E.ON a raportat pierderi de şapte milioane de euro în 2015

Ioana Dogaru
Companii / 09 martie 2016

E.ON, cea mai mare companie de utilităţi din Germania, a raportat cele mai mare pierderi anuale din istoria sa, după deprecierea cu miliarde de euro a valorii centralelor pe bază de cărbune şi gaze naturale, transmit Bloomberg şi Reuters.

În 2015, pierderile nete s-au situat la şapte miliarde de euro (7,7 miliarde de dolari), faţă de pierderi de 3,16 miliarde de euro în 2014. Analiştii estimau pierderi anuale de 6,4 miliarde de euro, informează Reuters.

"Rezultatele noastre financiare reflectă transformarea structurală cu care se confruntă industria energetică, evoluţie care va continua şi anul acesta", a afirmat directorul general, Johannes Teyssen.

Anul trecut, profitul net de bază, care nu include deprecierile, s-a menţinut neschimbat la 1,65 miliarde de euro, la vânzări de 116,2 miliarde de euro. Compania a propus acordarea unor dividende de 0,50 de euro pe acţiune pentru 2015, similar cu nivelul din 2014, amintesc sursele citate.

E.ON a avertizat că viitoarele profituri şi dividende vor scădea şi mai mult, reflectând înrăutăţirea condiţiilor de pe piaţa energiei. Profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) ar urma să scadă anul acesta la 6 - 6,5 miliarde de euro. Această estimare va fi ajustată în urma listării Uniper, care ar urma să aibă loc în a doua jumătate a lui 2016.

E.ON a înregistrat anul trecut costuri speciale de 8,3 miliarde de euro (8,9 miliarde de dolari), în urma deprecierilor de active, din cauza preţului scăzut al electricităţii, al materiilor prime precum şi din cauza incertitudinilor privind reglementările din industria energiei.

E.ON a confirmat recent că planurile privind listarea unei companii apărute prin divizarea sa sunt în grafic. Noua companie va fi denumită Uniper, va prelua centralele pe bază de combustibili fosili şi reactoarele nucleare şi va fi condusă de fostul director financiar Klaus Schaefer. Activele sale vor fi responsabile pentru aproximativ jumătate din actualul profit al E.ON.

Anul trecut, E.ON a anunţat că se va concentra pe energiile regenerabile, reţelele de distribuţie şi serviciile personalizate de îmbunătăţire a eficienţei energetice, pentru a putea răspunde la modificările de pe pieţele energetice, progreselor tehnologice şi cererilor venite din partea consumatorilor.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anunţat că ţara sa va renunţa în totalitate la energia nucleară până în 2022, în urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia). Germania a introdus, în 2011, taxa pe combustibilul nuclear, care ar urma să rămână în vigoare cel puţin până în 2016. Această taxă a afectat semnificativ câştigurile companiilor germane de utilităţi, relatează Bloomberg.

Compania E.ON Distribuţie România, primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate din România, şi-a început activitatea la data de 1 ianuarie, operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri şi o reţea de distribuţie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienţi, precizează sursa citată.

Ziarul BURSA

27 ianuarie

Citeşte Ziarul BURSA din 27 ianuarie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

27 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0189
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5279
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5210
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.4625

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
conferintemedicale.ro
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro