Gheorghe Piperea: "Fosta conducere a ASF trebuie adusă în faţa instanţei"

G.M.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 decembrie 2023

Gheorghe Piperea: "Fosta conducere a ASF trebuie adusă în faţa instanţei"

English Version

Fosta conducere a ASF ar trebui să răspundă în faţa instanţei pentru modul în care a gestionat piaţa de capital şi piaţa asigurărilor din ţara noastră, afirmă avocatul Gheorghe Piperea, coordonatorul AUR pentru campania pentru alegerile europarlamentare.

Domnul Piperea a făcut o radiografia amplă a pieţei de capital din ţara noastră la finalul mandatului actualei echipe de conducere a ASF în fruntea căreia s-a aflat Nicu Marcu: "E catastrofal ce s-a întâmplat în această perioadă în care ASF a fost condusă de domnul Nicu Marcu. Nu este nevoie să demonstrez nimic; ştiţi foarte bine toţi ce s-a întâmplat. Au fost două falimente care totalizează la ora actuală 2,2 miliarde euro, în domeniuk asigurărilor. E vorba despre nişte sume care nu ştiu când vor fi achitatea vreodată şi, dacă vor fi achitate, oricum vor determina o creştere foarte mare a costului asigurărilor, nu numai a celor de tip RCA. Lumea trebuie să ştie că banii din Fondul de Garantare a Asigurărilor se colectează de la ceilalţi asigurători, care, ca să poată să suporte această creştere a taxei către FGA, trebuie să majoreze toate primele de asigurare: de la RCA, la CASCO, la asigurări de afaceri, de casă, la asigurări profesionale ale managerilor, inclusiv asigurările de viaţă. Asta ar fi fost suficient pentru a spune totul despre echipa Marcu. Eu mă întreb cum de au mai rămas oamenii aceştia în funcţie şi cum de nu au fost luaţi la întrebări de Parchet, pentru că în piaţa asigurărilor vorbim mai mult decât despre incompetenţă; este pur şi simplu vorba despre o cauzare a falimentului. În mod normal creditorii şi lichidatorul din cele două dosare ar trebui să cheme în răspundere ASF şi persoanele fizice din conducerea Autorităţii ca să răspundă pentru cauzarea insolvenţei. Dar asta nu se va întâmpla pentru motivul că lichidatorul care este acelaşi în ambele dosare - chiar dacă e vorba despre incompatibilităţi/conflicte de interese - a fost pus acolo ca să tacă.

Există probleme şi în domeniul pieţei de capital, unde au fost lucruri grave, dar dimensiunea lor nu a ţinut prima pagină a ziarelor. Este vorba despre înşelăciuni cu privire la anumite obligaţiuni, au fost listări care nu ar fi trebuit să existe - de exemplu în cazul RCS-RDS. Compania respectivă este deţinută de acel vehicul din Olanda, vehicul care s-a listat la BVB fără să aibă nimic în patrimoniu, dar având deţineri la RCS-RDS şi celelalte firme adiacente. A fost o listare cu cântec de la început, pentrru că s-a început cu o listare cu bani, după care au subscris nişte fonduri de pensii, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, şi după aceea listarea a devenit foarte vandabilă. Mai e o chestiune gravă: în mod normal, legal, real nu ai cum să listezi la bursă un pachet de acţiuni ale unei societăţi care nu e emitentă ea însăşi, adică nu e ea listată la bursă. Mă refer la Hidroelectrica care nu era listată la BVB, ci numai pachetul de 20% pe care l-a deţinut Fondul Proprietatea. Dar s-au modificat regulile în timpul jocului, nu am foarte multe dezamăgiri în ceea ce priveşte această listare, pentru că a ieşit bine până la urmă. Marea problemă este că ne vom trezi la un moment dat că fostele SIF-uri, precum şi fondurile de pensii vor rămâne fără titluri, deoarece, de exemplu, la ora actuală Fondul Proprietatea este decapitalizat la 25% din valoare, după distribuirea dividendelor. Probleme sunt şi pe piaţa fondurilor de pensii administrate privat, sunt banii aceia pierduţi pe care i-au investit în acţiuni internaţionale la băncile ruseşti, plus nişte bani investiţi în RCS-RDS. Pe scurt, mandatul anterior a fost extraordinar de grav şi cred că întreaga conducere trebuie adusă în faţa instanţei în dosarele penale privind falimentele din piaţa asigurărilor".

De aceea, Gheorghe Piperea consideră că fosta conducere a ASF în frunte cu Nicu Marcu merită nota 2, cu o singură excepţie în opinia domnului avocat: vicepreşedintele cu competenţe pe fondurile de pensii, Daniel Armeanu, care "a făcut tot ce a putut şi chiar este profesionist".

În ceea ce priveşte viitoarea conducere a ASF, domnul Piperea a spus că se aşteaptă ca membrii acesteia să corecteze toate deficienţele din ultimii ani, să fie pro-activi pentru că acţionează în domenii în care, dacă nu sunt controlate cu atenţie, există risc mare de comitere a unor ilegalităţi, domenii cu lichidităţi extrem de mari şi cu risc ridicat de spălare a banilor.

Gheorghe Piperea a precizat: "Nu uitaţi ce s-a întâmplat în cazul Euroins, un lucru extrem de grav! Cu două zile înainte să se ridice licenţa, banii din cont au fost transferaţi în Bulgaria, sunt parcaţi acolo, nu se ştie ce se întâmplă cu ei, şi care fie sunt rezultatul unei spălări de bani, fie pot deveni obiectul unei spălări de bani".

Coordonatorul AUR pentru campania pentru europarlamentare a afirmat că este optimist în ceea ce priveşte numirea lui Alexandru Petrescu ca preşedinte al ASF, deoarece îl cunoaşte personal şi e un om competent, la a cărui numire nu s-ar opune.

Gheorghe Piperea a concluzionat: "Sunt încrezător că Daniel Armeanu va face treabă bună în continuare. În rest, pe ceilalţi nu-i cunosc foarte bine, dar îi creditez cu încrederea acordată oricărui începător, cu condiţia să nu calce în străchinile în care au călcat cei din fosta conducere şi mai ales cei din second-level care şi-au cam făcut de cap acolo şi despre care bulgarii de la Euroins atrăgeau atenţia că aceştia au cauzat de fapt falimentul companiei respective".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Trebuia să candidați la funcția de Procuror General, Domnule Profesor!

    Mă bucur că ați furat startul în campanie, dar vă înțeleg. 

    Apropo de furat startul, îl uitarăți pe Drăgoi și sif ul lui, care și ei furară startul la adunat de alte sife. Apoi de dom" Ciorcilă ( nu e invalid ci sprinter este omul..) și BT ul lui care puse stăpânire pe sifele din Bacău și Brașov, niciun cuvințel. De listarea H2O nimic? Nu știați că e ciuruită sub ochii FP? Tot sub Marcu... Sper că nu i veți lăsa pe ăștia să vă sponsorizeze campania electorală în schimbul vreunei tăceri corupte. Ar fi păcat și, jur, nu vă voi vota!

    1. La pușcărie cu golani de la Asf

    Propun inițierea unei petiții online pentru diminuarea tuturor salariilor de la ASF cu 80%. Actualele salarii de la ASF sunt niște scuipați pe obrazul oamenilor cinstiți din România. Iar tovarășii din echipa veche să fie obligați să ramburseze banii obținuți pe nedrept (îmbogățire fără just temei).

    Foarte bine punctat, domnul PI PErea!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb