Franţa a mai pierdut un rating de top

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 noiembrie 2012

Franţa a mai pierdut un rating de top

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a retrogradat luni seara, cu o treaptă, calificativul de ţară al Franţei, astfel că aceasta a pierdut ratingul de top "AAA", beneficiind acum de nota "Aa1", cu perspectivă negativă, ca urmare a înrăutăţirii perspectivelor economice. Retrogradarea vine după o măsură similară luată anul acesta de Standard & Poor's şi alimentează criticile la adresa încercărilor preşedintelui François Hollande de a redresa economia, în contextul crizei din zona euro.

Conform agenţiei, principalul motiv de retrogradare este slăbirea economiei şi riscurile care privesc finanţele guvernului. "Perspectiva economică pe termen lung a Franţei este afectată de mai multe dificultăţi structurale, incluzând pierderea graduală şi susţinută de competitivitate, dar şi rigiditatea pieţei muncii, precum şi a celei de bunuri şi servicii", potrivit Moody's, care subliniază că rezistenţa Franţei la eventuale şocuri viitoare în zona euro devine mai greu de anticipat.

În condiţiile date, Fitch Ratings este singura agenţie majoră de evaluare care menţine calificativul "AAA" atribuit Franţei.

Ministrul francez al finanţelor, Pierre Moscovici, a declarat că retrogradarea nu pune la îndoială fundamentele economice ale ţării, eforturile iniţiate de guvern sau solvabilitatea. Oficialul de la Paris a dat, însă, asigurări că Executivul îşi menţine angajamentul de a reduce deficitul bugetar la 3% din PIB în 2013, de la 4,5% din PIB estimat pentru 2012. În plus, ministrul a menţionat că autorităţile de franceze trebuie să demonstreze că aplică reforme.

Săptămâna trecută, Hollande afirma că este perfect conştient de nevoia urgentă de regândire a sectorului public al Franţei. Dar, liderul de la Paris nu pare să se grăbească, declarând că vrea "să fie judecat la finalul mandatului său de cinci ani".

Euro a scăzut cu 0,1% ieri, la ora 09.19, pe piaţa din New York, la 1,2798 dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

25 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0105
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5228
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4892
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.0052

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro