ENEL: "Există posibilitatea să ajungem la arbitraj pentru participaţia minoritară a statului la Muntenia Sud"

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 iulie 2014

ENEL: "Există posibilitatea să ajungem la arbitraj pentru participaţia minoritară a statului la Muntenia Sud"

Statul român, prin Electrica SA, şi italienii de la Enel nu au ajuns, până acum, la un acord privind vânzarea de către Electrica a participaţiei pe care o mai deţine la Enel Muntenia Sud, astfel că există posibilitatea ca acest caz să fie înaintat la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, au declarat reprezentanţii Enel.

Potrivit Agerpres, statul român mai deţine 13,48% din fosta filială Electrica Muntenia Sud, achiziţionată de Enel, şi a cerut pentru acest pachet minoritar de acţiuni 520 de milioane de euro, sumă considerată de italieni ca fiind prea mare.

Reprezentanţii grupului italian au precizat: "Valoarea exactă pentru achiziţionarea pachetului minoritar de acţiuni în Enel Muntenia Sud nu este definită cu precizie în contractul de privatizare, ci ar trebui calculată în baza unor anumite elemente ce pot lăsa loc la interpretări. În cazul unui dezacord în această privinţă, contractul de privatizare stipulează că părţile vor depune toate eforturile pentru a soluţiona orice dispute privind prezentul contract prin discuţii purtate cu bună credinţă".

Oficialii Enel mai spun că au avut discuţii în acest sens cu cei de la Electrica, însă nu s-a ajuns până acum la un numitor comun. "În astfel de cazuri, dacă o înţelegere nu poate fi atinsă, există întotdeauna posibilitatea de a înainta cazul către Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, conform cu practica comercială internaţională", potrivit Enel.

În martie, Fulvio Conti, pe atunci directorul general al companiei italiene, declara, într-o conferinţă la Roma, că Enel speră să achiziţioneze în acest an participaţia minoritară de 13,48% pe care o mai deţine statul român la fosta filială Electrica Muntenia Sud: "În prezent, un expert analizează valoarea pachetului de acţiuni. Ne aşteptăm să finalizăm tranzacţia în acest an. Nu cumpărăm doar de dragul de a cumpăra, nu vom plăti orice preţ, ne vom uita cu atenţie la preţuri".

În urmă cu o săptămână, grupul energetic italian Enel a anunţat că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România. În România, compania italiană deţine trei foste filiale ale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv Bucureşti, în Banat şi în Dobrogea.

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro