Familia lui Malcolm X cere redeschiderea anchetei privind asasinarea activistului

S.B.
Internaţional / 22 februarie

Familia lui Malcolm X cere redeschiderea anchetei privind asasinarea activistului

Fiicele activistului afroamerican Malcolm X au cerut redeschiderea anchetei cu privire la moartea acestuia, în urma unei noi mărturii - o scrisoare - care pune în discuţie Poliţia din New York (NYPD) şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI), iar un purtător de cuvânt al procurorului din Manhattan, contactat de AFP, a declarat că o "examinare" a dosarului este "în curs", informează news.ro.

Această scrisoare, a unui fost poliţist newyorkez în prezent decedat, în care forţele de ordine - Poiliţia din New York şi FBI - sunt acuzate de complicitate în asasinarea activistului a fost prezentată într-o conferinţă de presă.

Potrivit vărului său, poliţistul - un afroamerican care opera sub acopeire - spune că s-a apropiat, la cererea ierarhiei, de anturajul lui Malcolm X şi că le-a prins într-o capcană pe două gărzi de corp ale activistului, arestate cu doar două zile înainte de asasinat.

La 21 februarie 1965, în urmă cu 55 de ani, El-Hajj Malik El-Shabazz, pe numele său adevăart, a fost privat de aceşti doi bărbaţi atunci când s-a prezentat la o alocuţiune în Audubon Ballroom, o sală de spectacol în nordul Manhattanului, unde a fost ucis prin împuşcare de către trei atacatori.

Fostul poliţist, care şi-a exprimat doirnţa ca mărturia sa să fie făcută publică după moartea sa, susţine că Poliţia din New York (NYPD) şi FBI au ţinut secrete anumite aspecte ale acestui dosar.

În februarie 2020, în urma difuzării unui documentar pe Netflix ("Who Killed Malcolm X?"), procurorul Manhattanului Cyrus Vance a cerut echipelor sale să examineze dosarul, pentru a stabili dacă ancheta este necesat sau nu să fie redeschisă.

Contactată de AFP duminică, NYPD a anunţat că a comunicat serviciilor procurorului "toate arhivele cu legătură cu acest caz".

NYPD este "pregătită să contribuie la această examinare în orice mod".

Contactat e AFP, Biroul FBI din New York nu a răspuns.

"Orice element care va permite o mai bună cunoaştere a aceste teribile tragedii este necesar să fie examinat cu atenţie", a subliniat Ilyasah Shabazz, una dintre cele trei fiice ale lui Malcolm X, prezente la conferinţa de presă, dintre cele şase fiice cu soţia sa, Betty, potrivit news.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Super protecție cyber pentru echipamente de business
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

26 Feb. 2021
Euro (EUR)Euro4.8745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0209
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4406
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5894
Gram de aur (XAU)Gram de aur228.2335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
www.hipo.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro