tot astăzi se pune şi la Pro TV. (fragment)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb