FONDUL PROPRIETATEA:Majorarea taxei pe apă va împovăra Hidroelectrica

J.P.
Piaţa de Capital / 24 martie 2021

Majorarea taxei pe apă va împovăra Hidroelectrica

Fondul Proprietatea ("Fondul") îşi exprimă îngrijorarea majoră cu privire la posibilele efecte negative asupra Hidroelectrica induse de majorarea taxei pe apă uzinată pe care compania ar trebui să o plătească Administraţiei Naţionale Apele Române ("ANAR"), conform proiectului de lege PL-x 97/2021 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 225/2020 privind modificarea anumitor acte normative şi stabilirea măsurilor în domeniul agriculturii, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Proiectul de lege PL-x 97/2021, dezbătut în prezent în Camera Deputaţilor, propune un tarif fix de 33 RON/ MWh produs pentru contribuţiile datorate ANAR de către producătorii de energie hidroelectrică. Această sumă reprezintă o creştere de peste 55% pentru Hidroelectrica, având în vedere că în ultimii 5 ani compania a plătit o taxă echivalentă cu aproximativ 21 RON / MWh produs.

Comentând pe marginea acestui subiect, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Bucureşti şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea a declarat: "Fondul salută introducerea unui tarif fix bazat pe energia electrică produsă, care este un mecanism mai transparent, şi neutru din punct de vedere tehnologic, pentru a determina contribuţiile datorate ANAR şi nu necesită ca Hidroelectrica să instaleze echipamente de măsurare a apei. Cu toate acestea, suntem profund îngrijoraţi de nivelul propus al taxei, care generează costuri suplimentare arbitrare şi nejustificate pentru companie, întrucât taxa pe apă plătită de Hidroelectrica va creşte de la aproximativ 350 milioane RON la aproape 528 milioane RON într-un an hidrologic mediu. Considerăm că este o creştere inutilă şi nerezonabilă, favorizând pe nedrept o altă instituţie de stat, mai ales că serviciile de gestiune a apei furnizate de ANAR nu s-au îmbunătăţit şi, prin urmare, nu justifică o creştere a acestei taxe. Această majorare reprezintă un regres în ceea ce priveşte rentabilitatea Hidroelectrica şi transmite un mesaj negativ investitorilor din sectorul energetic românesc. Solicităm Camerei Deputaţilor să nu aprobe nivelul propus al taxei pe apă şi să permită analizarea în continuare a nivelului potrivit al acesteia."

Este important de precizat că contribuţiile aferente apei uzinate plătite de Hidroelectrica în 2018 şi 2019 au reprezentat 48,1%, respectiv 45,4% din veniturile curente ale ANAR şi au reprezentat 74,2%, respectiv, 55,7%2 din cheltuielile salariale plătite angajaţilor ANAR95, având în vedere că acestea sunt în continuă creştere.

De asemenea, merită menţionat faptul că, în plus faţă de taxa pe apă, activitatea Hidroelectrica este împovărată de mai multe proiecte de investiţii istorice aflate în derulare, al căror scop principal este gestionarea raţională şi sigură a resurselor de apă, în timp ce componenta de producere a energiei electrice este relativ minoră. Multe dintre aceste investiţii istorice, care oferă în esenţă un serviciu public, au aparţinut de-a lungul timpului ANAR. În ceea ce priveşte aceste investiţii în esenţă publice, la sfârşitul anului 2019, Hidroelectrica a trebuit să recunoască ajustări negative de valoare în valoare totală de peste 3,2 miliarde RON, arată sursa citată.

Fondul Proprietatea semnalează riscurile majore pentru Hidroelectrica, angajaţii săi şi statul român, în cazul în care cadrul legislativ în domeniul apei rămâne neschimbat:

Impact negativ asupra valorii şi profitabilităţii companiei şi înrăutăţirea percepţiei investitorilor asupra riscului companiei şi a riscului de ţară în general;

Costuri mai mari de producţie pentru cel mai mare producător de energie electrică din România.

Acces diminuat la finanţare ca urmare a scăderii profitabilităţii şi a lipsei de încredere generată de creşterea arbitrară a anumitor preţuri/ costuri;

Impact negativ asupra dividendelor şi impozitelor plătite de companie statului român;

Creşterea potenţială a preţurilor la electricitate în România;

Impact negativ asupra României în ceea ce priveşte ţintele de energie verde, întrucât 100% din producţia Hidroelectrica provine din surse regenerabile.

Fondul Proprietatea face apel la membrii Camerei Deputaţilor să ia în calcul toate aceste consideraţii şi să nu aprobe în plen nivelul propus al taxei pe apă şi să retransmită proiectul de lege Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor pentru o analiză detaliată a nivelului taxei pentru producătorii de energie hidroelectrică.

Opinia Cititorului ( 10 )

 1. bine macar ca o majoreaza INAINTE de listare, nu dupa.

  Taxa pe apa este imensa fatza de cat se plateste in celelalte state UE. Este o hotzie ANAR, un cuib de sinecurishti puturoshi, care ishi disputa posturile cele mai bine platite functzie de apartenentza politica. Mai rau e ca nu fac nimic, nu ies in teren, nu curatza apele din administarea lor, nu incearca impreuna cu primariile sa desfashoare un program de educare a satenilor sa nu mai arunce aiurea pet-urile....

  1. ATACATI MIEZUL PROBLEMEI , DOMNILOR !!! VEDETI , CE L-I SE RUPE INIMA , CELOR DE LA FONDUL PROPRIETATEA , DUPA FINANTELE HIDROELECTRICA ??? SARACII !!! DAR , NU LE-A MAI FOST MILA , SA VANDA PE MAI NIMIC , ACTIUNILE DE AUR , PE CARE LE-AU AVUT LA CELE MAI ALESE COMPANII , PURTATOARE DE DIVIDEND GRAS , DINTRE CELE LISTATE LA BURSA !!! NUMAI NISTE OAMENI NEBUNI , AU PUTUT SA VANDA , CICA '''''' LA PRET ACCELERAT '''''', ACTIUNI ''''' TGN '''''', LA PRETUL DE 170 DE LEI , CAND PUTEAU SA MAI ASTEPTE PUTIN , SI SA LE VANDA LA 480 DE LEI , CA LA ATATA , AU AJUNS !!! S-AU ACTIUNILE '''''' SNG '''''', LA 22 LEI , SI ACESTEA AU AJUNS LA 38 DE LEI !!! DOAR 2 EXEMPLE MICI !!! CAT SANT EU DE TAMPIT , MA LASAM SPANZURAT , DACA VINDEAM ACTIUNILE , LA PRETURILE ASTEA !!! O SA SPUNETI CA , NU SA STIA , CA OR SA AJUNGA LA ATAT !!! NU UITATI CA , IN VREMURILE ACELEA , SE DADEAU ACTIONARILOR , DIVIDENDE FOARTE MARI !!! ERAU CA NISTE GAINI , CARE FACEAU OUA DE AUR !!! NUMAI DE ACOLO , SI AVEAU CASTIGURI FOARTE MARI , PENTRU FOND !!! DAR , ASA SE INTAMPLA CAND VIN NISTE STRAINI DE AIUREA , SI GASESC UN PORTOFOLIU GATA CREAT !!! SANT CA NISTE VULPI , BAGATE INTR-UN COTET !!! ASTIA AU FOST , SANT , SI V-OR FII , '''''' ADMINISTRATORII '''''', DE LA FONDUL PROPRIETATEA !!! NU UITATI , CA EU NU UIT , DE PROMISIUNEA LOR , CA ATUNCI CAND DISCONTUL PE ACTIUNE V-A AJUNGE LA 15 % , V-OR INCEPE SA CUMPERE ACTIUNI NOI , PENTRU INTARIREA SI DEZVOLTAREA '''''' DURABILA '''''', A FONDULUI !!! SANT CUVINTELE LOR !!! ACUM , DISCONTUL E MAI MIC , BINE DE TOT , MAI MIC DE 15 % !!! UNDE E PROMISIUNEA ??? STITI VOI , SA FI CUMPARAT CEVA ??? SANT CAMPIONII VORBELOR GOALE !!! LUCREAZA DOAR IN FOLOSUL MARILOR MILIARDARI AMERICANI , CARE AU CUMPARATE ACTIUNI ''''' FP ''''''!!! CA ACESTIA , SA SE POATA RETRAGE TREPTAT , UMPLANDU-DE DE BANI !!! ACUMA , CE FAC ??? SE SMIORCAIE DE GRIJA HIDROELECTRICA ??? S-AU DUPA BANII LOR ???

   IN 2011 pret actiune FP 0,43 lei. Azi pretul actiunii 1,66.

   Anual au distribuit dividende de5-10 bani.

   Nu a fost suficient? 

   A-TI AFLAT NOUTATEA ??? ACUM AM CITIT , SI EU , IN ZIARUL FINANCIAR !!! AU VANDUT , PE CAT AU VANDUT , SI TOATE ACTIUNILE NUCLEARELECTRICA !!! PAI , DOMNULE ben , PRIVESTE SI IN ALT FEL , LUCRURILE !!! PAI , DACA TOT VINZI , SI TOT VINZI , SI TOT VINZI LA NESFARSIT , SI DE CUMPARAT , NU CUMPERI NICIODATA , NIMIC , UNDE AJUNGI ??? AJUNGI GREIERE !!! VREI SA MAI RAMAI CU FONDUL ASTA , S-AU NU ??? ASA SE PUNE INTREBAREA !!! AR FI BINE SA NE RASPUNDA CINSTIT , CEI DE CONDUCEREA FP !!! DAR SANT ASCUNSI , IN VIZUINI !!!

   Prin 2014 au aparut comentarii prin presa cu privire la politica conducerii fondului de diminuare a CS pina la epuizare in urmatorii 10-15 ani.

   BINENTELES CA ESTE OPINIA DUMITALE , D-LE ben !!! DAR , DUMNEATA , CA SI MULTI ALTII , GANDITI DOAR PE TERMEN SCURT !!! ZIUA DE MAINE , PENTRU VOI , SE PARE CA NU MAI EXISTA !!! SA MANCAM , SI SA BEM , CA MAINE V-OM MURI !!! S-AU , CE ??? SA RAMANA DE MINE ??? TOTUSI !!! MIE , A-MI PARE RAU , DE FONDUL ASTA !!! PACAT CA , CAPITALISTII DE LA CONDUCEREA FONDULUI , NU JUDECA CA MINE !!! FONDUL TREBUIE INTARIT , CU ACTIUNI DE VIITOR , GERMANE , FRANCEZE , BRITANICE , AMERICANE !!! DESIGUR , IN MASURA IN CARE SE POATE , SI NU CUMPARATE , LA ORICE PRET !!! EU , A-SI FI BUN CA ADMINISTRATOR ACOLO !!! EU , UN NIMENI , DAR CARE JUDEC MAI BINE CA EI !!!

   Vad ca de la peste 13 mld. CS s-a ajuns la putin peste 7 mld.

   Se adeveresc comentariile. 

   Aici nu-i vorba de gindirea mea ci de politica administratorilor.

   SI SE MAI BUCURA MEYER , DE 56.000.000 DE LEI , CASTIGATI CU ACTIUNILE NUCLEARELECTRICA !!! PROBLEMA E , CA POIMAINE , NU-I MAI AU !!! ASTA E , PROBLEMA PRINCIPALA CU EI !!! AU SI ZIS : VOM FOLOSI BANII , PENTRU '''''' RASPLATIREA ACTIONARILOR ''''''' !!! ADICA , EVENTUALE NOI DIVIDENDE !!! CUMPARARI , SUFLETUL !!! INTARIREA , SI DEZVOLTAREA FONDULUI , SUFLETUL !!! CUM NE-AM PRICOPSIT NOI , CU ASEMENEA JIGODII ??? DIN CE CATUN AMERICAN , AU APARUT AICI , IN ROMANIA ??? NU STIU , SIMT CA MA IMBOLNAVESC !!! NU NEAPARAT BANII CONTEAZA , CONTEAZA VIITORUL FONDULUI !!! HRANESTE BINE GAINILE , CA ACESTEA SA-TI DEA OUA DE AUR !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro

Curs valutar BNR

24 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9457
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7889
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7676
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.6983

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro