FMI şi-a îmbunătăţit prognoza de creştere a economiei Chinei la 5,4% pentru 2023

S.B.
Internaţional / 8 noiembrie 2023

FMI şi-a îmbunătăţit prognoza de creştere a economiei Chinei la 5,4% pentru 2023

Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit marţi prognoza de creştere economică a Chinei la 5,4% pentru 2023, avertizând în acelaşi timp că problemele din sectorul imobiliar persistă, informează news.ro.

FMI a citat o creştere mai bună decât se aştepta în trimestrul trei şi anunţurile recente ale Beijingului pentru susţinerea redresării economice.

Cu toate acestea, FMI încă se aşteaptă ca creşterea economică să încetinească anul viitor la 4,6%, "pe fondul slăbiciunii continue a pieţei imobiliare şi al cererii externe scăzute".

Când vine vorba de proprietăţilw imobiliare, "presiunea rămâne. Rămâne mult stres pe piaţă. Există o slăbiciune pe piaţă. Acest lucru nu se va termina repede. Va dura ceva mai mult timp pentru a trece înapoi la o dimensiune mai durabilă", a declarat marţi prim-directorul adjunct al FMI, Gita Gopinath.

Imobiliarele şi sectoarele conexe au reprezentat mai mult de un sfert din economia Chinei. Unii analişti au spus că acestea trebuie să se contracte, posibil cu până la 10 puncte procentuale.

Beijingul a început să restrângă dependenţa ridicată a dezvoltatorilor de datorii pentru creştere, în 2020, dar recent a redus unele măsuri.

Una dintre problemele restante este că dezvoltatorii, care se străduiesc să obţină finanţare, au amânat finalizarea apartamentelor şi au provocat boicotarea creditelor ipotecare anul trecut.

Casele din China sunt de obicei vândute înainte de a fi construite.

"Se fac unele progrese, dar sunt necesare mult mai multe", a spus Gopinath. Ea a arătat că guvernul central poate juca un rol important în furnizarea directă de finanţare.

"Credem că asta va ajuta la creşterea încrederii gospodăriilor. Dar credem, de asemenea, că este important să avem o ieşire rapidă a dezvoltatorilor imobiliari neviabili. Ambele vor fi destul de importante. Pe lângă faptul că permiteţi preţurilor locuinţelor să se ajusteze mai flexibil pentru a obţine o tranziţie mai lină", a spus ea.

Definirea creşterii "de înaltă calitate".

În octombrie, FMI şi-a redus previziunile de creştere pentru China la 5% anul acesta şi 4,2% anul viitor.

Gopinath a spus că nu se aştepta la un impact major de la actualizarea prognozei asupra preţurilor mărfurilor.

"Ceea ce va avea un efect mult mai mare este dacă China va putea să-şi ridice prognoza de creştere pe termen mediu de la ceea ce este în prezent la 3,5%, dacă poate ajunge la o cifră semnificativ mai mare, ceea ce poate dacă va face reformele corecte. "

Creşterea economică generală a Chinei a încetinit, deoarece ţara se confruntă cu niveluri ridicate de datorii şi alte probleme structurale.

Beijingul şi-a stabilit un obiectiv de creştere a PIB pentru 2023 de aproximativ 5%, dar s-a concentrat tot mai mult pe ceea ce numeşte "creştere de înaltă calitate".

"Am auzit asta de la mai multe autorităţi, că nu sunt interesaţi doar de număr. Ei doresc ca creşterea să fie de înaltă calitate, să fie durabilă, să fie incluzivă şi lucrează pe mai multe fronturi aici.", a spus Gopinath.

Gopinath s-a întâlnit cu guvernatorul Băncii Populare a Chinei, Pan Gongsheng, preşedintele Comisiei de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China (CSRC) Yi Huiman, comisarul Biroului Naţional de Statistică Kang Yi, viceministrul Comerţului Wang Shouwen, viceministrul Finanţelor Liao Min şi preşedintele EXIM Wu. Fulin.

Ea a spus că înţelege că creşterea de înaltă calitate include economia verde, precum şi trecerea de la un model de creştere bazat pe investiţii la unul condus de consum.

Întărirea plasei de siguranţă socială ar încuraja gospodăriile să cheltuie în loc să economisească, a spus ea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Mar. 2024
Euro (EUR)Euro4.9699
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5984
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur303.5750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
uniprest.ro
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb