Egiptul va susţine plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid

R.S.
Internaţional / 12 mai

Egiptul va susţine plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid

Egiptul a anunţat astăzi oficial că va sprijini formal la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) plângerea formulată de Africa de Sud împotriva Israelului pentru presupuse crime de genocid comise în războiul aflat în desfăşurare în Fâşia Gaza, relatează agenţia DPA.

"În urma agravării intensităţii şi proporţiei atacurilor israeliene împotriva civililor palestinieni" în Fâşia Gaza, inclusiv a "atacurilor directe" împotriva populaţiei şi distrugerii infrastructurilor vitale din enclava palestiniană, Egiptul a decis să susţină această plângere la CIJ, a explicat Ministerul de Externe egiptean într-un comunicat.

De asemenea, Egiptul acuză Israelul că "forţează palestinienii să fugă sau să fie strămutaţi din teritoriile lor", fapt care a contribuit la "o criză umanitară fără precedent ce a creat condiţii în care este imposibil de locuit în Fâşia Gaza", potrivit DPA.

Toate aceste acţiuni israeliene constituie "o încălcare flagrantă" a dreptului umanitar internaţional, precum şi a celei de-a patra Convenţii de la Geneva din 1949 asupra protecţiei civililor în război, a mai precizat Ministerul de Externe egiptean.

Acesta din urmă cere Israelului să aplice măsurile provizorii dispuse de CIJ în ianuarie pentru asigurarea livrării ajutorului umanitar în Fâşia Gaza. MAE de la Cairo solicită de asemenea Consiliului de Securitate al ONU să ia "măsuri imediate" pentru o încetare a focului şi a operaţiunilor militare israeliene la Rafah, oraş din Fâşia Gaza situat la graniţa egipteană şi care este ultimul refugiu al palestinienilor ce fug din calea luptelor dintre gruparea islamistă palestiniană Hamas şi armata israeliană, scrie DPA.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a dispus în ianuarie Israelului să autorizeze accesul umanitar în Fâşia Gaza, să protejeze populaţia palestiniană şi să facă tot ce-i stă în putere pentru a preveni actele de genocid, fără a-i cere însă încetarea operaţiunii militare în enclava palestiniană. Dar CIJ nu s-a pronunţat încă asupra cazului în sine sesizat de Africa de Sud, respectiv plângerea că în Fâşia Gaza a avut loc un genocid, prin încălcarea de către Israel a Convenţiei ONU asupra genocidului semnate în anul 1948. Această parte a procedurii judiciare ar putea dura ani la rând.

După o incursiune armată a grupării Hamas în care aceasta a ucis circa 1.200 de persoane în Israel pe 7 octombrie, Israelul desfăşoară în enclava palestiniană o puternică ofensivă militară care a ucis până în prezent peste 35.000 de palestinieni, alţi peste 78.000 fiind răniţi, majoritatea civili, femei şi copii, conform autorităţilor sanitare din Fâşia Gaza, mai transmite DPA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. CIJ e la fel de relevant in acest caz cum a fost si cu Putin. Zero barat!

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb