FAO:Preţurile mondiale la alimente au crescut pentru a patra lună consecutiv, în ianuarie

B.F.
Internaţional / 06 februarie 2020

Preţurile mondiale la alimente au crescut pentru a patra lună consecutiv, în ianuarie

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut pentru a patra lună consecutiv, în ianuarie, ca urmare a majorării preţurilor la uleiuri vegetale, zahăr şi grâu, a anunţat, joi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), informează Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna ianuarie 2020, acest indice a crescut cu 0,7%, comparativ cu luna decembrie 2019, şi cu 11,3% faţă de luna ianuarie a anului trecut, până la un nivel de 182,5 puncte.

Factorul principal care a stat la baza creşterii preţului global al alimentelor în luna ianuarie a fost un salt de 7% înregistrat de preţul uleiurilor vegetale, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, ca urmare a majorării preţurilor la uleiul de palmier, soia, floarea soarelui şi rapiţă. De asemenea, preţul zahărului calculat de FAO a crescut şi el cu 5,5% pe fondul prognozelor referitoare la o producţie mai scăzută de zahăr în mai multe ţări mari producătoare.

În schimb, preţul cărnii a pus capăt unei tendinţe de creştere care a durat 11 luni şi a înregistrat o scădere de 4% în ianuarie, în contextul reducerii achiziţiilor în China şi Extremul Orient, dar şi al cantităţilor mari de carne de porc şi vită disponibile la export.

În paralel, FAO a anunţat joi că se aşteaptă în acest an la o producţie record de cereale la nivel global de 2,715 miliarde tone, cu 2,3% mai mult decât producţia înregistrată în 2019. De asemenea, comerţul mondial cu cereale în sezonul 2019/2020 este prognozat să crească cu 2,3%, până la 420,2 milioane tone, al doilea cel mai ridicat nivel din istorie, ca urmare a creşterii livrărilor de grâu din Uniunea Europeană şi Ucraina spre Asia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

20 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0207
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5221
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5103
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.7608

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro