Direcţia Generală a Finanţelor Publice a vândut, vineri, la licitaţie, patru apartamente ale SC IMAR SA din Arad, unul dintre cei mai mari producatori de mobilă din ţară, din cauza datoriilor fabricii către bugetul statului, potrivit NewsIn.
În urma vânzării celor patru apartamente, Finanţele au obţinut 372.915 de lei. Bunurile imobile au fost ipotecate de agentul economic către Administraţia Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii Arad. Deoarece fabrica de mobilă a fost în incapacitate de plată, Finanţele a trecut la executarea silită a agentului economic, iar ulterior la licitarea apartamentelor.
Cele patru apartamente au fost vândute la preţul de pornire, existând în fiecare caz un singur cumpărător interesat. De asemenea, au mai fost scoase la licitaţie şi o serie de bunuri mobile aparţinând IMAR. Este vorba de utilaje folosite la prelucrarea lemnului, dar şi de autoturisme. De asemenea, Finanţele au executat silit şi un teren intravilan, cu o suprafaţă totală de peste 2.300 de metri pătraţi. În aceste două cazuri nu s-a reuşit valorificarea, Finanţele urmând să organizeze o nouă licitaţie, dacă IMAR SA nu va achita toate restanţele la bugetul de stat.
Producătorul arădean de mobilă avea, la mijlocul acestui an, datorii la bugetul de stat în valoare de 2.129.426 lei, din care 25.861 - impozit pe profit, 728.509 - TVA, 580.672 - impozit pe veniturile din salarii, 738.714 - dobânzi şi penalităţi. La bugetul asigurărilor sociale de stat, IMAR are datorii de 3.822.958 lei, din care 710.130 lei sunt dobânzi şi penalităţi. De asemenea, debitorul mai trebuie să plătească 1.710.450 la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, din care 283.733 dobânzi şi penalităţi, în timp ce la bugetul asigurărilor de şomaj, datoriile societăţii sunt de 379.678 lei, iar dobânzile şi penalităţile sunt de 58.411 lei.
Liderul Sindicatului Liber IMAR, Virgil Culda, a declarat că banii obţinuţi din vânzarea celor patru apartamente ar putea fi folosiţi la plata salariilor restante către muncitorii fabricii.
\"Sindicatul Liber IMAR a făcut o înştiinţare către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad, secţia contribuabili mijlocii, privind sentinţa definitivă şi executorie dată de Tribunalul Arad în procesul cu societatea IMAR. Înştiinţarea am depus-o pe 14 octombrie, subliniind faptul că în cazul valorificării vreunui bun al companiei, salariaţii vor avea prioritate la primirea banilor", a declarat Virgil Culda.
IMAR SA s-a constituit şi dezvoltat pornind de la două fabrici: prima fiind Fabrica de Mobilă Arad, fondată în anul 1890 de L.E. Lengyel fiind furnizoare de mobilă a Curţii Imperiale Austro-Ungare şi a Curţii Regale Române, iar în perioada 1985-1990 principalul furnizor pentru Casa Republicii, a doua fiind Fabrica de Cherestea Arad înfiinţată în 1923 de A. Cornis. Din 1994 SC IMAR este cu capital integral privat. Peste 80 la sută din producţia fabricii este destinată pieţei externe, preponderente fiind Elveţia, Italia, Rusia, CSI, SUA, Slovacia şi Ungaria.