FLORIN CÎŢU:"Vom continua programul Fidelis"

A.I.
Piaţa de Capital / 13 august 2020

FLORIN CÎŢU

FLORIN CÎŢU

Ministerul Finanţelor va veni cu noi emisiuni de titluri de stat Fidelis, destinate persoanelor fizice, a precizat astăzi ministrul Florin Cîţu, cu ocazia intrării la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a titlurilor pentru populaţie, ce au cumulat subscrieri de peste două miliarde de lei.

Florin Cîţu a spus: "Sunt aici să vă garantez că vom continua cu acest program (n.r. Fidelis). Întâi să vedem feedback-ul, să vedem care sunt rezultatele, dar cu siguranţă vom continua şi sigur în 2021 vor mai fi (n.r. emisiuni), poate şi anul acesta încă una, în funcţie de rezultate. Acest program continuă nu numai pentru că este un succes dar şi ca strategie de finanţare a Statului Român. Este o strategie de a te finanţa de la cetăţeni. Asta înseamnă că toţi participăm direct la programele de investiţii în economie şi suntem cointeresaţi să iasă bine. Plus că este mult mai stabil. Vedem că ţările care se finanţează într-o proporţie importantă din interior au o stabilitate mai mare a datoriei publice".

Investitorii au subscris în trei săptămâni, în perioada 15 iulie - 7 august, titluri de stat Fidelis în lei şi valută în valoare echivalentă a peste două miliarde lei, cea mai mare sumă atrasă vreodată prin programul Fidelis. Pe emisiunile în lei MFP a atras 1.224,9 milioane şi pe cea în euro 168,4 milioane.

Oferta a cuprins două emisiuni în lei, cu maturităţi de doi respectiv patru ani, şi o emisiune în euro, cu scadenţă la cinci ani, care au fost subscrise astfel:

- maturitatea de 2 ani: 562,4 milioane lei, cu un număr de 5.414 ordine;

- maturitatea de 4 ani: 662,5 milioane lei, cu un număr de 1.748 ordine;

- maturitatea de 5 ani: 168,4 milioane euro (815 milioane lei), cu un număr de 2.763 ordine.

Dobânda anuală pentru titlurile în euro este de 2%, în timp ce pentru titlurile în lei dobânda anuală este de 4% în cazul celor cu scadenţa în 2022 şi de 4,5% în cazul celor cu scadenţa în 2024. Emisiunea în euro a fost prima emisiune de titluri de stat denominată în monedă europeană pe care o lansează Ministerul Finanţelor Publice pentru populaţie, prin acest instrument.

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. pai imbecilul asta spunea ca programul asta e naspa cand era lansat de psd in 2018!! acum este bun!!

  1. Imbecil ești tu! In 2018 economia mondială mergea bine si Dragnea putea pune bani deoparte, în schimb a păpat banii inclusiv pe cei luați de la societățile de stat ( cam 2 mld €),ar fi vrut si Pilonul 2,ar fi luat si de la cetateni!

   Acum e cu totul altă situație ,Dragnea si-a schimbat freza doar tu ai ramas același: un imbecil. Mi-aș cere scuze pentru "aprecieri" dacă ai veni cu argumente dar voi pesedeii nu faceti asta! Încerci? 

   aaaa...deci pe vremea psd-ului economia mergea bine!.....bravo boss!! nu mai am nimic de zis!

   Nu sunt necesare scuzele mele! Nu stii să citești? Economia mondială mergea bine si tracta si economia noastră chiar condusă foarte prost. Esti tipul clasic de pesedist, bătut în cap și nu voi mai continua. Ai totalul meu sictir!

   asa nebunule! te citesc in continuare si poate ma destept si eu! te am de model! pupa tata un baiat despte ca tine!

  si rahatul asta cu ochi era cat pe ce sa fie premier! dar s-a speriat dulapul si l-a retras! ce distractie ar mai fi fost cu el la butoanele principale!

  Se mai pot achiziționa titluri de stat. Este adevărat că s-a prelungit acest program?Mă interesează să investesc

  1. Doar din piata secundara de la BVB. Subscrierile s-au incheiat asa ca acum poti sa le cumperi numai pe bursa. Dar pentru asta iti trebuie cont la un broker.

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
BURSA
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9485
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5545
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9726
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6239
Gram de aur (XAU)Gram de aur288.1415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro