Fâşia Gaza - Israel, un alt focar al depravării

MAKE
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 mai

Fâşia Gaza - Israel, un alt focar al depravării

English Version

(Episodul 5)

Episodul 1 al acestui articol a relatat cazurile suferinţelor simetrice ale unei mame palestiniene şi ale uneia israeliene, prezentând dilemele etice şi politice legate de ajutorul umanitar şi recuperarea ostaticilor.

Episodul 2 sugerează că Netanyahu a putut profita de atacul Hamas ca să-şi consolideze poziţia politică.

Episodul 3 cercetează cauzele ineficienţei armatei israeliene în ciuda superiorităţii militare faţă de armata palestiniană şi cum de Hamas continuă să aibă aderenţă populară în rândul populaţiei palestiniene, în pofida criticilor privind corupţia şi stilul de viaţă luxos al unora dintre liderii săi.

Episodul 4 deduce care este originea, în mentalitatea părţilor beligerante, a disproporţiei în reacţia israeliană la agresiunea (atroce, la rîndul ei) palestiniană, dar şi a disproporţiei din pretenţiile Hamas pentru eliberarea ostaticilor; disproporţia este calculabilă matematic.

Îmi îndemn cititorii să verifice independent informaţiile incluse în acest articol şi să le proceseze personal.

MAKE

Palestinienii, învingători în social media

Am văzut filme şi fotografii înfăţişând cum teroriştii palestinieni au atacat civili israelieni neînarmaţi, cum îi ucid, cum îi iau ostatici, cum îi jefuiesc pe morţi, cum ucigaşul se pozează cu piciorul pe capul mortului (într-o imagine, victima era un soldat israelian încă viu), am văzut cadavre lăsate în urmă, inclusiv copii, am văzut imagini cu femei indubitabil violate şi ucise, cu jumătăţi de corpuri carbonizate, morţi cu mîinile legate la spate cu sîrmă, am văzut un bărbat împuşcat, căzut în poala soţiei sale, împuşcată ulterior (probabil), în locuinţa lor.

Puteţi vedea aceste imagini aici .

Dar nu va sfătuiesc, a le vedea înseamnă o coborîre în mijlocul depravării, chiar dacă este vorba numai de imagini.

În pofida acestor atrocităţi publice, victoria palestinienilor pe "câmpul de lupta" din social media este absolută, iar experţii (inclusiv evrei) de pretutindeni o recunosc, în ciuda unei superiorităţi evreieşti tradiţionale în mass-media.

Victoria palestinienilor în mass-media a fost consacrată prin premiul IPI-IMS World Press Freedom Hero 2024, pe care l-au primit ieri, la Sarajevo, "pentru curaj şi rezistenţă".

Cum este posibil?!

Vom constata că explicaţiile date de experţi până acum sunt insuficiente şi că, probabil, victoria curentului pro-palestinian în opinia publică internaţională se datorează unui context mai larg decât al celui care a fost luat în calcul.

Postările pro-palestiniene le-au covârşit pe cele pro-israeliene

Expansiunea explozivă a internetului a deschis sfera mai largă care a făcut vizibil faptul că media tradiţională se izbeşte de un colos - social media -, acolo unde nu era nimic.

Propaganda palestiniană înoată în mod natural în acest fluviu social media, în timp ce propaganda israeliană nu s-a adaptat (de altfel, naratorii palestinieni sunt de acolo, ei nu sunt "trimişi").

"Politico" a publicat în decembrie, anul trecut, că vizualizările postărilor pro-palestiniene de pe TikTok (ca şi cele de pe Facebook) erau de opt ori mai numeroase decât cele pro-israeliene: "Dar este adevărat că videoclipurile cu hashtagul #StandWithPalestine au strâns în jur de 4,8 miliarde de vizualizări, conform datelor TikTok. În contrast, #StandWithIsrael a strâns puţin sub 600 de milioane de vizualizări". (25)

Mai mult ca probabil, până astăzi, disparitatea s-a adâncit, dar astfel de cifre globale nu-şi prea mai găsesc fereastra către public.

Explicaţii

Există explicaţii pentru avansul enorm al vizualizărilor de postări pro-palestiniene: "Într-o lume în care musulmanii reprezintă 25% din populaţia globală, iar evreii reprezintă 0,2%, este pur şi simplu mai uşor să obţii viralitate pe partea musulmană", a observat Refael-Chen. (26)

El subliniază implicarea unui efort pro-palestinian bine finanţat şi coordonat în modelarea naraţiunii, menţionând că zece conturi importante de Instagram şi TikTok au fost transformate brusc în pagini de propagandă Hamas în ziua de 7 octombrie, generând o tendinţă pro-palestiniană şi câştigând avânt la nivel mondial. El sugerează că există o finanţare substanţială în spatele acestei operaţiuni, deoarece mesajele sunt precise şi orchestrarea este bine potrivită, iar acest lucru necesită resurse şi planificare elaborate şi susţine că sarcina combaterii ei nu poate fi lăsată pe umerii voluntarilor.

După cum a relatat Fox News la mijlocul lunii noiembrie (27), republicanul american Mike Gallagher a spus că TikTok este comparabil cu "fentanilul digital" (un drog sintetic puternic, care a preluat denumirea de "China White" - iniţial un nume pentru heroină de înaltă puritate), afirmând că aplicaţia este sprijinită financiar sau controlată de guvernul chinez.

În ciuda numeroaselor îndoieli despre probitatea managementului informaţiei pe Tik Tok, implicarea guvernamentală chineză nu a putut fi dovedită.

O explicaţie realistă a succesului opiniilor pro-palestiniene pe social media a formulat secretarul de stat SUA Antony Blinken, la începutul lunii mai (28):

"Ne găsim într-un ecosistem creat de social media în care contextul, istoria, faptele se pierd, iar emoţia - impactul imaginilor - domină".

Ceea ce spune Blinken aici, guvernează şi asupra acestui studiu de faţă, cel pe care îl citiţi chiar acum: emoţia în faţa unei fotografii frapante de război face să se irosească orice efort explicativ, deşi ceea ce vedem poate să fie parte a adevărului, dar nu este niciodată adevărul, căci adevărul este o corespondenţă a propoziţiilor cu faptul la care se referă ele, iar nu un fapt.

Efectul

Potrivit unui sondaj viral de la Harvard, publicat în săptămânile care au urmat atacului brutal asupra Israelului, o uluitoare proporţie de 51% dintre tinerii de 18-24 de ani consideră că acţiunile Hamas au fost justificate - adică uciderea, răpirea şi violul unor oameni nevinovaţi de toate vârstele, lucru diferit de orice s-a văzut vreodată în generaţiile anterioare, notează site-ul israelian CTech (29).

Un sfert dintre tinerii americani cred că soluţia pe termen lung a conflictului este ca Israelul să fie radiat.

Aşa cum postările pro-palestiniene pe social media le-au copleşit pe cele pro-israeliene, tot aşa şi demonstraţiile care au izbucnit în jurul lumii.

O hartă (30) publicată de Al Jazeera la 15 decembrie 2023, localizând demonstraţiile dezlănţuite în lume între 7 octombrie şi 27 noiembrie 2023, arată că numărul celor pro-palestiniene a întrecut de nouă ori pe cel al manifestaţiilor pro-israeliene.

Fâşia Gaza - Israel, un alt focar al depravării

Harta se bazează pe o actualizare a celei publicate la 7 noiembrie 2023, de "Armed Conflict Location & Events Dată" (ACLED), - o organizaţie neguvernamentală specializată în colectarea datelor privind conflictele.

Fâşia Gaza - Israel, un alt focar al depravării

(31)

Aceste hărţi, care, de fapt sunt una singură actualizată o dată, reprezintă o raritate; însăşi agenţia Reuters a trebuit, la 9 mai 2024, să apeleze la harta ACLED (32), care prezintă situaţia din... octombrie - un indiciu că alte actualizări nu au mai fost făcute de o jumătate de an, deşi (sau, poate, pentru că), între timp, protestele pro-palestiniene au cuprins universităţile, au crescut în amploare şi au generat un climat de insecuritate pentru evreii de pretutindeni.

Un articol din 3 mai 2024, apărut în FP (foreignpolicy.com), constată: "Proteste pro-palestiniene similare celor din Statele Unite au început să apară în universităţi din întreaga lume, inclusiv în Australia, Canada, Franţa, Mexic şi Regatul Unit. Contrademonstraţii pro-Israel au apărut şi ele în mai multe locuri. Spre deosebire de Statele Unite, unde peste 2.300 de manifestanţi au fost arestaţi sau reţinuţi în cel puţin 49 de campusuri din 18 aprilie, protestele internaţionale au întâmpinat în mare parte o interferenţă minimă a poliţiei".

Cert este că palestinienii şi susţinătorii lor îi biruiesc pe adversari la capitolul demonstraţii de stradă.

Piramida luptei dintre vârf - media tradiţională - şi reţelele de socializare de la bază

Acesta nu este primul război între palestinieni şi israelieni, dar este primul cu transmisii în direct, iar ele sînt operate de palestinieni, nu şi de israelieni.

Palestinienii cheltuiesc efort (inclusiv bani) ca să-şi filmeze atacurile, uneori folosesc operatori de film neînarmaţi, care numai asta fac, în vederea propagandei - alocă preocupare pentru lupta de pe social media. (33)

Ei merg pînă la a-şi face publice intenţiile şi pregătirile: un videoclip lansat în decembrie 2022 a arătat că Hamas se antrenează să ia ostatici, în timp ce un alt videoclip a arătat că Hamas se antrenează cu parapanta; la 12 septembrie 2023, Hamas a postat un videoclip cu luptătorii săi care se antrenau să arunce graniţa în aer. (34)

Channel 4 News relatează: "Cei care postează pe reţelele de socializare nu sînt doar jurnalişti, ci şi activişti, echipaje de ambulanţă, rude ale victimelor. Detaliile de bază ale postării erau clare rapid: o ambulanţă fusese atacată, sute de cadavre erau pe străzi, oamenii fugeau". (35)

Asistăm la o luptă între media tradiţională şi social media, din care social media iese biruitoare pentru că este considerată parte din textura evenimentului (dar, vom vedea, nu mai fidelă realităţii).

"Între declaraţiile oficiale şi zeci de mărturii şi fotografii independente, nu are loc o competiţie astăzi, pentru că există mai multe dovezi despre modul în care povestea este spusă de participanţi decât de jurnalişti", conform "Channel 4 News", care susţine în continuare: "Ultima dată când Israelul a invadat Gaza, erau 26 de milioane de oameni pe Twitter. Astăzi sunt 250 de milioane de oameni pe el şi de 10 ori mai multe smartphone-uri care pot rula aceste lucruri, aducând moartea şi distrugerea în palma noastră şi direct în vieţile noastre".

Prin contrast, media tradiţională este percepută ca dependentă de autorităţi, nu doar în orientarea ideologică a materialelor de presă, ci chiar şi în exerciţiul funcţionării.

Parlamentul Israelului, Knesset, a adoptat o lege la 1 aprilie 2024, care permite Israelului să închidă temporar instituţii de presă străine, dacă le consideră o ameninţare la adresa securităţii statului.

Consecutiv, la 5 mai 2024, guvernul israelian a închis Al Jazeera din Israel şi a autorizat confiscarea echipamentelor sale.

Nu mai departe de trei zile în urmă, (marţi, 21 mai 2024), agenţia americană "The Associated Press" a acuzat că oficiali ai Ministerului israelian al Comunicaţiilor au confiscat o cameră de filmat şi materialul de difuzare, în baza unui document în care se arăta că agenţia încalcă legea israeliană privind radiodifuziunea străină, document emis de ministrul Shlomo Karhi (ulterior, măsurile au fost anulate).

Social media are avantajul că nu poate fi reglementată şi nu poate fi oprită sub rigoarea acestei legi.

Bătălia dintre media tradiţională şi social media a fost asimilată luptei politice, subordonată unei logici a "luptei de clasa": "Conflictul recent a stârnit o dezbatere aprinsă în întreaga lume, mulţi lideri occidentali sprijinind Israelul, în timp ce cetăţenii lor protestează împotriva acestui sprijin", scrie cotidianul turcesc "Daily Sabah". (36)

Să reţinem această sugestie, că media tradiţională este percepută drept "parte din sistem", ideea va avea un rol în explicaţia desfăşurării atît a războiului din Fâşia Gaza, cît şi a celui din Ucraina, pe care vreau să o propun în Episodul final, cel următor.

Încleştarea dintre media tradiţională şi social media configurează o piramidă, în care la vîrf s-a înţepenit media tradiţională, atârnată de autoritate, aflată în întârziere, în criză de credibilitate şi în minoritate, faţă de social media, aflată la baza, în contact direct cu evenimentul la care participă.

Falsificarea - trăsătură comună

Adesea, însă, social media (la fel cu media tradiţională), alături de transmisiile nealterate, găzduieşte şi răspândirea de neadevăruri, doar că practică falsficari mai numeroase şi mai primitive - "neprofesionale" - un gunoi ceva mai lesne de decelat (dar nu întotdeauna).

În cazul războiului din Gaza, există încă o cauză a preponderenţei relatărilor prin social media: potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York, cel puţin 97 de jurnalişti şi angajaţi ai unor companii mass-media se numără printre cei peste 35.000 de morţi înregistraţi de la începutul războiului, declanşat pe 7 octombrie; până la 1 mai, alţi 16 jurnalişti au fost răniţi, patru au dispărut şi 25 au fost arestaţi.

Cifrele actualizate cu doua zile în urmă numărau cel puţin 105 jurnalişti şi lucrători media ucişi în regiune, de la începutul războiului, majoritatea fiind palestinieni.

Pare să fie o altă planetă acolo, cu ziarişti profesionişti care au devenit rarităţi.

Dar Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor nu poate garanta acurateţea situaţiei pe care o prezintă:

Conform Wikipedia (37), s-a raportat că mulţi jurnalişti din Gaza care se identifică drept independenţi sunt, în realitate, afiliaţi Hamas, care le oferă sprijin ca să-şi îndeplineasca sarcinile, (cum ar fi maşini, şoferi, acces la internet şi adăpost în spitale în timpul războiului) şi, în schimb, le monitorizează munca, asigurîndu-se că prezintă versiunea Hamas a conflictului.

Aceşti jurnalişti sunt apoi citaţi de surse de ştiri occidentale fără să identifice afilierea lor cu Hamas, afilierea nedeclarată putînd fi invocată de israelieni drept confuzie care să explice uciderea lor de către armata.

Nimic nu-i sigur.

Israelienii, în general, privesc neîncrezător orice informaţie parvenind de la palestinieni, ilustrativă fiind viziunea fostului prim-ministru israelian Ehud Barak, conform căreia palestinienii sunt "produsele unei culturi în care să spui o minciună... nu creează disonanţă", în timp ce potrivit fostului prim-ministru israelian Shimon Peres, Facebook a fost folosit pentru ca să promoveze antisemitismul şi antisionismul. (38)

Pe de altă parte, Richard Falk, raportorul special al Naţiunilor Unite pentru drepturile omului în privinţa palestinienilor, a declarat că, în imaginea distorsionată de mass-media în jurul Orientului Mijlociu, cei care raportează în mod onest şi real sunt acuzaţi de părtinire, în timp ce părtinirea pro-Israel este percepută că fiind dominantă.

Eşecul strategiei de slujire a autorităţii

Într-un articol ciudat (39), publicat de revista israeliană Ctech la 29 octombrie 2023, este citată Joanna Landau, co-autor al cărţii "Ethical Tribing: Connecting the Next Generation to Israel în the Digital Era", care manifestă o evidentă lipsă de respect faţă de opinia publică: "În acest moment, avem conducerea globală de partea noastră şi depindem de conducerea globală pentru a câştiga acest război şi a salva ostaticii. Înţelegem că opinia publică nu câştigă războaie şi opinia publică nu extrage ostatici".

După ce deplânge faptul că preşedintele Biden pierde sprijinul democraţilor pentru apărarea "celei mai liberale ţări din Orientul Mijlociu", Landau extrage, incoerent, o concluzie care nu mai are nimic de a face cu liberalismul: "Dacă ştim că obiectivul nostru este să nu pierdem sprijinul politicienilor majori care ne oferă ajutor real pe teren, atunci ei sunt cei pe care trebuie să-i protejăm şi cei care au nevoie de vestă blindată. Trebuie să punem o vestă antiglonţ conducerii - asta este ceea ce noi trebuie să pledăm".

În căutarea unei soluţii, Joanna Landau îl dă drept exemplu pe managerul fondurilor speculative Bill Ackman (în vârstă de 57 de ani) care a cerut ca Harvard să-i nominalizeze pe studenţii care acuză Israelul pentru atacurile Hamas, astfel încât el şi alţi directori executivi să nu-i angajeze din întâmplare.

Ea speră ca exemplul să se generalizeze.

Joanna Landau şi-a transferat expertiza în chiar luna atacurilor şi după cîte se observă, strategia ei a eşuat.

Identificarea Israelului cu autorităţile globale a asmuţit protestele anti-israeliene.

Amplitudinea internaţională a demonstraţiilor pro-palestiniene a promovat lupta de eliberare a Palestinei drept cea mai inspiratoare luptă de eliberare naţională din lume.

Ce-i de făcut?

Titlul "Ce-i de făcut?" îi aparţine unui roman scris de Nikolai Cernîşevski în 1863 - un text influent pentru mişcările revoluţionare din Rusia, inspirând mulţi radicali şi revoluţionari, inclusiv pe Lenin, care l-a preluat pentru un eseu publicat în 1902, unde expune viziunea sa despre organizarea partidului revoluţionar şi strategiile necesare ca să răstoarne regimul ţarist.

Nici o legătură.

Întrebarea "Ce-i de făcut?" este naturală în faţa unei probleme grele.

Unii cititori BURSA m-au întrebat în cursul publicării acestui studiu, care este, în opinia mea, soluţia situaţiei din războiul Fâşia Gaza - Israel.

Eu cred că nu există soluţie.

Războiul este radical, fiecare dintre cei doi beligeranţi îşi doreşte exterminarea celuilalt, pentru că unul dintre ei - Hamas - şi-a programat desfiinţarea statului Israel.

Asta nu lasă loc la toleranţă, este o luptă pe viaţă si pe moarte.

Exterminarea, însă, nu este admisă ca soluţie în morala şi legislaţia contemporană; în schimb, orice propunere de compromis este nesatisfăcătoare pentru ambele părţi şi în cel mai bun caz, poate să calmeze conflictul.

Temporar.

În concluzie, în acest cadru referenţial pe care l-a parcurs studiul de faţă, nu există o soluţie pentru conflictul Fâşia Gaza - Israel.

Soluţia necesită, prin urmare, lărgirea cadrului referenţial, ceea ce ar oferi şi o explicaţie coerentă a manifestării tuturor conflictelor din prezent, inclusiv a războiului rusesc din Ucraina, ca "by-product" al acestei construcţii conceptuale.

Voi încerca să fac asta în Episodul 6 - ultimul - din acest studiu în serial.

Deşi am ajuns deja la o concepţie, la data la care scriu aceste rînduri, Episodul 6 încă nu a fost început şi nu sînt sigur că îl pot duce pînă la capăt.

Este posibil să dureze cîteva zile pînă să-l public, sau este posibil să nu-l mai public niciodată, pentru că nu voi fi putut să-l scriu.

Note

(25) https://www.politico.eu/newsletter/digital-bridge/does-social-media-favor-palestine-over-israel/

(26) https://www.calcalistech.com/ctechnews/article/b1xy1mzxa

(27) https://www.foxnews.com/media/social-media-giants-feature-far-more-pro-palestinian-content-than-pro-israeli-content-led-by-tiktok

(28) https://www.axios.com/local/salt-lake-city/2024/05/06/senator-romney-antony-blinken-tiktok-ban-israel-palestinian-content

(29) https://www.calcalistech.com/ctechnews/article/sykzpeqqp

(30) https://www.aljazeera.com/news/2023/12/15/boycotts-and-protests-how-are-people-around-the-world-defying-israel

(31) https://acleddata.com/acleddatanew/wp-content/uploads/2023/11/ACLED_Israel-Palestine-Global-Demonstrations_2023-1.png

(32) https://www.reuters.com/graphics/ISRAEL-PALESTINIANS/MAPS/movajdladpa/#protests-sweep-around-the-globe-as-israels-war-in-gaza-grinds-on

(33) https://timesofindia.indiatimes.com/videos/toi-original/israel-vs-palestine-military-power-comparison-who-would-win-in-a-war-between-israel-and-palestine/videoshow/104293320.cms

(34) https://en.wikipedia.org/wiki/2023_Hamas-led_attack_on_Israel

(35) "Channel 4 News":

https://www.youtube.com/watch?v=XxK3lt5Cdl8

(36) https://www.dailysabah.com/opinion/op-ed/how-is-media-reporting-the-israel-palestine-conflict

(37) https://en.wikipedia.org/wiki/Media_coverage_of_the_Israeli%E2%80%93Palestinian_conflict

(38) https://en.wikipedia.org/wiki/Media_coverage_of_the_Israeli%E2%80%93Palestinian_conflict

Opinia Cititorului ( 48 )

 1. Analiza imensei bogații pe care stă Hsmas explică succesul mediatic . Oricum ar fi, dacă se alune ca Ucraina lupta pentru toată Europa liberă în aceeași măsură Israel luptă acum pentru toată planeta . Altminteri eram toți cu burcile în cap până acum. Politica corectă o cacofonie care ascunde lașitatea occidentului și fățărnicia omului nou gras si fudul.

  Poate atacul hamas a fost asteptat de conducatorii israielieni,sa se produca.Sa omori cu ferocitate inseamna sa si urasti,din mai multe motive.Pana unde va merge razbunarea israeliana?Acuma,din sursele aparute,este de aproape 20 la 1.Se doreste sa se ajunga la 50-100 la 1?Israelul e la locul potrivit,fara razbunari grotesti,cand esti si tu vinovat.

  1. Nu este razbunare ceea ce face Israelul ci protejarea propriului popor prin eliminarea amenintarii numita Hamas.

   Daca Hamas pleaca din fasie, se termina razboiul. In consecinta, cui se datoreaza faptele din fasie, Iranului prin bratul sau terorist Hamas, sau Israelului? Primii ucid pentru a genera victime, ceilalti ucid pentru a nu mai fi victimele primilor. 

   Tu, ce ai face daca vecinul din bloc iti omoara azi un copil, maine sotia, poimaine alt copil in numele familiei sale? Il dai afara din bloc sau accepti situatia? Dar daca el se ascunde dupa propria familie pe care o foloseste ca scut uman (desi declara oficial ca actioneaza in numele ei si ca o iubeste) atunci cand vrei sa il scoti din bloc, ce faci? Renunti de dragul familiei lui (pe care el o desconsidera prin modul in care o foloseste, desi oficial se declara aparatorul ei), sau continui de dragul familiei tale? Cine are dreptate si este indreptatit in ceea ce face, cel care ucide si se ascunde dupa propria familie (popor), sau cel agresat care vaneaza agresorul?

   Marile probleme ale omenirii sunt 2: s-a saturat de prea mult bine si nu mai intelege raul si este prea indobitocita de retelele sociale ca sa mai si gandeasca independent. "Gandesc" altii pentru noi si ne furnizeaza "lumina" lor pe retelele sociale, in loc sa gandim singuri si uite asa turma este manata catre marginea prapastiei. 

   La ce raport se opreste Israelul? La 50 la 1, 100 la 1?

   Nu ai inteles nimic!

   Nu este vorba de rapoarte. 

   Israelul nu urmareste niciun raport ci eliminarea unei amenintari.

   Am totusi o intrebare pentru tine (poate raspunzi la intrebare): La ce raport inceteaza (se opreste) Hamas sa se ascunda in spatele civililor si pleaca din Fasie sau iese in fata ca sa lupte barbateste. la fel, Iranul, cand inceteaza sa lupte prin intermediari si iese in fata sa o faca barbateste, nu in mod las si pe seama populatiilor (musulmane si evreiasca) care au de suferit de pe urma modului las de a lupta al Iranului? 

   Hamas nu urmareste nici un raport ci eliminarea unei amenintari. Amenintarea exercitata de Israel de a ocupa teritorii care nu-i apartin.

   La ce teritorii te referi ? Ai vazut filmul cu Isus ? Eu nu am vazut nici un arab in filmul ala...Deci drepturi istorice nu au arabii..La ce teritorii te referi ??Eu pe wikipedia nu am gasit nimic...

  tinerii si majoritatea sint de partea palestinienilor , pentru ca ei considera ca lupta lor este de eliberare a teritoriilor de sub ocupatia evreilor , o miscare de rezistenta . autorul vorbeste de crime din partea hamas dar cand e vb de Israel , e razboi , domle , e care pe care !

  1. Dacă îți intră noaptea in casa unii și îți răpesc toata familia si asta se intampla neamului tau de mii de ani cam cum crezi ca ai proceda! Da, e război declarat, avertizați că de data asta nu se vor opri pana nu e curatenie generala. O fi exagerat, nu suntem in pielea lor. Dar e sigur ca nu se poate negocia nimic cu hamas care are in spate iran, liban, egipt, etc.

   Cei care sunt de partea palestinienilor sunt clar necunoscatori ai istoriei si prostiti de social media asa cum se arata in acest episod. Poate ca ar fi bine sa vedem un episod cu istoria acestor meleaguri, desi nu asta trebe mereu sa defineasca actuala configuratie. Niciodata nu are dreptate cel care ridica primul piatra! vezi hamas, putler, hitler, xi etc. Mai devreme sau mai tarziu toti platesc intr-un fel sau altul!

   Pe masura ce-ti scriam replica, mi-am dat seama ca nu meriti sa-ti spun decit "dragutule, mai citeste o data!"

   Ce altceva sa-ti fac, sa-ti mai scriu eu inca o data, dar cu dedicatie?!

   Dar, daca matale citesti ce este doar in capul tau, pot sa-ti scriu si de o mie de ori. 

   Teritoriile nu sint "ocupate de evrei" decit in naratiunea antisemita; teritoriile la care vrei sa te referi sunt atribuite statului Israel, care detine o populatie multietnica, in care evreii sint majoritari, dar exista o proportie notabila de arabi israelieni.

   Pe de alta parte, stiinta istoriei afirma ca teritoriile acelea nu au apartinut niciodata Palestinei, pentru simplul motiv ca Palestina nu a existat niciodat ca stat, in nici un moment al istoriei, pornind din antichitatea adinca si pina astazi.. 

   Eu nu am fost de fata, repet ceea ce am citit. 

   Pune si tu mina si citeste si altceva decit propaganda!  

   Daca poti, desigur...

   "tinerii si majoritatea sint de partea palestinienilor , pentru ca ei considera ca lupta lor este de eliberare a teritoriilor de sub ocupatia evreilor , o miscare de rezistenta"...

   Asta a spus-o autorul, foarte clar, ba chiar mai clar ca tine.

   Tu de ce o repeti? 

   ...

   In regulament scrie ca "Nu este acceptată hărţuirea ziariştilor Redacţiei BURSA" si ca ;"Sunt interzise comentariile prosteşti-agresive".

   Se pare ca nu ai inteles.

   Iti traduc: imbecilitatile sint sterse. 

   Cum vine asta? Pe baza a ce, aceste teritorii au fost "atribuite"? Si inca o intrebare? Teritoriile astea erau goale cand au fost "atribuite"?

   Care mii de ani ? asta cu intratul noaptea in casa , o spun palestinienii din 48 cand au venit peste ei . la tine Big Bangul a fost pe 7 oct ? inainte era vid ?

   Pai asta cu exagerarea e definita totusi de CPI care incepe sa-si puna intrebari. CPI-ul incepe in mod serios sa creada ca este mai mult decat exagerat. La fel si Franta care crede ca trebuie lasat CPI-ul sa lucreze in totala independenta. La fel si ONU care alerteaza despre un risc de genocid. La fel si unele tari europene care reactioneaza la aceasta "exagerare" cu recunoastere statului Palestina. Nu e nevoie sa fii "in pielea cuiva" ca sa intelegi niste lucruri.

   Daca Palestina nu a existat niciodata , de ce evreii care plecau masiv din Romania in anii 60 , nu spuneau ca se duc in Israel ci in Palestina ? stiu din sursa sigura si cred ca stiti si dvs !

   Da, erau ale nimanui.

   După declararea independenței în 1948, statul Israel a adoptat diverse măsuri pentru ca sa gestioneze și reglementeze proprietatea asupra terenurilor.  

   Unul dintre aceste aspecte a fost gestionarea terenurilor fără proprietar sau terenuri abandonate, în special cele deținute anterior de arabi care au părăsit sau au fost expulzați în timpul și după Războiul Arabo-Israelian din 1948. 

   Principalele măsuri și legi adoptate: 

   - Legea Absenților (1950): 

   Această lege a permis statului Israel să preia controlul asupra proprietăților persoanelor considerate absente, adică a celor care au părăsit teritoriul Israelului în timpul conflictului din 1948. Terenurile și proprietățile acestor absenți au fost administrate de către Custodele Proprietăților Absenților. 

   - Legea Pământurilor (1960): 

   Această lege a stabilit că terenurile deținute de stat, Fondul Național Evreiesc (JNF) și Autoritatea pentru Dezvoltare a Israelului nu pot fi vândute, ci doar închiriate pe termen lung. Scopul era să păstreze proprietatea terenurilor în mâinile statului și ale instituțiilor evreiești. 

   - Autoritatea pentru Dezvoltare a Israelului: 

   În 1950, s-a înființat Autoritatea pentru Dezvoltare, care a gestionat terenurile și proprietățile preluate de la absenți, precum și alte terenuri deținute de stat. 

   - Etatizarea terenurilor fără proprietar clar: 

   În urma războiului din 1948, multe terenuri au rămas fără proprietar clar definit.  

   Statul Israel a etatizat aceste terenuri pentru a le folosi în diverse proiecte de dezvoltare și colonizare. 

   Aceste măsuri au fost și continuă să fie controversate, fiind considerate de palestinieni și de alți critici ca o formă de expropriere și colonizare. Disputa asupra proprietății terenurilor este un aspect central al conflictului israeliano-palestinian. 

   Proprietatea terenurilor în Israel (exclusiv Fâșia Gaza și Cisiordania) 

   - Terenuri de stat: Aproximativ 80% din terenurile din Israel sunt deținute de stat și gestionate prin Autoritatea pentru Terenurile Israelului (ILA). 

   - Fondul Național Evreiesc (JNF): Aproximativ 13% din terenurile din Israel sunt deținute și gestionate de JNF. 

   - Proprietate privată: Aproximativ 7% din terenurile din Israel sunt în proprietate privată. Această categorie include terenurile deținute de evrei și de cetățenii arabi ai Israelului (palestinieni cu cetățenie israeliană), din care: 

   - Proprietate privată deținută de evrei: ~6% 

   - Proprietate privată deținută de palestinieni (cetățeni arabi ai Israelului): ~1% 

   Am spus "Palestina nu a existat niciodat ca stat".

   Palestina nu a existat niciodată ca stat suveran modern, însă a fost o regiune teritorială cunoscută sub acest nume de-a lungul istoriei. Granițele sale, asemenea celor ale Eretz Israel, au variat în funcție de diferitele perioade istorice și administrații. 

   în timpul mandatului britanic din 1920 până în 1948, teritoriul era cunoscut oficial ca "Mandatul Palestinei" cu granițe definite.

   Tinerii arabi musulmai aflati peste tot in lume,cata frunza,cata iarba ,normal ca tin cu palestinienii!Nu aplauda ei ororile?Asa le este soiul.S-a facut un top 10 al celor mai furioase tari din lume si ce sa vezi?In afara de Armenia si India ,toate au fost tari musulmane precum Liban,Iran,Irak,Iordania,Afgan istan,Mali,etc.

   Cunoastem "lectia". Teritoriile erau ale nimanui. Asa cum teritoriile amerindienilor erau ale nimanui. Se pare ca teoria asta nu prea mai tine. Iar "aceste masuri" nu numai ca sint considerate de unii controversate ci ilegale.

   Ai vazut filmul cu Isus ?? Ai vazut vreun arab pe acolo ?? Eu n-am vazut...Deci drepturi istorice nu au...

  „Te vor intrece natăraii chiar de ai fi cu stea in frunte ” .Desigur, de mii de ani asta inca nu s-a intimplat .Israel a inteles ceea ce ne spune spre final textul de fata .Israel a trebuit sa scoata din imaginatia colectiva a lumii intregi notiunea de Stat Palestinian . Practic Palestina nu mai exista .Controlul acestor teritorii atribuite de istorie Palestinei vor trece sub jurisdictia miliara a statului Israel .Hamas nu va mai exista ca si concept militar in aceste teritorii .Erdogan ne-a zis foarte clar .Dupa ce Israel distruge Hamas va ataca si partea Europeana a Turciei ce deja are un ascendent asupra Turciei medievale .In final Netanyahu va fi cel sacrificat chiar daca are perfecta dreptate cind nu se opreste din atacarea Hamas . In Ucraina „ bilciul ” de abia acum incepe o data cu acceptul dat de catre Occident Ucrainei de a ataca Rusia si teritoriile ei aflate la granita cu Ucraina .Daunazi Franta a aratat Rusiei forta sa nucleara ce va fi pusa la dispozitia natiunilor din UE .M.Britanie nu are, ca alternativa, decit sa se pozitioneze militar si nuclear alaturi de Franta ceea ce va muta armamentul nuclear european spre Est .Rusia „ vaduvita” de capacitatile ei de aprovizionare (vor fi distruse in integralitate )a frontului nu va putea continua razboiul .Fara a mai putea aduce „gamela cu fasole ” pe front Rusia nu poate continua .Pentru a arata tinerilor care inca nu inteleg ce inseamna razboiul le voi spune doar atit .Pe front,in transee,nu exista paturi sau cerceafuri curate sau perne din puf de gisca ecologica .Pe front nu exista nici pantofi Prada sau Adidas .Pe front nu exista mincare chinezeasca sau tailandeza sau japoneza si nici saurma .Pe front nu exista parfumuri de calitate sau de necalitate si nici WC uri cu maneta comandata prin telefon .Pe front , in transee si daca ploua si daca ninge totul se sparge in capul tau aidoma bombelor rusesti cu dispersie .Cind veti intelege asta veti aprecia cu totii ceea ce fac tinerii militari ucraineni care vor sa isi apere tara si implicit sa ne apare pe noi toti care noi inca mai avem un acoperis deasupra capului si comanda TV la indemina .Chiar daca unora li s-a urit cu binele si fac casa buna cu extremistii sovietici si rusofoni ,noi cei care inca avem intelegerea aproape trebuie sa ajutam Ucraina in demersul ei democratic .Nu va lasati pacăliti .Daca nu facem front comun cu natiunea ucraineana si cu cei din Rep.Moldova ,Romania va disparea ca Stat si ne vom trezi cu bagajele la usa in drum spre Siberia .Nu uitati ceea ce au patit bunicii si strabunicii nostri .

  Aricolul are pacatul unui studiu aprofundat si obiectiv. Esenta jurnalismului. Alte publicatii sunt pline de virtutile subiectivismului, ale partizanatului . Ce diferenta este intre un grefier si un jurnalist , editorialist ? Desigur ambii scriu ceva acolo. Insa unul scrie dupa dictare iar celalat dupa cum ii dicteaza constiinta. Dictatori diferiti. In cazul de fata exista doua perceptii in opinia publica una sesizata de dl Make vis a vis de asocierea " identificarea Israelului cu autoritatile globale" si a doua cea legata de populatia palestiniana si Hamas. Acum ceva timp cineva spunea ca "scopul scuza mijloacele". Observ ca istoria aproape a fost uitata . Oare operatiunea terorista din data de 7 oct a fost cel mai bun mijloc ? Oare altfel nu se putea atrage atentia asupra cauzei palestiniene ? Oare operatiunea de pedepsire , in coordonatele actuale , mii zeci de mii de mortii, copii femei si batrani ( pe langa zecile sau sutele de" teroristi") este cel mai potrivit mijloc, folosit de" singura democratie liberala" din Orientul Mijlociu ? Oare rebeliunea armata a albanezilor din Kosovo era singurul mijloc ? Oare reactia armatei sarbe era singurul mijloc ? Oare reactia NATO impotriva Serbiei era singurul mijloc? Oare reactia minoritatii rusilor din Ucraina in cazul Crimeei era singurul mijloc ? Oare reactia armata a Ucrainei la solicitarile minoritatilor rusilor era singurul mijloc ? Oare reactia Rusiei la actiunea Ucrainei care reactioana la actiunea minoritatii ruse care la randul ei reactiona la actiunea conducerii Ucrainei era oare singurul mijloc ? Oare alte solutii la aceste revendicari cerereri drepturi indreptatite sau nu , teritorii, obligatii etc nu se gasesc in mod mai uman ?Oare numai solutia in care sunt scuzate mijloacele pentru a atinge scopul " solutiei finale " poate fi aplicata ? Oare solutii care evita sa foloseasca orice mijloace chiar nu se ( mail pot gasi ? Ei cei ce acuza , arunca cu pietre unii in altii de mii de ani, acum chiar au sansa sa dea si cu arma atomica. Asta inseamna " evolutie " ? Locul de unde au rasarit cele 3 religii pare acum un simbol al intransigentei, barbariei si intolerantei care, realist vorbind ,acum ,cred ca ar putea sa-l faca si pe Hitler sa zambeasca pe sub mustata . Si te intrebi atunci de unde oare atata ura ...Si totusi. Ce vina are evreul care are o bacanie si vinde paine , ce vina are palestinianul care vinde fructe in piata , ce vina are sarbul de la tamplarie unde lucreaza sau albanezul , rusul, ucraineanul samd care sunt sau au fost obiectul acestor carnagii ? Pe ei i-a intrebat cineva despre ce mijloace sa foloseasca pt aceste scopuri ? Caci discutam de tari avansate tehnologic ,in secolul xxl , nu mai suntem acum 2000 de ani nici acum 80 de ani , suntem in secolul informatiei, in " lumea libera " si civilizata, cum ne place sa credem. Si totusi...Sau totul e doar o Fata Morgana ....? Ce parere aveti ? Este o iluzie ?

  1. La aceste întrebări retorice care încep cu "oare" răspunsul cel mai potrivit după părerea unui "oarecare" este dat de Bob Dylan în cântecul său. The answer my friend is blowin' in the wind.

   Răspunsul miraj ca o Fată Morgana l-a dat Victor Ion Popa prin ai săi Take, Yanke și Cadâr.

  pe ground news ai si statistici... care cum ce posteaza cat si catre ce inclina...cat si ce alte "dezinformari" odata livrate sunt sterse de pe net in cateva zile...

  s c c r e t 

  1. pe "timpuri"... "moneda" avea in medie "doua fatete"... de "curand" o moneda are "trei fatete" ... a treia fateta a fost gandita ca sa reduca "falsificare" ori "ciordeala" periodica din "moneda"....

   s c c r e t 

  cred ca e vorba de compasiune aici. asa cred. de-aia palestina castiga in social media. compasiune fata de cel mai mic si mai slab. care e batut de vecinul mare si rau. de fapt batut, e omorat cu bombe si tancuri.

  asa cum au fost si multe manifestatii pro Ucraina. si si razboiul media l-a castigat tot Ucraina. 

  aici vorbim de Palestinieni. adevarul e la mijloc, ei spun ca bla bla, Israelul spune ca bla bla nu mai repetam, au fost razboaie fiecare sustine ca pamantul e al lui. dar palestinienii fiind cei mici si slabi, in acest conflict , provoaca compasiune. si voila.

  ...

  1. si faptul ca Israel "a primit" un "teritoriu" nu le ofera dreptul de a ocupa alte teritorii... chiar si "Teritorii considerate nomade"....

   Si aici Israel Greseste ocupand teritorii dupa "scandal"... de multe ori cam par "fortate" unele "scandaluri"... sau chiar "declansate la presiuni" sociale etc diverse.... Israel a reusit mereu sa mute criza sociala interna si a "land pricie bubble periodic" catre o criza externa sau de razboi... unde nu de multe ori intern se dezvolta o ciza sociala de inaccesibilitate locuinte sau credit pentru etc... 

   In comunism Romanii au lucrat pt arabi si evrei... la caderea regimului nici evreii nici arabii nu am mai plaitit darile la romani... ca cica a cazut comunismul... dar romanii care le-au muncit pamanturile si betoanele ieseau la pensie sau in somaj in 90... cand aveau nevoie mai mare de banet... 

   cam asta e treaba si cu evreii si cu arabii... 

   s c c r e t 

  Ați prezentat în acest episod cum Hamas a postat pe internet în mod repetat videoclipuri, un fel de antrenamente publice in legătură cu atacul terorist ce va urma. Asta s-a și întâmplat.

  Incredibil atunci cum serviciile israeliene nu au avertizat guvernul de pericolul iminent. Sau poate l-au avertizat.  

  Și totuși s-a întâmplat! Au întrat ca-n brânză. Schneider! 

  Chestia asta alimentează din plin teoria "conspiraționista" că gaura în apărare a fost deliberata. 

  Intrebarea: De ce? Pentru ce a urmat? 

  Chestia seamănă frapant cu momentul atacului japonez de la Pearl Harbor, după care a apărut aceeași teorie "conspiraționista" cum că americanii au lăsat gaura special pentru justificarea declarației de război împotriva Japoniei. A Axei. 

  Cred că ar fi interesant și util un episod distinct pe această temă in care să ne oferiți detalii, informații noi pentru că, încă o dată, pare atât de neverosimila această ipoteză. Și totuși... Mulțumesc. 

  1. Am facut-o, deja, intr-un mod amanuntit si explicit.

   Citeste Episodul 2 al acestui studiu, "Şablonul talmudic" din 17 mai 

   Așa este. Mulțumesc. L-am recitit acum. Uitasem. Incredibil. 7 octombrie 2023 a fost cel puțin după mine un fel de "ziua porților deschise" neoficial pentru acei teroriști. Altă explicație logică, de bun simț nu am.

   Raspunsul clar, fără echivoc, la intrebarea Cui prodest (lui Bibi și atât / ori mai mult / sau nimănui!) rămâne se pare la mâna celor care vor scrie istoria. Mai degrabă nu va fi dat niciodată. 

   Încă o enigmă în plus a istoriei. 

   Găurile inexplicabile logic din brânza Schweizer inițială la care am făcut referire în comentariu se completează cu mucegaiul și mirosul neplăcut al brânzei Camembert, dar cu un gust atât de plăcut, cel puțin pentru brânzari. 

  Cine este David si cine este Goliat in povestea asta ? Mai poate fi, reductionist vorbind ,limitata povestea ,la baietii buni si baietii rai ? Sau doar baietii rai sunt ambele tabere. Caci nu se prea vad pe nicaieri baietii buni .Unde sunt acestia ? Cavalerii Jedi , nu mai sunt in filmul asta ? Pare ca se bate doar Rau cu Foarte Rau aici.

  1. De aceea, articolul poarta titlul "Fâşia Gaza - Israel, un alt focar al depravării".

   Nu te-ai asteptat, desi titlul te-a prevenit.... 

   Intradevar mult peste ceea ce eram obisnuit sa citesc in presa de zi cu zi. Bine documentat , impartial, uneori mult prea inteligent . In sfarsit este cu atat mai laudabil faptul ca este scris chiar in mijlocul turbionul , chiar in acest context general extrem de turbulent. Cumva poate intrebarea mea are si radpunsul; Jedai, in cazul de fata , sunteti chiar dumneavoastra, domnule Make . Unul din putinii, inca, ramasi ....Undeva , in est, la marginea imperiului ....galactic, bineinteles.

   Ha, ha! Multumesc!

  Rămân uimit cum pot filozofa o serie de oameni pe tema TRAGEDIEI POPORULUI PALESTINIAN, OBIDIT; TERORIZAT; HĂITUIT; ASUPRIT ȘI UCIS , după bunul plac al asupritorului, statul evreu criminal-israel-, timp de 70 de ani și care a culminat acum în zilele noastre cu genocidul-uciderea cu o ură fără margini a peste 30.000 de copii și populație civilă palestiniană, fără nici un fel de apărare, în închisoarea numită Gaza și făcută una cu pământul cu aviația americană! Acești ,,viteji" evrei cu năravuri mai atroce decât ale naziștilor, trebuie judecați și condamnați! Trebuie făcută dreptate!

  1. Ai citit doar comentariile si probabil ca numai pe cele scurte.

   N-ai citit episodul si cu atit mai putin intreg studiul. 

   Ti-e greu. 

   In mod normal, comentariul tau agresiv-prostesc se incadreaza la cele interzise de Regulament si ar trebui sters. 

   Dar, nu l-am sters pentru ca ilustreaza perfect ceea ce spune Antony Blinken: "Ne găsim într-un ecosistem creat de social media în care contextul, istoria, faptele se pierd, iar emoţia - impactul imaginilor - domină". 

   Dumneata nu esti facut sa citesti studii, ba, mai mult, ti se pare ca reprezinta "filosofie" - adica trancaneala inutila - intr-un moment cind ar trebui sa iesim cu arma in mina sau, macar, sa protestam si sa ne manifestam solidaritatea, in orb, fara sa intelegi despre ce este vorba. 

   Esti naufragiat de pe TikTok.

   Intoarce-te la TikTok. 

  Cine / ce a controlat Jerusalem cel mai mult?

  Top "state": 

  1. Romans 683 years (direct sau indirect) 

  2. Judahites 41years 

  3. Ottoman Empires 401 years 

  Top Religions: 

  1. Islam 1283 years 

  2. Judaism 1197 years 

  3 Chrestianity 410 years 

  Rusalimum / Jerusalem => S L M => (Salam = Arabic + Shalom = Hebrew )...=> PACE...  

  Ce "nume" interesant... dar cica din alte surse numele ar veni de la un "zeu/god" Canaanit pe nume Shalim... intre 2000 bce si 1000 bce generally called the Canaanite Periods... 

  Jerusalem localizat la intersectia a 3 continente si a 3 mari religii... este orasul cel mai "luptat" din toata istoria lumii. 

  Besieged 23 Times 

  Attacked 52 Times 

  Captured / Recaptured 44 Times 

  s c c r e t 

  1. Corectare: Top "state":

   2. Judahites 410 years (lipsea un zero de la tastare) 

   s c c r e t 

   sau un 4 ?! :))

   2. Judahites 414 years  

   s c c r e t 

   "18.Iar Melhisedec, regele Salemului, i-a adus pâine şi vin. Melhisedec acesta era preotul Dumnezeului celui Preaînalt." (Geneza, 14)

   Explicația midrashică a numelui Ierusalim ca „temelie de pace (shalom)” este asociata cu intelesurile poetice atribuite orasului. 

   Numele Sion, a cărui semnificație nu este cunoscută, a însemnat la început o parte a orașului iebusit (bastinasii de la intrarea evreilor in Canaan erau iebusitii, iar orasul se numea Iebus), probabil cea a cetatii regelui– „Fortăreața Sionului”.Regele David a numit această parte „Orașul lui David”.  

   Cu trecerea timpului, ambele nume - Ierusalim si Sion - au devenit sinonime pentru întregul oraș.

   (Conform ENCYCLOPAEDIA JUDAICA, Second Edition, Volume 11, p 144) 

   Multumesc.

   s c c r e t 

  Citirea articolului imi intareste o concluzie care ma bantuie de ceva vreme: traim o vreme a prostiei/superficialitatii, care vine din prea mult bine (in SUA si Europa) si din impactul acestor retele sociale.

  La un moment dat, vazand un documentar despre Piata Universitatii 1990, m-am gandit: "bai, ce ne-au manipulat aia, de am fost de partea lui Iliescu si a minerilor. Noroc ca acum avem internet, acces la mai multe surse de informatie, nu mai putem fi manipulati". Nici ca ma puteam insela mai tare, practic Internetul si acum retelele sociale au facut si mai grea discernerea adevarului. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb