GfK: Doar jumătate dintre români au relaţii cu băncile

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 noiembrie 2012

Puţin peste jumătate dintre români (56%) au o relaţie cu o bancă sau mai multe, acest nivel plasând România pe ultimul loc din Europa Centrală şi de Est într-un clasament condus de Slovenia, Austria şi Croaţia, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare a pieţei GfK.

Studiul Financial Market Data Services (FMDS) măsoară obiceiurile bancare ale locuitorilor cu vârsta de pes-te 15 ani din 13 ţări ale Europei Centrale şi de Est. Gradul de bancarizare pentru ţările din regiune era în 2010 de 80% şi va creşte în continuare.

"Dacă ţări precum Austria, Slovenia, Cehia şi Croaţia au populaţia aproape integral bancarizată, Polonia, Bosnia Herţegovina sau Kazahstan au un potenţial uriaş, cu aproximativ o treime din populaţie încă nebancarizată în prezent", se arată într-un comunicat al GfK.

Polonia şi Kazahstan au un grad de bancarizare a populaţiei de 71%, iar Bosnia Herţegovina de 74%, iar în fruntea clasamentului se află Slovenia, cu o polulaţie bancarizată integral, urmată de Austria cu 98%, Croaţia şi Cehia, cu câte 90%.

În ceea ce priveşte folosirea produselor bancare, o treime dintre români deţineau cel puţin un cont curent în prima jumătate a anului, în timp ce în regiune procentajul a cres-cut de la 41% în 2008 la 47% anul trecut.

În România, patru din zece ro-mâni sunt posesorii unui card, aproape 39% având carduri de debit şi 4,5% carduri de credit. În Europa, numărul cardurilor a crescut în mod constant în ultima perioadă, câştigând fiecare al doilea locuitor al ţărilor din regiune.

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9633
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6099
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7790
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.6078

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro