ZIARUL BURSA

03 octombrie 2022
Ediţia din 17.04.2024
"Problema pieţelor de energie este manipularea"

CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" / DAN PAUL, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI BROKERILOR:"Problema pieţelor de energie este manipularea"

Andrei IacomiCompanii / 3 octombrie 2022

"Probabil că nu toţi jucătorii din piaţă îşi doresc o Contraparte Centrală; cred că acesta este principalul motiv pentru care proiectul întârzie"  

Principala problemă a pieţelor de energie este că sunt manipulate, a afirmat Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, în cadrul Conferinţei "Energia în Priză", organizată săptămâna trecută de ziarul BURSA.

Turismul îşi revine după pandemie, dar se pregăteşte pentru efectele războiului

SUPLIMENT VOIAJORTurismul îşi revine după pandemie, dar se pregăteşte pentru efectele războiului

EMILIA OLESCUCompanii / 3 octombrie 2022

După doi ani de pandemie, în care unul dintre cele mai lovite sectoare a fost turismul, în sezonul estival 2022 acesta şi-a revenit, în mare parte, aproape de valorile din 2019, însă nu toţi operatorii sunt optimişti cu privire la ceea ce va urma, în contextul în care inflaţia este pe un trend accelerat de creştere, preţurile utilităţilor şi combustibilului majorându-se într-un ritm alert şi continuu.

Mihai Bălan

CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" / MIHAI BĂLAN, DIRECTORUL EXECUTIV AL RPIA:"Nu trebuie să înlocuim o dependenţă cu alta"

O.D.Companii / 3 octombrie 2022

Energia regenerabilă reprezintă o miză majoră, în actualul context. Subiectul a fost abordat de Mihai Bălan, directorul executiv al Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice (RPIA), în cadrul Conferinţe BURSA "Energia în priză". Acesta a declarat: "În 2018 ceream contracte pe termen lung şi mai ceream o ţintă ambiţioasă de regenerabile de 32% până în 2030. Acum am ajuns să avem nevoie de 15 megawaţi de energie eoleniana şi fotovoltaică pentru că e nevoie de energie.

Theodor Livinschi

CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" / THEODOR LIVINSCHI, VICEPREŞEDINTELE ACCER:"Doar 4% din consumul de energie electrică nu a fost acoperit de producţia locală"

O.D.Companii / 3 octombrie 2022

Interesul consumatorului ar trebui, teoretic, să fie pe primul plan. Realitatea arată că lucrurile stau diferit. Theodor Livinschi, vicepreşedinte al Asociaţiei Companiilor Consumatoare de Energie din România (ACCER) a lansat mai multe întrebări şi propuneri către autorităţi şi a avut comentarii legate de colaborarea dintre instituţii.

Inflaţie de lumea a treia în Germania, cea mai mare din ultimii 70 de ani

Inflaţie de lumea a treia în Germania, cea mai mare din ultimii 70 de ani

Călin RecheaMacroeconomie / 3 octombrie 2022

Călin Rechea

Datele preliminare ale Biroului Federal de Statistică (Destatis) arată că indicele preţurilor de consum din Germania şi-a accelerat creşterea anuală peste aşteptări în septembrie 2022, până la 10%, cea mai mare din decembrie 1951, de la 7,9% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,9%, după un avans de 0,3% în luna anterioară (vezi graficul).

Fugă spre necunoscut şi ameninţare nucleară

Cristian PîrvulescuEditorial / 3 octombrie 2022

Cristian Pîrvulescu

Vladimir Putin s-a aruncat într-o cursă frenetică spre necunoscut. Acţiunile pripite ale Rusei menite să creeze condiţiile anexării celor patru regiuni ucrainene ocupate de armata rusă în 2014 (Lugansk şi Doneţk) sau în primele zile ale invaziei militare de la sfârşitul lunii februarie de anul acesta (Zaporoje şi Herson) sunt proba vie a impasului strategic în care se află dictatorul de la Kremlin.

România turistică - pe o pantă ascendentă

SUPLIMENT VOIAJORRomânia turistică - pe o pantă ascendentă

Companii / 3 octombrie 2022

(Interviu cu domnul Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului) 

"Restartarea turismului inţernational la nivelul de dinainte de pandemie va avea loc, probabil, în 2024-2026" "La sfârşitul anului, România va fi prezentă la trei manifestări expoziţionale internaţionale - WTM Londra, Tour and Travel Varşovia şi IBTM Barcelona"

Reporter: Unde se află turismul românesc după mai bine de doi ani de pandemie şi restricţii?

Constantin-Daniel Cadariu: După mai bine de doi ani de pandemie, putem spune că turismul românesc se află într-un proces amplu de revitalizare.

"Turismul de incoming - la jumătate faţă nivelul din 2019"

SUPLIMENT VOIAJOR"Turismul de incoming - la jumătate faţă nivelul din 2019"

Companii / 3 octombrie 2022

(Interviu cu Dumitru Luca, Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism - ANAT) 

"Agenţiile de turism au ajuns la maturitate"

Reporter: Unde se află turismul românesc dupămai bine de doi ani de pandemie şi restricţii?

Dumitru Luca: Începe să-şi revină, dar încă mai este mult până când vom ajunge la nivelul anului 2019, care este considerat ultimul an "normal", aşa cum îi spunem acum.

"Vom aduce Transilvania ca element central în turismul de incoming"

SUPLIMENT VOIAJOR"Vom aduce Transilvania ca element central în turismul de incoming"

Companii / 3 octombrie 2022

(Interviu cu Cristian Pandel, Chairman of the Board Memento Group) 

Reporter: Christian Tour a împlinit în acest an 25 de ani. Cum arată compania căreia i-aţi dat viaţă - acest vis împlinit - după un sfert de secol de activitate?

Cristian Pandel: La 25 de ani, Christian Tour este o companie matură, axată pe client şi pe calitate. Consider că este una dintre cele mai sigure companii de turism din ţară, în acest moment, din perspectiva flow-urilor, a echipei, a infrastructurii - avem peste 50 de sedii proprii şi mai mult de 1000 de agenţii care vând pachete turistice de la noi.

"Prăbuşirea Blue Air - o tragedie pentru sectorul turistic"

SUPLIMENT VOIAJOR"Prăbuşirea Blue Air - o tragedie pentru sectorul turistic"

Companii / 3 octombrie 2022

(Interviu cu Cristian Pandel, Chairman of the Board Memento Group) 

"Căderea celei mai mari companii aeriene româneşti este o oportunitate de dezvoltare pentru Animawings, dar nu suntem pregătiţi cu adevărat să ne luăm zborul astfel încât să balansăm ceea ce avea Blue Air"

Reporter: În ultima perioadă, companiile de turism au fost bulversate de căderea unui mare operator românesc pe zona de aviaţie. Deşi se ştia că are probleme, totuşi lucrurile nu s-au întâmplat treptat, ci mai degrabă brusc, în urmă cu circa trei săptămâni, când Blue Air a anunţat printr-un comunicat că-şi suspendă toate zborurile pentru o anumită perioadă, care ulterior a fost prelungită. Cum vedeţi această situaţie din piaţa turistică?

Cristian Pandel: Cea mai mare companie românească de aviaţie după numărul de pasageri a picat. Eu consider că ceea ce s-a întâmplat cu Blue Air este o tragedie, atât pentru piaţa de turism, dar mai ales pentru clienţi, şi nu doar pentru clienţii care aveau deja bilete, ci şi pentru cei care ar fi urmat să meargă cu Blue Air. Practic, s-a debalansat piaţa. În acest moment, piaţa de aviaţie românească nici nu prea mai există.

"Anul acesta turistic a venit cu creşteri semnificative faţă de 2019"

SUPLIMENT VOIAJOR"Anul acesta turistic a venit cu creşteri semnificative faţă de 2019"

Companii / 3 octombrie 2022

(Interviu cu Sorin Stoica, CEO Eturia) 

Reporter: După doi ani de pandemie, sezonul turistic 2022 s-a desfăşurat fără restricţii. Cum aţi încheiat acest sezon?

Sorin Stoica: Înainte să trec la rezultate, aş face două menţiuni foarte importante pentru noi, Eturia. Da, ne-am bucurat de mai multă libertate, dar în continuare, din cele peste 150 de destinaţii unde avem pachete de vacanţă, unde vorbim de un sejur turistic all-year-round, mai sunt ţări care impun anumite restricţii.

Mamaia a devenit mai ieftină decât Eforie Nord

SUPLIMENT VOIAJOR | LA ÎNCEPUTUL LUNII AUGUSTMamaia a devenit mai ieftină decât Eforie Nord

Companii / 3 octombrie 2022

(Interviu cu Ionuţ Nedea, ownerul agenţiei Litoralulromanesc.ro) 

Reporter: Cum au încheiat operatorii de pe litoralul românesc sezonul 2022?

Ionuţ Nedea: Spre deosebire de anul 2021, când pandemia de coronavirus i-a determinat pe mulţi români să-şi facă vacanţele în ţară, litoralul autohton fiind destinaţia favorită, lucrurile s-au schimbat în 2022, când oamenii au putut călători fără restricţii în străinătate.

"Deşi e toamnă în România, sezonul 2022 nu s-a încheiat"

SUPLIMENT VOIAJOR"Deşi e toamnă în România, sezonul 2022 nu s-a încheiat"

Companii / 3 octombrie 2022

(Interviu cu Denisa Oprea, director de marketing la Hello Holidays) 

"Pachetele s-au vândut din timp, turiştii s-au întors fericiţi"

Reporter: În ce punct se află turismul românesc, după cei peste doi ani de pandemie?

Denisa Oprea: După doi ani de pandemie, dorinţa oamenilor de a călători, de a ajunge nestingheriţi oriunde în lumea aceasta ori de a pleca mai des în vacanţă s-a simţit din plin în vânzări. Cererea pentru sejururi în Grecia, Turcia, Bulgaria, Egipt, România ori de circuite în Europa şi Asia a fost ridicată încă din primăvară.

"Angajarea personalului din afara UE - un proces extrem de laborios, birocratic şi cu multe provocări"

SUPLIMENT VOIAJOR"Angajarea personalului din afara UE - un proces extrem de laborios, birocratic şi cu multe provocări"

Companii / 3 octombrie 2022

(Interviu cu Adrian Voican, preşedintele Bibi Group4travel) 

"Am avut cea mai bună lună iunie, după vânzări, din ultimii 20 de ani" "Turismul în Delta Dunării a scăzut, din cauza proximităţii faţă de Ucraina"

Reporter: Care este bilanţul dumneavoastră după primele nouă luni din acest an, având în vedere că 2022 vine după doi ani de pandemie?

Herculum Spa de la Băile Herculane - locul unde ne relaxăm mintea şi muşchii

SUPLIMENT VOIAJORHerculum Spa de la Băile Herculane - locul unde ne relaxăm mintea şi muşchii

Companii / 3 octombrie 2022

După o mult aşteptată vacanţă în care simţim nevoia să ne plimbăm, să respirăm aer curat, să înotăm şi chiar să facem drumeţii ori să ne căţărăm pe munte, mulţi dintre noi ne întoarcem la viaţa cotidiană odihniţi mental şi încărcaţi sufleteşte, dar poate mai obosiţi fizic. În acest caz, pe principiul "cui pe cui se scoate", după excursia montană sau chiar după câteva zile la mare unde ne-au obosist apa, soarele şi plimbările de la răsărit ori apus, ar fi indicat să ne oprim câteva zile într-o staţiune balneară, pentru a ne răsfăţa şi tonifia corpul cu tratamentele pe care le oferă complexurile hoteliere dedicate.

Terapii spa care stimulează imunitatea organismului

SUPLIMENT VOIAJORTerapii spa care stimulează imunitatea organismului

Companii / 3 octombrie 2022

Sezonul de toamnă ne prinde, de multe ori, neimunizaţi şi nevitaminizaţi. Putem să ne stimulăm imunitatea cu vitamine, minerale, fructe şi legume, dar şi relaxându-ne. Centrele spa sunt astfel de locuri în care putem să ne detensionăm şi, în acelaşi timp, să ne antrenăm imunitatea pentru sezonul rece.

Domeniul sănătăţii, ţintă pentru atacurile cibernetice

Domeniul sănătăţii, ţintă pentru atacurile cibernetice

O.D.Companii / 3 octombrie 2022

Criminalitatea cibernetică este o problemă pentru foarte multe domenii de activitate. Infractorii nu au niciun fel de scrupule. Peste 93% dintre organizaţiile din domeniul sănătăţii au raportat cel puţin o breşă de securitate în ultimii 3 ani, indică datele prezentate în cadrul Conferinţei Cybersecurity Healthcare Summit - 2022.

Suntem în top 10 la nivel mondial în lista naţionalităţilor care călătoresc în Israel

SUPLIMENT VOIAJORSuntem în top 10 la nivel mondial în lista naţionalităţilor care călătoresc în Israel

Companii / 3 octombrie 2022

Ministerul Turismului din Israel: "Sezonul de plajă continuă până în noiembrie"  

Prima lună de toamnă înseamnă startul oficial al sezonului turistic în Israel. Chiar dacă destinaţiile europene se pregătesc de temperaturi scăzute şi precipitaţii, în Israel sezonul de plajă se prelungeşte până spre finalul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie.

Sursă foto: ccdj.ro

Centrul Cultural "Dunărea de Jos" se pregăteşte pentru... mitinguri şi grevă generală

O.D.Cultură / 3 octombrie 2022

Un scandal mai vechi din lumea culturală se reaprinde şi intră într-o nouă fază. În loc să se pregătească pentru evenimente culturale, angajaţii sunt mai aproape de acţiuni de protest: mitinguri, greve, marşuri. Federaţia FAIR-MediaSind, organizaţia reprezentativă la nivel de sector Cultură şi Mass-Media împreună cu membrul afiliat - Sindicatul Naţional din Cultură - FAIR, au înregistrat pe 30 septembrie 2022, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi, conflictul de muncă la Centrul Cultural "Dunărea de Jos" Galaţi.

Săptămâna Sportului a "mişcat" peste 110.000 de oameni

Săptămâna Sportului a "mişcat" peste 110.000 de oameni

O.D.Sport / 3 octombrie 2022

Oamenii îşi doresc să facă sport, dar au nevoie de un imbold. O dovadă a fost oferită recent. Peste 111.000 de români din 42 de judeţe au făcut mişcare în cadrul proiectului #BeActive desfăşurat între 23 şi 30 septembrie cu ocazia Săptămânii Europene a Sportului, a anunţat Ministerul Sportului. La cele 655 de evenimente au luat parte 276 de organizaţii şi 70 de parteneri strategici publici şi privaţi.

1,2 miliarde de euro - necesar de capital pentru băncile din UE, după cerinţele Basel III

ESTIMĂRI EBA1,2 miliarde de euro - necesar de capital pentru băncile din UE, după cerinţele Basel III

Internaţional / 3 octombrie 2022

EBA: "Implementarea integrală a acordului Basel III va genera o creştere medie cu 15% a actualelor rezerve de capital Tier 1" 

Băncile din Uniunea Europeană vor avea nevoie, în mod colectiv, de încă 1,2 miliarde de euro ca să îndeplinească integral, până în 2028, noile standarde globale mai stricte privind capitalul băncilor, cunoscute sub denumirea Basel III, a anunţat vineri Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmite Reuters.

Isteria energetică va lovi puternic din primăvară

Isteria energetică va lovi puternic din primăvară

CRISTIAN DOGARUInvestiţii Personale / 3 octombrie 2022

Cu depozitele umplute în proporţie de peste 80%, Europa aşteaptă încă liniştită iarna următoare. Oficialii sunt siguri că nu vor exista disfuncţionalităţi majore în următoarele luni, dar cum vor arată lucrurile după acest interval, având în vedere sabotajele de la conductele Nord Stream de dată recentă?

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 3 Octombrie 2022

MACRO NEWSLETTER 3 Octombrie 2022

Macroeconomie / 3 octombrie 2022

Preţurile producătorilor industriali din Ungaria şi-au accelerat creşterea anuală şi în august 2022, până la 43,4%, de la 37,9% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 4,1%, după o creştere de 5,7% în luna anterioară.

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6818
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1289
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8284
Gram de aur (XAU)Gram de aur356.8240

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
hipo.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo