ESTIMĂRI EBA1,2 miliarde de euro - necesar de capital pentru băncile din UE, după cerinţele Basel III

Ziarul BURSA #Internaţional / 3 octombrie

1,2 miliarde de euro - necesar de capital pentru băncile din UE, după cerinţele Basel III

EBA: "Implementarea integrală a acordului Basel III va genera o creştere medie cu 15% a actualelor rezerve de capital Tier 1"

Băncile din Uniunea Europeană vor avea nevoie, în mod colectiv, de încă 1,2 miliarde de euro ca să îndeplinească integral, până în 2028, noile standarde globale mai stricte privind capitalul băncilor, cunoscute sub denumirea Basel III, a anunţat vineri Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmite Reuters.

EBA a apreciat că implementarea integrală a acordului global Basel III va avea ca rezultat o creştere medie cu 15% a actualelor rezerve de capital "Tier 1", cea mai mare parte a deficitului de capital fiind înregistrată în rândul băncilor mai mici, concentrate pe creditarea internă.

Organismele globale de reglementare au petrecut aproximativ un deceniu după criza financiară să forţeze băncile să îşi majoreze rezervele de fonduri proprii, în ideea de a evita o repetare a crizei din 2008. Băncile europene trebuie să îşi majoreze nivelul capitalului ca să ajungă din urmă băncile americane mai profitabile.

Una dintre cele mai importante părţi ale standardelor Basel III este limita pe care o fixează asupra capacităţii băncilor de a-şi calcula singure riscurile asociate creditelor lor, în loc să utilizeze o abordare standardizată. Directorii băncilor au susţinut că normele mai dure de capital le reduc capacitatea da a acorda credite firmelor şi întregii economii, notează Agerpres.

Cerinţele Basel III au fost în mare parte adoptate, dar au rămas unele elemente, care ar urma să fie integral implementate până în 2028 în Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie şi alte jurisdicţii.

UE intenţionează să amâne cu doi ani, până în ianuarie 2025, data la care băncile ar urma să înceapă implementarea restului reglementărilor Basel III.

Statele membre UE şi Parlamentul European negociază, de asemenea, dacă vor fi introduse derogări temporare sau permanente de la unele reglementări, băncile susţinând că aplicarea lor integrală va duce la creşterea substanţială a cerinţelor privind capitalul. În replică, un grup de bănci centrale şi organisme de reglementare a trimis recent o scrisoare Comisiei Europene în care cere Europei să nu dilueze sau să amâne noile standarde Basel III.

Dacă propusele "ajustări" ale UE la Basel III sunt luate în calcul, atunci deficitul de capital va scădea la 400 de milioane de euro, dar dacă sunt a3dăugate rezerve suplimentare planificate de către UE, deficitul de capital va creşte la 1,4 miliarde de euro, a precizat EBA.

Ana Botin, preşedintele Federaţiei bancare europene (EBF) şi şeful băncii spaniole Santander, a declarat recent la o conferinţă EBF că va creşte dependenţa de bănci deoarece statele membre UE şi companiile vor face împrumuturi mai mari pentru a redresa creşterea economiei şi tranziţia la emisii zero.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9186
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6835
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9766
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7021
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.0437

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro