Abonament gratuit

FORUMUL ECONOMIC MONDIAL:Covid-19 este doar avangarda, vor urma multe alte crize

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional /

Covid-19 este doar avangarda, vor urma multe alte crize

Şocurile viitoare vor depăşi capacitatea de răspuns a guvernelor, băncilor şi managerilor de criză din corporaţii, dacă nu schimbăm modelul economic actual  

Investiţiile trebuie ţintite către o economie verde, circulară

Pandemia de coronavirus (Covid-19) a pus ţările din întreaga lume în modul "lockdown", de blocaj, care a adus multă spaimă în rândul cetăţenilor şi a declanşat o criză a pieţelor financiare, situaţie care, potrivit Forumului Economic Mondial (WEF), cere un răspuns puternic, imediat.

Dar, în opinia WEF, în gestionarea acestei crize, guvernele trebuie să privească şi pe termen lung, întrucât vor urma noi crize majore. WEF avertizează: "Covid-19 reflectă o tendinţă mai largă: vor urma mai multe crize la nivel planetar. Dacă traversăm fiecare nouă criză păstrând modelul economic ce ne-a adus aici, şocurile viitoare vor depăşi în cele din urmă capacitatea de a răspunde a guvernelor, instituţiilor financiare şi managerilor de criză din corporaţii. Într-adevăr, «coronacriza» a făcut deja acest lucru".

Clubul de la Roma a emis un avertisment similar în celebrul său raport din 1972, "The Limits to Growth" ("Limitele Creşterii"), şi din nou în "Beyond the Limits" ("Dincolo de limite"), o carte din 1992 aparţinând autorului principal al raportului anterior, Donella Meadows. După cum avertiza încă de atunci Meadows, viitorul umanităţii va fi definit nu printr-o singură situaţie de urgenţă, ci prin multe crize separate, dar legate între ele, care decurg din eşecul nostru de a trăi durabil. Folosind resursele Pământului mai repede decât pot fi refăcute şi, prin eliberarea deşeurilor şi a elementelor poluante mai repede decât pot fi absorbite, ne-am pregătit de mult timp pentru dezastru, scrie WEF.

Sursa subliniază că, pe o planetă, toate speciile, ţările şi problemele geopolitice sunt, în cele din urmă, interconectate. "Vedem cum focarul noului coronavirus din China poate produce ravagii asupra întregii lumi", spun specialiştii WEF, precizând: "Ca şi Covid-19, schimbările climatice, pierderea biodiversităţii şi colapsul financiar nu respectă graniţele naţionale. Aceste probleme pot fi gestionate doar printr-o acţiune colectivă lansată cu mult înainte ca ele să devină crize majore.

Pandemia de coronavirus este un semnal de alarmă pentru a nu mai depăşi limitele planetei. La urma urmei, defrişarea, pierderea biodiversităţii şi schimbările climatice fac toate pandemiile mai probabile. Despăduririle duc animalele sălbatice mai aproape de populaţiile umane, crescând probabilitatea ca viruşii zoonotici precum SARS-CoV-2 să facă saltul către specia umană. De asemenea, Grupul interguvernamental privind schimbările climatice avertizează că încălzirea globală va accelera probabil apariţia de noi virusuri".

Guvernele care reuşesc să ţină în frâu epidemiile urmează tacit aceeaşi cale, spun specialiştii WEF, exemplificând: "Urmăriţi ştiinţa şi pregătiţi-vă pentru viitor. Putem face mai mult. În loc să reacţionăm pur şi simplu la dezastre, putem folosi ştiinţa ca să creăm economii care vor atenua ameninţările privind schimbările climatice, pierderea biodiversităţii şi pandemiile. Trebuie să începem să investim în ceea ce contează, punând bazele unei economii verzi, circulare, care este ancorată în soluţii bazate pe natură şi orientată spre binele public.

Criza Covid-19 ne arată că este posibil să se facă schimbări peste noapte. Am intrat brusc într-o lume diferită, cu o economie diferită. Guvernele se grăbesc să-şi protejeze cetăţenii din punct de vedere medical şi economic, pe termen scurt. Există, de asemenea, afaceri care se pot folosi de această criză în sensul schimbării sistemice globale".

Conform WEF, nu există vreun motiv întemeiat ca să nu fie eliminaţi treptat combustibilii fosili şi implementate tehnologii de energie regenerabilă, majoritatea fiind acum disponibile la nivel mondial şi deja mai ieftine decât combustibilii fosili, în multe cazuri.

Odată cu prăbuşirea recentă a preţurilor petrolului, subvenţiile considerate nedrepte pentru combustibili fosili pot fi şi ar trebui eliminate, aşa cum G7 şi multe ţări europene s-au angajat să facă până în 2025.

Trecerea de la agricultura industrială la cea organică regenerativă este, de asemenea, imediat fezabilă şi ne-ar permite să păstrăm carbonul din sol într-un ritm suficient pentru a inversa criza climatică, spun cei de la WEF. Mai mult decât atât, în opinia lor, acest lucru ar aduce un profit, ar spori rezistenţa economică şi de mediu, ar crea locuri de muncă şi ar îmbunătăţi bunăstarea atât în comunităţile rurale, cât şi în cele urbane.

Agricultura regenerativă prezintă un element proeminent în multe dintre noile modele economice care sunt acum explorate de administraţiile oraşelor din întreaga lume - toate bazate pe principiul de a trăi în limitele noastre planetare.

Conform WEF, obiectivul lumii ar trebui să fie crearea unui "spaţiu de operare sigur şi just pentru întreaga umanitate". Cu alte cuvinte, trebuie să lucrăm în limitele naturale ale planetei.

Pentru factorii de decizie care răspund la actuala criză, obiectivul ar trebui să fie sprijinirea mijloacelor de trai ale cetăţenilor, prin investiţii în energie regenerabilă în loc de combustibili fosili. Acum este momentul să înceapă să fie redirecţionate cele 5,2 trilioane de dolari cheltuite în fiecare an pe subvenţiile pentru combustibilii fosili către infrastructura verde, reîmpădurire şi investiţii într-o economie mai circulară, mai comună, mai regenerabilă, cu emisii de carbon reduse, atrage atenţia WEF.

Potrivit WEF, oamenii sunt rezistenţi şi antreprenori. "Suntem perfect capabili să începem din nou", afirmă speciaiştii WEF, precizând: "Dacă învăţăm din eşecurile noastre, putem construi un viitor mai luminos decât prezentul. Să îmbrăţişăm acest moment de tulburare ca pe o oportunitate de a începe să investim în rezilienţă, în prosperitate comună, bunăstare şi sănătate planetară. Am depăşit de mult timp limitele noastre naturale. Este timpul să încercăm ceva nou".

WEF consideră că un model important de politică, cu un orizont de timp larg, este Pactul Verde al Comisiei Europene (Green Deal), care oferă mai multe modalităţi de sprijin al comunităţilor şi întreprinderilor cele mai expuse riscului din cauza crizei actuale.

Potrivit Comisiei Europene, Pactul Verde include o foaie de parcurs cu acţiuni menite să stimuleze utilizarea eficientă a resurselor prin trecerea la o economie circulară, mai curată; să refacă biodiversitatea şi să reducă poluarea. Documentul prezintă investiţiile necesare şi instrumentele de finanţare disponibile şi arată cum se poate asigura o tranziţie justă şi incluzivă.

"Vrem ca, până în 2050, UE să devină neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei. Pentru a atinge acest obiectiv, am propus un act legislativ european privind clima care ar transforma acest angajament politic în obligaţie juridică şi ar impulsiona investiţiile", spune Comisia Europeană, menţionând: "Sunt necesare acţiuni în toate sectoarele economiei, inclusiv: investiţii în tehnologii ecologice; sprijin pentru inovare în sectorul industrial; introducerea unor forme de transport privat şi public mai puţin poluante, mai ieftine şi mai sănătoase; decarbonizarea sectorului energetic; îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor; colaborarea cu partenerii internaţionali pentru îmbunătăţirea standardelor de mediu la nivel mondial".

UE va oferi sprijin financiar şi asistenţă tehnică pentru a ajuta cetăţenii, întreprinderile şi regiunile cele mai afectate de trecerea la economia verde, creând în acest scop Mecanismul pentru o tranziţie justă, care va contribui la mobilizarea a cel puţin 100 de miliarde de euro în perioada 2021-2027 în regiunile cele mai afectate.

Pactul Verde European a fost prezentat în decembrie 2019, iar în ianuarie a fost publicat Planul de investiţii şi Mecasnismul pentru o tranziţie justă.

Opinia Cititorului ( 31 )

 1. Nu am învățat nimic după SARS Dacă Autoritățile Chineze ar fi fost mai vigilente și restrictive cu piețele de animale vii sau sacrificate din China,poate nu am fi ajuns la Covid19.Cred că omenirea ar putea liniștit să trăiască fără lilieci in farfurii, fără lilieci în piețe sau chiar în peșteri și pe unde își mai fac ei veacul.Nu cred că eco-sistemul s-ar da peste cap dacă numărul familiilor de lilieci ar fi fost riguros supravegheat sau împuținat.La fel și pentru mistreți,vulpi, urși la noi.!

  1. Daca crezi că liliecii au scos armata în stradă să te păzească cu arma la fund, ești în eroare, n-ai înțeles nimic din ceea ce se întâmplă.

   Deci sa inteleg: solutia ta pentru a depasi criza, sau a evita una viitoare, este sa omoram lilieci, mistreti vulpi , ursi si alte animale? Atunci de ce nu si soarecii si sobolanii ca si aia imprastie boli? Sau unii oameni care de asemenea imprastie boli...ca de ex Covid-19? Si ne oprim aici? De ce nu omoram si anihilam tot ce nu ne place, sau e urat , sau e prost, sau mic , sau mare, sau verde, sau......si ma opresc aici, pt ca nu am voie sa folosesc limbaj indecent , discriminatoriu si probabil nici caracterizari de personaje. O zi buna!

   Atunci trăiască liliacul,și șobolanul,etc și să moară sapiens .Ai dreptate sunt în eroare în raport cu tine,dar nu m-aș simți bine să gândesc la fel ca tine.

   chiar nu ai inteles nimic... n-ai niciun dubiu ca ai dreptate,asa-i?

   dreptatea este relativa,eu doar mi-am exprimat parerea(multumita unor tineri care s-au sacrificat pentru a putea noi sa beneficiem de acest lucru) nici o secunda nu mi-a trecut prin cap ca eu sa am dreptate in situatia in care ne aflam.avem libertatea de exprimare ,suport si injuraturi si exprimari licentioase,deoarece ele nici nu-mi tin de foame ,nici nu ma protejeaza de covid 19.oricine poate sa-si exprime o parere ,o opinie si la fel oricine poate sa combata argumentat sau mai putin,politicos sau chiar injurios! multa sanatate la toti!

   Prietene,tu ai perfecta dreptate si subscriu la tot ce ai spus! Chinezul tot chinez ramane,incapatanat precum un magar! In 2002 au avut epidemia SARS provocata de un coronavirus,dar nu s-au invatat minte! Sunt convins ca nici de aceasta data nu-si vor schimba obiceiurile culinare! Pe prnpagandisti si pe troli sa-i manance coronosul!

   ...sa ma manance "coronosul". Presupun ca prin asta ai vrut sa zici coronavirus. Gogoasa asta a cam inceput sa mucegaiasca.

   Washington Examiner "'Is the Coronavirus as Deadly as They Say?': Professors claim more data needed to know mortality rate ""Nu cred că eco-sistemul s-ar da peste cap dacă numărul familiilor de lilieci ar fi fost riguros supravegheat sau împuținat.La fel și pentru mistreți,vulpi, urși la noi.!" Pai, la mintea ta... 

   "Sunt convins ca nici de aceasta data nu-si vor schimba obiceiurile culinare!"

   Nici tu. Doar ca tu mananci...altceva. Cam ce mananca si Mike Pompeo. 

  La fel si pentru ciori care s-au imultit exagerat.

  1. Aici nu te referi la pasari :))

  Liliecii si sobolanii care conduc lumea din umbra au provocat aceasta psihoza colectiva.

  E simplu sa vorbesti de "economie verde" circulara... cu arma la cur. E foarte tare..  

  1. Buna ziua, Vremurile erau bune si aceste vremuri au creat oameni slabi si inadaptati.

   Aceasta perioada este apasatoare, plina de restrictii si periculoasa pe toate planurile: medical, economic, psihologic, moral etc. insa este, in acelasi timp, o perioada in care putem face un pas inapoi si ne putem uita la noi. Salut 

   Vor avea grija stapanii lumii sa faci mai multi pasi inapoi, sa-ti amintesti ca esti un sclav si sa nu-ti mai revii. O sa-ti amintesti cu nostalgie vremurile cand faceai cu chiu cu vai cate un pas inainte (50 lei in plus la salar).

   ai dreptate ,Cris. Dar asta nu ne va ajuta cu nimic pe cei care gindim ca tine.

   Daca asa ganditi voi despre izolare si carantina,masuri esentiale in combaterea epidemiilor,nu stiu ce sa mai zic.Auzi nostalgie,de parca are cineva interesul sa ne restrictioneze libertatea de miscare pe veci.Cu educatia sanitara stam foarte prost.Si nu numai noi si alte tari.

  Nu va lasati manipulati de trusturile media (sunt toate ale FIAREI), controlati, arestati la domiciliu, paziti cu arma la fund.

  Nu uitati ca sunteti fiinte divine care nu pot fi supuse de niciun regim militar. Una e sa respectam cateva reguli de igiena si izolare si cu totul altceva este sa ni se bage pe gat un regim despotic, totalitar, militar, in care sa nu mai putem face nicio miscare in calitate de oameni. 

  Spuneti un NU hotarat FIAREI !!! 

  1. FIARA e in capul tau, daca te privesti in oglinda ai sa vezi chipul hidos !

   Ascunde-te mai repede, vine sa te ia !!! 

  Din pacate e spre asta.Un fel de nazism.

  1. Mai documenteaza-te. Asta e comunism.

  Văd că jurnaliștii au spiritul critic anesteziat. Virusul vine dintr-o dictatură dubioasă unde oamenii au obiceiuri culinare grețoase. El a fost ventilat datorită globalizării fără limite - europenii au stat cu frontierele (pardon) crăcite până ne-au virusat. Prostia globaliștilor care n-au vrut să inchidă frontierele, Doamne feri să incalce dogma. Și acum vin alti globaliști, ăia bugetarii supremi din institutiile mondiale care ne zic că avem nevoie de ei, de șefi că noi copiii numai prostii facem. Șansă ideală pentru construcția unui sistem autoritarist și toti idioții apllaudă această elită dubioasă care vrea putere pe fondul crizei.

  Circula un fake news masiv pe Antena 3, cum ca la nivel de UE, s-ar fi decis geolocalizarea masiva a smartfoanlelor, pentru monitorizarea de masa a miscarii a oamenilor simpli. Nu am gasit niciun fel de informatie oficiala pe aceasta tema, dar Aneta3 o tot reia pe post la interval de cateva ore.

  Am inteles ca s-a intrat cu bocancii in libertatile individuale si viata privata a oamenilor si ca s-a scos armata pe strazi la intimidare, dar o geolocalizare de masa, in care oamenii sa fie tratati ca niste vite sau ca niste oi, e totusi prea mult.  

  Stop ABUZURILOR !!!  

  1. A fost un articol In care 8 operatori au acceptat sa ofere date despre abonatii lor uniunii europene

   Pai și...abonatii sunt de acord cu acest abuz? Din cate am înțeles, UE va partaja aceste date cu diverse guverne, adică exact scenariul Orwell de control generalizat biometric al populației, similar cu introducerea cip-ului. Adică Semnul Fiarei !!!

   Păi cine i a întrebat pe abonați??? Suntem în stare de urgență!

  in ziua de azi tricoultrebuie schimbat in fiecare zi precum si chilotii , dupa ce in prealabil ai facut dus , hainele mai groase trebuie spalate la cel putin o saptamina , suprafetele cum ar fi mesele birourile leptopul miinile aragazul trebuie dezinfectate o dat de doua ori pe zi in corpul uman se introduce o doza doua de bere prin gura pentru dezinfectare interioara , berea sa nu aiba mai mult de 5 la suta alcol ciorapii schimbati in fiecare zi unghiile miini picioare trebuie taiate la o saptamina , daca faci toate aceste lucruri tot timpul te fereste domnul de coronavirus , si mincarea trebuie verificata sa nu fie infecta ,,,,mnbvcv

  Cred ca este necesar sa stabilim o balanta intre realism si idealism. Schimbari ale modului de viata fara convulsii sociale se pot realiza pe parcursul a cel putin 2 generatii. Toata lumea viseaza la o economie verde dar putini sunt dispusi sa accepte o reducere drastica a consumului, reducerea mobilitatii si cresterea costului

  hranei.  

  Cea mai mare parte a populatiei planetei inca traieste in saracie si viseaza la modelul pe care vizionarii din  

  tarile bogate il doresc abandonat. 

  Personal nu cred ca actiunile demarate pana in prezent in directia economiei verzi> automobile electrice, eoliene ect aduc in realitate o economie neta de combustibili fosili dar cu siguranta aduc profituri uriase

  pentru cei care detin capital si tehnologie. 

  Trebuie sa înțelegeți că sclavii nu ar accepta (ar fi acceptat) în veci cipul sau zgarda electronică, fara arest la domiciliu și fără a gusta un milimetru de libertate și aer curat, ambele condiționate, atunci când ies la cumpărături.

  Peste câteva luni, oamenii vor purta cu mândria vacii o zgarda electronică, fara de care nu vor putea ieși din casă și nu vor fi primiți în magazin. Oamenii se vor obișnui cu o realitate tragica, că sunt doar un cod electronic, biometric și..cam atât. 

  Asta e rostul strofocarii. Nu va îmbătați cu apă rece. 

  Semne "BUNE" anul are; cu Amenda la mai Mareee

  Cine stie...Cunoaste-->o criza-->o noua ordine ...economica sa zicem...

  Increderea se cladeste greu si dispare peste noapte

  Frica o cauza principala a unei crize economice 

  ...si striga VETAAA...adu IZOLETAA..

  1. Ei umbla ca sa FILEZE/

   Babele sa SECHESTREZE 

   Oameni sa-i AMENDEZE 

   Panica sa INSTALEZE 

   ==>si striga Vetaa adu IZOLETA.. 

   si asa cum a vrut DRAKUL 

   Economia-i ca RAKUL/ 

   De vina nu suntem noi 

   Ca ea merge inapoi 

   China cu Piata de Peste 

   Coronavirus serveste 

   Pan' sa numeri la 1000

   se puse de-o pandemie 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa Digitalizarea României şi tehnologia 5G
DTLAWYERS
Hidroelectrica
Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie