Etna a expulzat lavă care a ajuns la 1.500 de metri înălţime

A.P.
Miscellanea / 23 februarie

Etna a expulzat lavă care a ajuns la 1.500 de metri înălţime

Magma expulzată de Etna a ajuns luni la 1.500 de metri înălţime, o imagine descrisă de un expert drept "una dintre cele mai uimitoare din ultimele decenii", scrie The Guardian, citat de News.

Etna, cel mai activ vulcan din Europa, continuă să arunce în aer magmă incandescentă şi nori de cenuşă pentru a cincea oară în câteva zile, putând fi văzute până în Catania.

Potrivit experţilor, spectacolul de foc face parte din erupţia stromboliană care se numără printre activităţile normale ale vulcanului înalt de 3.300 de metri.

"Etna ne oferă un show zilele acestea", a spus Marco Neri, un expert în vulcanologie şi membru al INGV, Institutul naţional italian pentru geofizică şi vulcanologie.

"Este cu siguranţă cea mai puternică explozie de pe craterul sudic, care a fost descoperit în 1971. Nu am mai văzut astfel de explozii înalte de ani, dar pentru moment nu există risc pentru populaţie, în afară de fumul care poate crea probleme de respiraţie pentru câteva ore şi cenuşa care acoperă clădirile şi străzile".

Luni, la ora 23.00 locală, fântăna de lavă, înconjurată de nori uriaşi de fum, a ajuns la 1.500 de metri înălţime, în timp mii de fragmente de rocă au fost aruncate din crater către cer la câţiva kilometri depărtare.

"A fost cu siguranţă una dintre cele mai spectaculoase erupţii din ultimele decenii", a spus Boris Behncke, vulcanolog la National Institute of Geophysics din Catania.

"Etna face lucruri normale, chiar dacă de fiecare dată pare să fie mai mare, mai puternic, mai colorat şi mai ameninţător".

Cea mai lungă erupţie a avut loc în iulie 1614, când activitatea explozivă a durat 10 ani şi vulcanul a aruncat mai mult de un miliard de metri cubi de lavă, acoperind 21 de kilometri pătraţi.

Cea mai cunoscută şi mai distructivă erupţie a avut loc în 1669, când lava, însoţită de cutremure, a îngropat zeci de oraşe şi chiar a ajuns la mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Super protecție cyber pentru echipamente de business
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

26 Feb. 2021
Euro (EUR)Euro4.8745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0209
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4406
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5894
Gram de aur (XAU)Gram de aur228.2335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
www.hipo.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro