FMI dă asigurări că sunt puţine bănci care s-ar prăbuşi în cazul scăderii activităţii economice

F.D.
Internaţional / 10 octombrie 2023

FMI dă asigurări că sunt puţine bănci care s-ar prăbuşi în cazul scăderii activităţii economice

Aproximativ 5% dintre băncile din întreaga lume sunt vulnerabile în cazul în care dobânzile rămân mai ridicate o perioadă de timp mai îndelungată, în pofida atenuării turbulenţelor din sectorul bancar în ultimele luni, se arată în "Raportul global de stabilitate financiară", publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional (FMI), relatează Agerpres.

Alte 30% dintre bănci, inclusiv unele dintre cele mai mari din lume, ar fi vulnerabile dacă economia intră într-o perioadă de creştere redusă şi inflaţie ridicată, sau "stagflaţie", avertizează instituţia financiară internaţională.

Avertismentul vine în urma unui set de teste de stres global mai dur derulat de FMI în rândul a aproximativ 900 de creditori din 29 de ţări, după colapsul din acest an al unor bănci americane şi preluarea grupului elveţian Credit Suisse de către rivala UBS.

"Sunt puţine bănci vulnerabile în majoritatea statelor", a apreciat Tobias Adrian, directorul Departamentului monetar şi pieţe de capital din cadrul FMI.

Instituţia a ajustat scenariul din acest an al testului de stres pentru a evalua ce se întâmplă în cazul în care dobânzile rămân mai ridicate o perioadă de timp mai îndelungată, iar consumatorii îşi scot banii din depozite. "Scenariul sever dar plauzibil" al FMI indică intrarea economiei mondiale în "stagflaţie".

"Conform scenariului de bază, aproximativ 5% dintre băncile din întreaga lume sunt relativ slabe în privinţa capitalului lor. Şi în scenariul sever, se ajunge la 30%, sau uneori mai mult", a explicat oficialul FMI. Acesta a observat că recenta criză bancară din SUA a arătat că şi falimentele băncilor mai mici pot submina stabilitatea financiară.

Instituţia nu a dat publicităţii numele băncilor cu probleme, dar este vorba atât de creditori mici cât şi mari.

Bănci slabe sunt considerate cele al căror nivel de capital scade cu mai mult de cinci puncte procentuale în timpul testului de stres derulat de FMI, sau sub pragul de 7%.

Conform scenariului de bază, 55 dintre bănci, care reprezintă 4% din activele globale, s-au dovedit a fi slabe. În cazul stagflaţiei, numărul creşte la 215 bănci, care deţin 42% din active.

Raportul a fost publicat cu prilejul reuniunilor anuale ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Mondiale (BM), de la Marrakech (Maroc), care se desfăşoară în perioada 9-15 octombrie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ha ha…

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5843
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2137
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8128
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.5965

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb