Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Fripturile viitorului vor fi scoase la imprimantă!

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Lifestyle /

Fripturile viitorului vor fi scoase la imprimantă!

Obiceiurile, inclusiv cele alimentare, se schimbă cu repeziciune în ultimele decenii. Prepararea alimentelor trebuie să ţină pasul cu viaţa trepidantă, aşa că mâncărurile de tip fast food au prins foarte bine. Ultimele tendinţe demonstrează că în curând şi această modă va fi depăşită...în viteză. De asemenea ingredientele vor fi cu totul altele decât cele cu care suntem acum obişnuiţi.

Pare greu de crezut, dar în câţiva ani vom consuma fripturi preparate cu ajutorul unor imprimante 3D şi în alte feluri de proteine, care vor fi produse din aer, metan şi microbi vulcanici, informează Thomson Reuters Foundation. Odată cu succesul exploziv înregistrat de friptura vegană şi înlocuitorii vegetali pentru hamburgeri dezvoltaţi de companii precum Beyond Meat şi Impossible Foods, sectorul proteinelor alternative îşi continuă creşterea spectaculoasă. Potrivit băncii de investiţii Barclays, vânzările de "carne alternativă" ar putea ajunge la 140 de miliarde de dolari - aproximativ 10% din industria globală a cărnii - în următorul deceniu, crescând de 10 ori mai mult în raport cu nivelurile lor actuale. O nouă generaţie de produse aflate în etapa de dezvoltare combină tehnologia de ultimă generaţie cu procese străvechi de fermentaţie pentru a transforma elemente altfel dăunătoare sau banale în ingrediente alimentare esenţiale, cu scopul de a reduce uriaşa amprentă de carbon a agriculturii.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, agricultura, sectorul forestier şi alte activităţi de utilizare a terenurilor au reprezentat 23% din totalul gazelor cu efect de seră generate de către oameni între anii 2007 şi 2016. Acest procent creşte la 37% dacă sunt luate în calcul activităţile de pre-producţie şi post-producţie, informează Agerpres. Fermele de animale sunt responsabile cu 14,5% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, a anunţat Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite.

Enter Solar Foods, o companie finlandeză, lucrează în această perioadă la fabricarea unei pudre proteice comestibile, denumită Solein, utilizând apă, aer şi electricitate regenerabilă, ca modalitate de a separa producţia alimentară de sectorul agriculturii. Noua proteină Solein este realizată plasând o cantitate de microbi într-un lichid şi hrănindu-i cu mici bule de oxigen şi dioxid de carbon, un proces similar producerii de bere sau de vin, dar în absenţa grăunţelor şi a strugurilor, a explicat antreprenorul finlandez. Pe măsură ce lichidul se îngroaşă, el este uscat şi transformat apoi într-o pudră foarte fină, alcătuită în procent de 65% din proteine şi care seamănă foarte mult la gust cu făina de grâu. În septembrie, Solar Foods a încheiat un acord cu compania Fazer, parte a grupului Nordic Food, pentru a dezvolta produse pe bază de Solein şi care pot fi utilizate în preparate vegetale deja existente sau în produse viitoare, de exemplu în carne sintetizată în laborator. Compania intenţionează să comercializeze proteinele Solein cu aproximativ 5 euro / kilogram până în anul 2021.

O altă companie care încearcă să limiteze emisiile de carbon generate de agricultură folosind fermentaţia, String Bio - cu sediul în Bangalore - , lucrează în prezent pentru a transforma metanul, un gaz de seră mult mai puternic decât dioxidul de carbon, întrucât captează de 28 de ori mai multă căldură, provenit din deşeuri şi surse naturale, într-o pudră proteică destinată mai întâi animalelor. Astfel de iniţiative pentru mediu, alături de îngrijorările legate de bunăstarea animalelor şi de sănătatea oamenilor, au stimulat atât cererea, cât şi oferta de proteine alternative, a explicat Dan Altschuler Malek, partener şi manager în firma de investiţii Unovis Partners. În urmă cu doar 10 ani, comercianţii vedeau în proteinele alternative o investiţie riscantă, dar în prezent "ei au înţeles că există o cerere uriaşă pentru aceste produse". Unovis Partners administrează New Crop Capital, un fond care investeşte exclusiv în start-up-uri ce dezvoltă înlocuitori pentru carne, fructe de mare şi produse lactate, inclusiv în compania Beyond Meat. New Crop a investit şi în Nova Meats, o companie spaniolă care foloseşte o imprimantă specială în 3D pentru a produce o friptură ce imită gustul şi textura cărnii.

Imprimantele pot să producă fripturi vegane tridimensionale folosind seringi cu forma unor cartuşe pentru a ejecta proteine pe bază de plante.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS