Abonament gratuit
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

EXCLUSIVITATE - PERSPECTIVA SĂPTĂMÂNII ASUPRA PIEŢELOR DE CAPITALClaudiu Cazacu, XTB România: "Posibil ca economia să aibă de gestionat suferinţa indusă de închiderile unor regiuni"

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital /

Claudiu Cazacu, XTB România: "Posibil ca economia să aibă de gestionat suferinţa indusă de închiderile unor regiuni"

Este posibil ca economia să aibă din nou de gestionat suferinţa indusă de închideri selective ale unor regiuni, iar în Marea Britanie e discutată chiar ipoteza unei închideri la nivel naţional, ne-a spus Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, care a avut amabilitatea să ne ofere, în exclusivitate, perspectiva sa pentru acestă săptămână asupra pieţelor de capital, punctând cele mai importante evenimente pe care le are în vedere echipa de la XTB.

Luni, preocuparea pentru efectele unor noi măsuri restrictive, în contextul pandemiei, a lăsat investitorii în defensivă.

Apetitul pentru risc a fost lovit din mai multe direcţii. Pe lângă situaţia din sănătate, şi în sectorul bancar au apărut preocupări. În Marea Britanie, banca HSBC, vizată, alături de alte nume importante, de o investigaţie jurnalistică, a înregistrat cele mai coborâte valori ale acţiunii de după 1995. Efectele în piaţă au fost vizibile şi în sectorul bancar european, afectând negativ indicii bursieri. Pentru Regatul Unit, presiunea se adaugă nemulţumirii vis-a-vis de procesul de ieşire din UE, varianta severă fiind luată serios în calcul de către guvern.

Apropierea alegerilor din SUA induce o nouă sursă de preocupare, iar miza e ridicată de cursa pentru numirea unui înlocuitor într-o poziţie esenţială la Curtea Supremă de Justiţie.

Republicanii pot nominaliza o persoană, sporind la 6 din 9 poziţiile şi deci influenţa asupra instituţiei care decide în chestiuni majore precum reforma din sănătate, aspecte referitoare la vot sau puterile prezidenţiale. Unii dintre participanţi se întreabă dacă nu cumva piaţa nu a luat suficient în calcul, până acum, ipoteza unor perturbări electorale, inclusiv în varianta unui rezultat strâns, contestat de ambele tabere. Sfera politică din SUA merită urmărită cu atenţie, atât din perspectiva sondajelor de opinie înaintea alegerilor prezidenţiale, cât şi a posibilităţii de a avea un vot de confirmare pentru CSJ înaintea alegerilor. Investitorii vor fi atenţi, de asemenea, la semnale despre un eventual nou pachet de stimulare economică în SUA.

Indicatorii PMI din sectorul de servicii şi cel industrial, furnizaţi miercuri la 10.30 pentru Germania şi 11.00 pentru întreaga zonă Euro sunt de asemenea de urmărit. Pe baza lor pieţele vor încerca să estimeze cât de puternică a fost revenirea economiei, iar aşteptările sunt relativ optimiste, pentru cifre peste 50 pentru întreaga serie, semnalizând o creştere a activităţii. Orice eventuală dezamăgire ar fi sursă de vulnerabilitate, adăugată peste riscul unei noi limitări a mobilităţii.

Bursele, atât din Europa cât şi SUA, vor decide dacă sunt pregătite pentru recuperare sau mai au nevoie de timp şi de ajustări suplimentare. Având în vedere riscurile variate, este posibilă o continuare a volatilităţii sensibil mai ridicate faţă de august.

Miercuri dimineaţa devreme (ora 5.00) va fi publicată decizia referitoare la dobânda de referinţă în Noua Zeelandă. Rata curentă de 0,25% are şanse să fie menţinută, iar programul de injectare de lichiditate să nu fie majorat.

Joi, ora 10.30 va aduce decizia de politică monetară în Elveţia. Nu sunt aşteptate modificări referitoare la dobânda de referinţă (aflată la -0,75%), însă pot fi de interes comentariile referitoare la franc. Disponibilitatea de intervenţie în pieţe va fi probabil reiterată, însă fără nuanţe noi. Francul elveţian, faţă de Euro, s-a menţinut într-un interval de 2% în ultimele două luni.

După-amiezele de marţi, miercuri şi joi vor aduce declaraţii şi răspunsuri la sesiunea de întrebări din Congresul SUA ale preşedintelui Rezervei Federale, Jerome Powell. Pieţele speră să afle detalii despre noua arhitectură a inflaţiei vizată de către Fed. Cu atât mai interesante vor fi poziţiile referitoare la dolar după ce acesta a început o tendinţă de redresare (aproape 2% avans pentru indicele dolarului în septembrie). Preşedintele Trump s-a arătat recent nemulţumit de poziţia consilierilor săi, care au respins propunerea sa de "ajustare" a valorii dolarului. Tot pe această temă pot fi relevante comentariile lui Steve Mnuchin, Secretarul Trezoreriei, joi la ora 17. În lipsa unor surprize majore, tendinţa favorabilă dolarului, care poate fi privită şi drept o corecţie a unei perioade lungi de depreciere, ar putea găsi susţinători în continuare, mai ales dacă sentimentul din piaţa bursieră se păstrează rezervat.

Dintre rezultatele trimestriale ale companiilor, reţinem Nike, marţi seara, General Mills, miercuri şi Accenture, joi, amândouă înaintea deschiderii bursei.

Fanii Tesla vor fi conectaţi la anunţurile importante pe care le-a promis compania cu ocazia "Zilei Bateriei" (Battery Day), marţi, la ora 11.30. Investitorii speră la un nou tip de baterie, mai durabil şi mai eficient economic. Titlurile sale au înregistrat o performanţă emblematică, avansând de aproape 10 ori în ultimele 12 luni, astfel încât nivelul aşteptărilor este foarte ridicat. În mod normal, variaţiile acţiunii după anunţuri importante depăşesc 5 şi uneori chiar 10% - sensul va depinde de conţinutul comunicării.

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

19 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5464
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3917
Gram de aur (XAU)Gram de aur254.7806

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
ROMANIAN ENERGY DAY 2020
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie