FTSE RUSSELL:"România este pe cale sa fie inclusă în indicii FTSE de Pieţe Emergente, în septembrie"

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 01 aprilie 2020

"România este pe cale sa fie inclusă în indicii FTSE de Pieţe Emergente, în septembrie"

Agenţia de rating FTSE Russell confirmă reclasificarea ţării noastre ca piaţă emergentă în luna septembrie a acestui an, iar pentru a fi inclusă şi în indici, este esenţial ca Banca Transilvania (TLV) şi Nuclearelectrica (SNN) să îndeplinească în continuare criteriile de lichiditate, în următoarele trei luni, se arată în comunicatul de astăzi a Bursei de Valori Bucureşti.

"FTSE Russell confirmă că suntem pe cale să fim incluşi în indicii FTSE de pieţe emergente în cadrul revizuirii din septembrie 2020. Verificarea eligibilităţii pentru includerea în indici se va realize în cadrul revizuirii anuale FTSE Global All Cap din septembrie 2020 şi se va baza pe datele de tranzacţionare de la 30 iunie 2020", menţionează BVB.

Revizuirea din septembrie va analiza lichiditatea individuală a companiilor monitorizate (opt companii de la BVB ce îndeplinesc criteriile de dimensiune ale FTSE Russell) în perioada iulie 2019 - iunie 2020. Pentru ca o companie să îndeplinească criteriul de lichiditate, aceasta trebuie să aibă o lichiditate median lunară de cel puţin 0,05% pentru minim zece din douăsprezece luni. Măsurarea lichidităţii, conform metodologiei FTSE Russell, se realizează pentru fiecare companie ca raport dintre mediana lunară a volumelor tranzacţionate zilnic şi numărul de acţiuni free-float.

În acest sens, FTSE Russell a emis următoarele precizări privind promovarea ţării noastre: "În urma revizuirii anuale FTSE Equity Country Classification din septembrie 2019, Romania va fi reclasificată de la statutul de Piaţă de Frontieră la statutul de Piaţă Emergentă Secundară începând cu septembrie 2020. Cu toate acestea, companiile româneşti vor fi incluse în seria de indici FTSE Global Equity Index Series (GEIS) dacă minimum două companii îndeplinesc criteriile de eligibilitate FTSE Global All Cap pe baza datelor de tranzacţionare de la 30 iunie 2020".

Pe baza calculelor Bursei de Valori Bucureşti şi a valorilor curente privind numărul de acţiuni considerate free-float, la sfârşitul lunii martie 2020, două companii de la BVB sunt pe cale să fie incluse în indicii de Piaţă Emergentă ai FTSE Russell, respective Banca Transilvania (TLV) şi Nuclearelectrica (SNN), care ar trebui să îndeplinească în continuare criteriile de lichiditate, în următoarele trei luni.

Astfel, Banca Transilvania trebuie să asigure o lichiditate median zilnică de cel puţin 2.150.000 de acţiuni pentru încă două luni, în timp ce Nuclearelectrica trebuie să asigure o lichiditate median zilnică de cel puţin 27.000 de acţiuni pentru cele trei luni rămase, până în iunie 2020.

Bursa de Valori Bucureşti va continua să lucrezeîmpreună cu companiile emitente, participanţii la piaţă şi autorităţile pentru îmbunătăţirea lichidităţii pieţei şi pentru a asigura includerea în indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell în septembrie 2020 şi mai departe pentru a creşte semnificativ numărul companiilor româneşti incluse în indici FTSE Russell Emerging Markets.

De asemenea, BVB va continua iniţiativele de promovare a realizărilor şi evoluţiei pieţei în rândul investitorilor globali şi locali pentru a consolida percepţia acestora referitoare la infrastructura solidă şi calitatea pieţei noastre, dar şi pentru a consolida interesul lor faţă de oportunităţile pieţei.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunţat, pe 26 septembrie 2019, că România a fost promovată de la statutul de Piaţă de Frontieră la statutul de Piaţă Emergentă Secundară, iar decizia va devein efectivă începând cu septembrie 2020.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. Mai sunt BRD și Romgaz urmărite ptr includere dacă sunteți mai atenți!!!

  Draga Bursa,

  Bagati si o informare legata de Morgan Stanley care au Romania in vizor pentru includerea in MSCI International (incepere evaluare : Iunie 2020 si introducere mai incolo...dupa 1-2 ani). 

  Morgan Stanley / MSCI e a doua baterie de tun puternica alaturi de Russell FTSE (cea evidentiata in articol).

  Succes!  

  1. Care nu cumpara actiuni pe BVB in perioada 2020-2021 (nu e nevoie sa prindeti minimele, e nevoie doar sa incarcati in perioada asta,... dupa aia zboara in sus) e cel mai prost din curtea scolii ! :)

   termen de mentinere : 10-12 ani

   de fapt russell / ftse e starterul valului multianual 1 si morgan stanley va fi main driverul pentru valul 3 ascendent multianual.

   Sa ma credeti cand zic, va fi o mandrie sa fii roman pe bursa, va asigur!  

   Corect!!!

   Corect, este un moment istoric!

   da, dar oamenii se tem tare de tot (si ii inteleg) si sunt needucati financiar.

   ar face masiv bani la Bursa ;) ...dobanzile la depozite sunt o gluma fata de valoarea de piata + dividende anuale timp de 10-12 ani.  

   oamenii trebuie educati

   oamenii trebuie sa participe. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

22 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0034
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5255
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.5807

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro