Este România campioană la creşterea preţului la gaze şi electricitate?

A.F.
Miscellanea / 27 octombrie 2023

Este România campioană la creşterea preţului la gaze şi electricitate?

Cu puţin timp în urmă un oficial român, afirma că scăderea preţului la gaze şi electricitate a determinat scăderea veniturilor la bugetul de stat, arată Dumitru Chisăliţă preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă. Datele EUROSTAT arată că preţul în trimestrul I 2023 faţă de perioada similară din anul 2022 a crescut cu 77% pentru electricitate (locul 3 în Europa) şi de 134% la gazele naturale (locul 2 în Europa). Este România campioana creşterii preţurilor în Europa?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să analizăm Metodologia EUROSTAT privind statistica preţurilor. Astfel putem concluzina că preţurile EUROSTAT pentru populaţie sunt preţurile din contractele existente între furnizori şi consumatori. Important de precizat că aceste preţuri nu au fost efectiv achitate de către consumatori, deoarece consumatorul a plătit preţul plafonat.

Analizând datele constatăm că în fapt preţul efectiv plătit la gaze a fost în creştere cu cca 5% la gaze (a 4 cea mai mică creştere din Europa). şi cu cca 8% la energie electrică (a 3 cea mai mică creştere din Europa). Aceasta este creşterea reală a preţului efectiv plătit la gaze şi energie electrică de populaţia din România între semestrul I 2023 şi Semestrul I 2022. Creştere preţului se datorează modificărilor legislative care au apărut în Semstrul II 2022 şi care a determinat creşterea numărului consumatorilor care au plătit preţ plafonat de 1,3 lei/kWh cu TVA inclus (acei care au consumat efectiv în luna de consum mai mult decât 255 kWh). În situaţia gazelor uşoara creştere se datorează expirării contractelor încheiate după anul 2020 pe o perioadă care includea şi luni din anul 2022, cu preţuri la gaze sub 0,2 lei/kWh.

Este România campioană la creşterea preţului la gaze şi electricitate?

Este România campioană la creşterea preţului la gaze şi electricitate?

Analizând preţurile efectiv plătite la gaz şi electricitate (preţurile plafonate), România se şăseşte în rândul ţărilor cu preţuri efectv plătite mici la nivel European la gaz şi electricitate. Precizăm însă că în situaţia în care s-ar fi aplicat în România propunerile Asociaţiei Eergie Inteligetă (AEI) (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/romania-nu-are-intamplator-cele-mai-mari-cresteri-ale-preturilor-la-gaze-si-energie-electrica-din-europa/ ), românii ar fi putut plăti preţuri şi mai mici la gaze şi energie electrică şi ar fi putut să fie ţara unde să nu existe nici o creştere a preţului între Semestrul I 2022 şi Semestrul I 2023 la gazele naturale.

Totuşi, datele EUROSTAT, privind creşterea preţului efectiv plătit la gaze Semestrul I 2023/Semestrul I 2022, nu trebuie neglijate, acestea reprezintă un mare semnal de alarmă şi scoate în evidenţă o mare problemă: arată unde se vor găsi preţurile în România post plafonare în raport cu preţurile din ţările europene!!!.

Aceste statistici trebuie interpretate în mod correct, şi chiar dacă creşeterea preţului efectiv plătit de populaţie nu a fost mare, statisticile arată nefuncţionarea clară a pieţei de gaz şi energie electrică în România şi o mare îngrijorare faţă de momentul în care plafonarea nu se va mai aplica.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. In sfarsit,o explictie corecta a cresterii preturilor in Romania, la gaz si electricitate!

    Si foarte inspaimantator mai ales pentru mare parte a mediului de afaceri!

    Ne-au jecmanit la energie si la gaz. Producem energie si avem rezerve de gaz, dar degeaba ca ne-au chelit de bani. Au inchis si inchid toate termocentralele pe carbune ca sa fim dependenti de altii la energie. Preturile din Romania au depasit preturile din Germania. La salarii de mizerie si scaderea nivelului de trai, infiorator Asta ne-a,adus UE, SUA si slu.gi.le impuse la conducerea Romaniei.

    1. Go home, ruSSian!

      Ce argument misto.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb