Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

FAŢĂ DE PRIMELE TREI LUNI ALE LUI 2019Romgaz - profit net în creştere cu 5%

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital /

Romgaz - profit net în creştere cu 5%

Romgaz Mediaş (SNG), cel mai mare producător de gaze din ţara noastră, a obţinut un profit net de 571,9 milioane de lei, în primul trimestru al acestui an, cu 5,54% peste cel de la finele primelor trei luni ale anului trecut, în timp ce cifra de afaceri a coborât cu 16,51%, la circa 1,43 miliarde de lei, se arată în raportul companiei publicat astăzi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Veniturile consolidate din vânzarea gazelor, în primele trei luni ale anului curent, au fost în sumă de 1,202 miliarde de lei,în scădere cu 18,52% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, ca urmare a unei cantităţi livrate mai mici cu 8,43%, pe fondul unei ierni calde, dar şi a unui preţ de vânzare sensibil mai mic, arată compania în raport.

Veniturile din servicii de înmagazinare au înregistrat o creştere de 34,66%, faţă de anul anterior, majorarea datorându-se creşterii veniturilor din serviciile de rezervare capacitate cu 43,08%, până la 93,44 milioane de lei.

Producţia de gaze naturale înregistrată în primul trimestru al anului 2020 a fost de 1,362 miliarde mc., cu 4,7% mai mică decât cea din perioada similară a anului precedent, în timp ce cantitatea de energie electrică produsă a fost de 258,9 GWh,cu 51,5% mai mare, faţă de aceeaşi perioadă de referinţă.

Pe de altă parte, cheltuielile înregistrate de producătorul de gaze naturale s-au ridicat la 733,6 milioane de lei, cu 29,66% sub cele reflectate în situaţiile financiare de la finele lunii martie a anului trecut, cel mai important impact avându-l cele cu amortizarea şi deprecierea, care au coborât cu 49,59%, la 132,7 milioane de lei, pe fondul diminuării cu 105,3 milioane de lei a unor cheltuieli nete din ajustările pentru deprecierea mijloacelor fixe şi a activelor de explorare.

În plus, având în vedere ajustările înregistrate de Grup în urma unor teste de depreciere realizate în perioadele precedente, şi cheltuiala cu amortizarea s-a diminuat cu 25,3 milioane lei, mai arată compania.

Pentru primele trei luni din ale anului, Grupul Romgaz şi-a programat investiţii în valoare de 198,88 milioane lei şi a realizat 164,25 milioane lei, cu 17,41% mai puţin decât nivelul programat.

La finele lunii martie, activele totale ale Romgaz erau de 8,8 miliarde de lei, cu 6,72% peste cele prinse în situaţiile financiare de data de 31 decembrie 2019, în timp ce datoriile totale se situau la 1,06 milioane de lei, în scădere cu 1,58%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

Statul Român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri deţine 70% din producătorul de gaze naturale cu sediul în Mediaş, a cărui capitalizare la BVB este de circa 11,215 miliarde de lei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS