Energia eoliană din Marea Neagră, un obiectiv pentru Comisia Europeană

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 20 noiembrie 2020

Marea Neagră se numără printre mările incluse în noua strategie prezentată, ieri, de Comisia Europeană privind energia din surse regenerabile offshore, care prevede sprijin pentru creşterea de cinci ori a capacităţii eoliene offshore a Europei până în anul 2030. Strategia propune sporirea capacităţii eoliene offshore a Europei de la nivelul actual de 12 GW la un nivel de cel puţin 60 GW până în 2030 şi de 300 GW până în 2050. Comisia îşi propune ca, până în 2050, să completeze această capacitate cu 40 GW provenind din energie oceanică, dar şi cu energie produsă utilizând alte tehnologii emergente, de exemplu turbine eoliene şi panouri solare flotante.

Oficialii europeni susţin că Marea Neagră are un bun potenţial natural pentru turbinele eoliene (atât cele fixate, cât şi plutitoare) şi pentru a capta energia valurilor.

"Potenţialul de dezvoltare a energiei eoliene offshore de la Marea Neagra trebuie valorificat cu inteligenţă şi calm, în interesul României. Pe lângă recunoaşterea importanţei din perspectiva UE care deschide oportunităţi de finanţare şi transfer de know-how, este nevoie şi de realizarea rapidă a unui proiect pilot făcut cu o semnificativă participare românească şi de investiţii din fonduri nerambursabile europene pentru întărirea liniilor Transelectrica în Dobrogea. Trebuie ca energia să poată fi evacuată. Parlamentul României nu trebuie să se grăbească cu adoptarea de legislaţie pentru energia eoliană offshore, înainte de alegeri. Este bine să învăţăm din greşelile din trecut când ne-am grăbit şi am greşit", a scris Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, pe pagina oficială de Facebook, despre iniţiativa UE.

Pentru atingerea obiectivelor propuse în noua strategie, Comisia estimează că vor fi necesare investiţii de aproape 800 miliarde de euro de acum până în 2050. Pentru a contribui la generarea şi mobilizarea acestor investiţii, Comisia Europeană încurajează statele membre să utilizeze Mecanismul de redresare şi rezilienţă şi să colaboreze cu Banca Europeană de Investiţii şi cu alte instituţii financiare pentru a sprijini investiţiile în energia offshore prin intermediul InvestEU. În plus, fondurile Orizont Europa vor fi mobilizate pentru a sprijini cercetarea şi dezvoltarea, în special în cazul tehnologiilor mai puţin mature.

Comisia a clarificat, ieri, normele pieţei energiei electrice într-un document de lucru însoţitor al serviciilor şi va evalua dacă sunt necesare norme mai specifice, orientate pe domenii.

Strategia UE se bazează pe potenţialul din toate bazinele maritime ale Europei şi pe poziţia de lider mondial a întreprinderilor din UE în acest sector.

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat că "Europa este lider mondial în domeniul energiei din surse regenerabile offshore şi poate deveni un motor al dezvoltării mondiale în acest sector. Trebuie să ne intensificăm eforturile, valorificând întregul potenţial al energiei eoliene offshore şi stimulând avansul altor tehnologii, cum ar fi energia valurilor, energia maremotrică şi panourile solare flotante. Această strategie stabileşte o direcţie clară şi instituie un cadru stabil, de importanţă esenţială pentru autorităţile publice, investitorii şi dezvoltatorii din acest sector. Trebuie să stimulăm producţia internă a UE pentru a ne atinge obiectivele climatice, pentru a răspunde cererii din ce în ce mai mari de energie electrică şi pentru a sprijini redresarea economiei în urma pandemiei de COVID."

Strategia privind energia din surse regenerabile offshore stabileşte obiective în ceea ce priveşte instalarea de turbine eoliene offshore (atât turbine fixate pe fundul mării, cât şi flotante).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

05 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8831
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0924
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4065
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6478
Gram de aur (XAU)Gram de aur223.0612

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
HackITall2
Women Professionals in the Automotive Industry
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro