Abonament gratuit

FEDERAŢIA EUROPEANĂ A VALORILOR MOBILIARE:"Este crucial ca pieţele să rămână deschise"

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital /

"Este crucial ca pieţele să rămână deschise"

"Împiedicarea îndeplinirii rolului cheie al burselor în asigurarea formării preţurilor, a transparenţei şi a lichidităţii, ar avea un impact uriaş nu doar asupra economiei, ci şi a societăţii" 

"Închiderea pieţelor nu ar schimbă cauza de bază a volatilităţii pieţei, ci ar înlătura transparenţa sentimentului investitorilor şi ar reduce accesul investitorilor la banii lor"

Bursele membre ale Federaţiei Europene a Valorilor Mobiliare(Federation of European Securities Exchanges - FESE) nu sunt imune la efectele declanşate de răspândirea rapidă a Covid-19 şi de impactul sau asupra mediului economic, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, publicat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în care se adaugă că, deşi această situaţie nu este lipsită de provocăripentru burse, este crucial că pieţele să rămână deschise.

Pieţele bursiere reglementate îndeplinesc o funcţie socială şi economică care trebuie să prevaleze în momentele de incertitudine. Bursele joacă un rol cheie în asigurarea formării preţurilor, a transparenţei şi a lichidităţii. Împiedicarea îndeplinirii acestui rol ar avea un impact uriaş nu doar asupra economiei, ci şi a societăţii.

Aceste funcţii au fost puse la încercare în trecut, de exemplu, în timpul crizei financiare - când alte surse de lichiditate s-au contractat - bursele au continuat să funcţioneze cu succes. Această situaţie nu este diferită, bursele ar trebui să continue să fie operaţionale pentru a menţine încrederea.

Principiile membrilor FESE rămân transparenţă şi obiectivitatea, în special în aceste momente de incertitudine.

Bursele europene vor rămâne şi trebuie să rămână deschise tot timpul pentru a asigura siguranţă, integritatea şi corectitudinea într-un mod sigur şi transparent.

1 - Tehnic şi operaţional: Pieţele continuă să funcţioneze în mod ordonat şi transparent, în ciuda condiţiilor extreme de tranzacţionare declanşate de criza Covid-19. Controlul şi întreruptoarele (circuit-brakers) funcţionează în mod normal şi cu flexibilitatea necesară pentru a satisface cererea pieţei. Planurile de contingenţă au fost activate astfel încât totul să funcţioneze aşa cum a fost proiectat, inclusiv în contextul protocoalelor de telemuncă.

2 - Funcţionarea ordonată a pieţelor financiare: Fluxul constant de ştiri determină o revizuire continuă a evaluărilor valorilor mobiliare de către investitori şi generează necesitatea reechilibrării dinamice a portofoliilor. Este de aşteptat ca actuala criză să genereze în continuare atât fluxuri de ştiri negative, de exemplu, decizii guvernamentale de carantină sau blocare a activităţii economice şi sociale, cât şi fluxuri de ştiri pozitive, de exemplu legate de impactul planurilor semnificative de sprijin guvernamental. Investitorii trebuie să se adapteze circumstanţelor economice în schimbare, iar existenţa controlului la locurile de tranzacţionare este şi mai importantă în astfel de condiţii de volatilitate pe pieţe, cu întrerupătoare (circuit-brakers) care permit investitorilor să absoarbă noi informaţii. Mai general, încorporarea riscurilor în preţuri trebuie să rămână transparentă, accesibilă şi fiabilă pentru toate clasele de active, pentru a permite investitorilor să-şi valorifice portofoliile şi să ia decizii informate pentru investiţii şi hedging în aceste condiţii volatile.

3 - Contractual: Închiderea pieţelor ar declanşa tot felul de clauze contractuale pro-ciclice într-o gamă foarte largă de contracte de finanţare şi chiar operaţionale. Aceste consecinţe potenţiale şi deschise ar putea genera un număr imprevizibil de eşecuri. În special, instrumentele derivate sunt considerate fiabile, cu preţuri de referinţă observabile care permit un proces de scadenţă şi decontare ordonată. Aceste instrumente sunt adesea utilizate că proxy sau instrumente de hedging pentru multe pieţe OTC conexe, de exemplu pieţele de credit. Închiderea pieţelor la vedere ar avea un impact semnificativ asupra funcţionarii unei game largi de pieţe OTC, având în vedere eliminarea instrumentelor cheie de hedging, care ar face extrem de dificilă administrarea mai largă a riscurilor.

4 - Consecinţe în materie de reglementare şi litigii, precum şi efecte asupra investitorilor mai mici: închiderea pieţelor ar declanşa extinderea masivă a tot felul de aranjamente bilaterale în afară pieţei care nu ar fi realizate în locuri de tranzacţionare transparente şi nu ar avea protecţiile existente la locurile de tranzacţionare. Toţi investitorii ar fi afectaţi de o astfel de situaţie, dar micii investitori ar fi afectaţi cel mai tare de trecerea la astfel de aranjamente opace încheiate între investitorii profesionişti, deoarece îşi vor putea ajusta poziţiile doar la redeschiderea locurilor de tranzacţionare de referinţă.

Închiderea pieţelor nu ar schimbă cauza de bază a volatilităţii pieţei, ci ar înlătura transparenţa sentimentului investitorilor şi ar reduce accesul investitorilor la banii lor; toate acestea ar amplifică anxietatea actuală a pieţei şi ar duce la o scădere a rezultatelor investitorilor.

Membrii FEŞE rămân atenţi la evoluţiile globale şi europene şi vor depune eforturi pentru menţinerea tot timpul a unui spaţiu de piaţă sigur, transparent şi corect în Europa.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS