Elveţia a eliberat active ruseşti de 3,4 miliarde de franci care fuseseră blocate de sancţiuni

G.D.
Internaţional / 13 mai 2022

Elveţia a eliberat active ruseşti de 3,4 miliarde de franci care fuseseră blocate de sancţiuni

Guvernul elveţian a raportat ieri active ruseşti în valoare de 6,3 miliarde de franci elveţieni (6,33 miliarde de dolari) îngheţate sub sancţiunile impuse pentru a pedepsi Rusia pentru invadarea Ucrainei, o scădere de la începutul lunii aprilie, deoarece active blocate provizoriu de aproximativ 3,4 miliarde de franci au fost eliberate, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Cifra a marcat o scădere de la fonduri de aproximativ 7,5 miliarde de franci elveţieni raportate de guvern pe 7 aprilie ca fiind îngheţate.

Oficialul guvernamental Erwin Bollinger a spus că au mai fost îngheţate fonduri de 2,2 miliarde de franci, o sumă mai mică faţă de cele deblocate.

"Nu putem îngheţa fondurile dacă nu avem suficiente motive", a declarat Bollinger, un înalt oficial al agenţiei Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), care supraveghează sancţiunile.

În ultimul timp a crescut presiunea asupra Elveţiei, o destinaţie populară pentru elita Moscovei şi un loc de păstrare a bogăţiei ruse, pentru a identifica şi îngheţa mai rapid bunurile a sute de ruşi sancţionaţi.

La începutul lunii mai, Comisia Helsinki din SUA, o comisie independentă finanţată de guvern care analizează problemele de securitate, cooperare şi drepturile omului în Europa, a numit Elveţia "un important facilitator al dictatorului rus Vladimir Putin şi al prietenilor săi", despre care comisia a spus că s-au folosit de legislaţia elveţiană referitoare la secretul bancar pentru a ascunde şi proteja veniturile din ilegalităţile lor".

Guvernul elveţian a respins acuzaţiile "în cei mai puternici termeni posibil", în timp ce preşedintele elveţian Ignazio Cassis a cerut guvernului SUA "să corecteze imediat această impresie înşelătoare", în timpul unui apel telefonic cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Băncile elveţiene deţin bogăţii ruseşti de până la 213 miliarde de dolari, estimează lobby-ul băncilor din Elveţia, cele mai mari doi bănci din ţară,UBS şi Credit Suisse, păstrând fiecare zeci de miliarde de franci pentru clienţii bogaţi ruşi.

Numai Credit Suisse a îngheţat aproximativ 10,4 miliarde de franci elveţieni din aceşti bani până în martie, în temeiul sancţiunilor impuse în legătură cu invazia.

Raportarea Credit Suisse nu a clarificat cât de mult din aceşti bani au fost îngheţaţi în Elveţia.

În timp ce băncile şi administratorii de active pot îngheţa provizoriu fondurile, oficialii SECO au spus ieri că fondurile trebuie eliberate dacă nu nu se poate stabili că activele sunt deţinute sau controlate direct de o persoană sancţionată.

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
BURSA
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5463
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9573
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6256
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.4390

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro