Candidaţii pentru Consiliul ASF urmează să fie audiaţi astăzi

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 decembrie 2023

Candidaţii pentru Consiliul ASF urmează să fie audiaţi astăzi

English Version

Alexandru Petrescu - propunerea PSD pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii

Falimentele City Insurance şi Euroins au marcat mandatul actualului Consiliu

În piaţa de capital, ASF a fost acuzată că a închis ochii la concertările de la SIF-uri

Candidaţii pentru Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) urmează să fie audiaţi, astăzi, în Parlamentul României, pentru un mandat de cinci la conducerea instituţiei ce supraveghează piaţa asigurărilor, a pensiilor private şi piaţa de capital. Printre cei care au şanse mari să ocupe o funcţie în conducerea Autorităţii se numără Alexandru Petrescu, care este susţinut de PSD pentru funcţia de preledinte al ASF şi Gabriela Horga, care este susţinută de PNL pentru funcţia de vicepreşedinte ASF pe piaţa de capital. Gabriela Horga ar fi trebuit să fie colegă şi cu Gabriel Avrămescu, deputatul care a demisionat recent de la conducerea PNL Buzău, dar se pare că la finalul săptămânii trecute pentru funcţia de vicepreşedinte ASF pe asigurări ar urma să fie susţinut Sorin Mititelu, propus de PSD, propunere contestată de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România.

Cert este că, dacă astăzi comisiile reunite de buget, finanţe, bănci şi plenul Parlamentului vor aviza noua conducere, Alexandru Petrescu, fost director general al Poştei Române şi fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, îl va înlocui din funcţia de preşedinte al ASF pe Nicu Marcu, cel căruia clasa politică a refuzat să îi reînnoiască mandatul.

Actualul mandat al Consiliului ASF, condus de Nicu Marcu, a fost marcat de cele mai mari falimente din istoria asigurărilor din ţara noastră. Mai întâi a intrat în faliment City Insurance, liderul pieţei RCA cu o cotă de 45%, compania neîndeplinind cerinţele minime de capital. În urma falimentului City Insurance au rămas 250.692 de persoane păgubite. Dintre acestea, până la finalul anului trecut Fondul de Garantare a Asiguraţilor a plătit despăgubiri numai pentru 64.568 persoane în valoare toatlă de peste 603 milioane lei (aproximativ 120 milioane euro). Conform estimărilor, valoarea totală a despăgubirilor pentrru cele peste 250.000 de persoane se ridică la o valoare cuprinsă între 350 milioane şi 400 milioane euro Încă din 2017, City raporta către ASF că deţine disponibilităţi băneşti la o societate bancară, dar în primăvara anului 2021, Autoritatea a aflat de inexistenţa raporturilor contractuale şi a contului. ASF a cerut falimentul City abia în septembrie 2021, până atunci mulţumindu-se să bage societatea în administrarea specială a Fondului de Garantare şi să amendeze conducerea City.

În prima parte a acestui an a intrat în faliment Euroins, compania ce devenise liderul pieţei RCA după prăbuşirea City Insurance. La Euroins în momentul ridicării licenţei de către ASF mai erau 837.000 de poliţe de asigurare valabile şi peste 100.000 de solicitări de daune, pentru care instanţa a admis până la începutul mlunii septembrie 2023 creanţe în valoare de 600 milioane lei, în condiţiile în care există indicii privind creanţe potenţiale de 4,7 miliarde lei, ceea ce ar duce paguba pricinuită de falimentul Euroins la o valoare mai mare decât aceea produsă de City Insurance.

Conform jurnalistului Radu Soviani, ASF ştia de problemele de solvabilitate ale Euroins cu doi ani înainte, iar avocatul Gheorghe Piperea a susţinut că falimentul Euroins se instalase de mai bine de un an, întârzierea cu mai mult de şapte luni a declaraţiei de faliment fiind infracţiune. Pe de altă parte, Eurohold, grupul bulgar ce a deţinut Euroins România, a acuzat ASF că a acţionat ilegal pentru a scoate societatea din ţara noastră, indicându-l în principal pe Cristian Roşu, vicepreşedinte al Autorităţii, responsabil cu piaţa asigurărilor.

Cei doi asigurători deţineau împreună circa două treimi din piaţa RCA din ţara noastră. Intrarea lor în faliment a creat o gaură imensă în piaţa asigurărilor iar preţul poliţelor RCA a crescut puternic.

În ceea ce priveşte piaţa de capital, Autoritatea a fost acuzată că a închis ochii la concertările de la SIF-uri, în dauna milioanelor de acţionari. SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au plasat bani în mai multe fonduri de investiţii, care la rândul lor au cumpărat acţiuni la alte SIF-uri, ajungând astfel ca, împreună, să depăşească pragul de 5%, care a fost în vigoare până în iulie 2020. Prin aceşti interpuşi, SIF1 şi SIF4 au preluat conducerea SIF Oltenia, ceea ce a declanşat fuga fondurilor de pensii Pilon II din acţionariatul SIF-ului din Craiova. De asemenea, fonduri finanţate de SIF1&4 deţin chiar titluri SIF1 şi SIF4, pe care le folosesc în adunările generale ale acţionarilor celor două societăţi. Situaţia a fost reclamată de investitori la ASF, care au acuzat că această practică este interzisă de legislaţia pieţei de capital, dar Autoritatea a răspuns că afirmaţiile lor nu se susţin, deoarece administratorii fondurilor sunt independenţi de cei care-i finanţează.

În actualul mandat, Autoritatea de Supraveghere Financiară a participat la redactarea "Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital 2022 - 2026", document aspru criticat în ziarul BURSA.

Au existat şi lucruri bune în actualul mandat al conducerii ASF, precum listarea Hidroelectrica doar la Bursa de Valori Bucureşti sau simplificarea raportării şi impozitării investitorilor, lucruri la care Autoritatea are o anumită contribuţie. Dar acuzaţiile de favorizare a anumitor jucători din piaţă au pătat imaginea instituţiei şi a pieţei, ştirbind încrederea investitorilor. Or, fără încredere, piaţa de capital nu are nicio şansă să se dezvolte.

În prezent, Consiliul ASF este compus de preşedintele Nicu Marcu, prim-vicepreşedintele Elena Doina Dascălu, Gabriel Grădinescu - vicepreşedinte, responsabil cu piaţa de capital, Cristian Roşu - vicepreşedinte, responsabil cu piaţa asigurărilor, Ştefan Daniel Armeanu - vicepreşedinte, responsabil cu pensiile private, Josef Birtalan - membru neexecutiv, Ioan Gheorghe Ţara - membru neexecutiv, Aura Gabriela Socol - membru neexecutiv şi Ovidiu Răzvan Wlassopol - membru neexecutiv. Mandatul actualului Consiliu al ASF a expirat la jumătatea lunii trecute.

Gabriel Avrămescu - unul dintre candidaţii pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF

Gabriel Avrămescu şi-a depus candidatura pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, din partea PNL, conform unor surse.

Avrămescu este deputat în Parlamentul României, iar în perioada octombrie - decembrie 2020 a fost consilier de stat, în Cancelaria Primului Ministru, Ludovic Orban. Între martie 2017 şi iunie 2018 a fost directorul Direcţiei Generale de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne din cadrul ANAF, conform CV-ului său.

Gabriel Avrămescu a fost prefect al judeţului Galaţi, după ce fusese directorul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice. Între ianuarie 2007 şi octombrie 2013 a fost consilierul de afaceri europene în cadrul prefecturii judeţului Buzău şi ulterior consilier superior, la aceeaşi instituţie. A mai activat la Banca Populară Română - Cooperativa de Credit, în calitate de consilier juridic.

Potrivit CV-ului său, Avrămescu este licenţiat în ştiinţe juridice la Universitatea Bucureşti şi în ştiinţe economice, contabilitate şi informatică de Gestiune la Universitatea Danubius din Galaţi. Are un master în managementul proiectelor cu finanţare externă la Scoala Naţională de Stiinţe Politice şi Administrative Bucureşti şi, în prezent, este doctorand în management la Universitatea din Craiova.

Conform mai multor publicaţii din Buzău şi Galaţi, la începutul săptămânii trecute, Avrămescu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene PNL Buzău, urmând să candideze pentru un post de vicepreşedinte al ASF. (A.I.)

Gabriela Horga - una dintre propunerile PNL pentru funcţia de vicepreşedinte al ASF

Maria-Gabriela Horga este una dintre propunerile PNL pentru funcţia de vicepreşedinte al ASF, conform unor surse. Horga este vicepreşedinte al Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Parlamentul României şi membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, conform CV-ului său publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Din februarie anul trecut, Gabriela Horga este lector universitar dr. în cadrul ASE, după ce anterior fusese cadru universitar al Facultăţii de Ştiinţe Economice, Universitatea Ovidius din Constanţa. Timp de un an, între decembrie 2019 şi decembrie 2020, a fost secretar de stat în cancelaria prim-ministrului Ludovic Orban, cu atribuţii în domeniile fiscalităţii, finanţe publice, economie, mediul de afaceri şi investitorii străini. A mai fost consilier acreditat la Parlamentul European iar între mai 2012 şi decembrie 2012 a fost consilier al ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu.

Conform CV-ului său, Gabriela Horga a obţinut titlul de doctor în management de la ASF, are o licenţă în afaceri internaţionale tot la ASE şi o diploma master în management financiar, bancar şi asigurări la Universitatea Valahia din Tâtgovişte.

Potrivit unui articol publicat în Replica Online din decembrie 2020, Gabriela Horga este fiica lui Vasile Horga, fost deputat PNL. Firma sa, Euro Audit Service SRL din Târgovişte, este cunoscută pentru zecile de contracte primite de-a lungul timpului de la stat pentru servicii de iluminat public. (A.I.)

Sorin Mititelu vizează un post de vicepreşedinte al ASF; candidatura sa a fost contestată de COTAR

Sorin Mititelu este unul dintre numele vehiculate pentru un post de vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, din partea PSD. Mititelu este co-fondatorul şi managerul general al Optimus Fintech, Country Manager Romania la Future Healthcare Group şi fondatorul şi managerul general al Altior Consulting, firmă de consultanţă financiară, confrom informaţiilor de pe profilul său de Linkedln.

Între ianuarie 2014 şi iulie 2017 a fost directorul general al BCR Asigurări de Viaţă, după ce, anterior, fusese manager executiv în cadrul BCR, potrivit Linkedln.

Chiar cu o zi înainte de încheierea depunerii candidaturilor pentru Consiliul ASF, COTAR a solicitat PSD să vină cu altă propunere pentru persoana care se va ocupa de asigurări, în condiţiile în care Sorin Mititelu are inclusiv probleme cu legea. Potrivit COTAR, Mititelu nu îndeplineşte condiţiile de bună reputaţie pentru ocuparea postului de vicepreşedinte ASF al Sectorului Asigurări Reasigurări, conform OUG 93/2012.

Pe de altă parte, potrivit Gândul, Sorin Mititelu este ţinta unei campanii de dezinformare legate de un dosar DIICOT care, de fapt, nu îl vizează.

Mititelu este absolvent al Academiei de Studii Economice, specializarea Afaceri Internaţionale, conform profilul său de Linkedln. (A.I.)

Alexandru Petrescu - candidatul pentru funcţia de preşedinte al ASF

Alexandru Petrescu, propunerea PSD pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), este directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) din vara acestui an.

Petrescu a fost Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale timp de un an, în guvernul Dăncilă, şi Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, timp de patru luni, în guvernul Grindeanu.

Din mai 2012 până în decembrie 2016 a ocupat funcţii de conducere la Poşta Română, fiind inclusiv director general pentru doi ani şi jumătate. Conform HotNews, în timpul conducerii lui Petrescu, Poşta a fost implicată în mai multe scandaluri. În toamna anului 2015, DNA a deschis un dosar penal, în urma unor sesizări făcute de Ministerul Comunicaţiilor. În octombrie 2014, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, Poşta Română a fost implicată într-un scandal, după ce bucureştenii au găsit în cutiile poştale pliante electorale cu mesaje precum: "Klaus Iohannis vrea să îţi Taie Pensia!", "Traian Basescu îl susţine şi îl voteaza pe Klaus Iohannis!" şi "Doar Ponta protejează pensiile!'. Poşta Română a reacţionat, subliniind că distribuirea acestor pliante s-a făcut în baza unui contract comercial, aşa cum a făcut-o şi în alte campanii electorale (cu majoritatea formaţiunilor politice implicate) şi că nu o priveşte conţinutul mesajelor livrate, potrivit HotNews.

Alexandru Petrescu este membru în Consiliul de Administraţie al Fondului de Compensare a Investitorilor, iar din decembrie 2021 până în februarie 2023 a fost membru în Consiliul de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare. Între iunie 2017 şi noiembrie 2018 a fost directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM)

Începând cu luna mai 2014 şi până în decembrie 2016, Petrescu a fost preşedintele CFR Călători.

Conform CV-ului său, candidatul pentru funcţia de preşedinte al ASF este cetăţean român şi britanic, având o diplomă în administrarea afacerilor, de la Universitatea South Wales din Marea Britanie. (A.I.)

News.ro: " Alexandru Petrescu şi Alin Chitu candidează la preşedinţia ASF"

Gabriela Horga - favorită pentru postul de vicepreşedinte - Sectorul instrumente şi investiţii financiare, potrivit surselor agenţiei de ştiri

Alexandru Petrescu şi Gabriel Avrămescu, cotaţi cu cele mai mari şanse pentru funcţiile de preşedinte şi prim-vicepreşedinte, conform surselor News.ro

Social-democratul Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei, şi Alin Chitu, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, s-au înscris pentru postul de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), conform unor surse News.ro.

Pentru funcţiile de prim-vicepreşedinte candidaţii sunt Gabriel Ioan Avrămescu (PNL), Nini Săpunaru, Ioan Gheorghe Ţară, în prezent membru neexecutiv în Consiliul Autorităţii şi Alin Chitu, mai scrie agenţia de ştiri.

Funcţia de vicepreşedinte - Sectorul instrumente şi investiţii financiare este vizată de Maria Gabriela Horga (PNL), Călin Mihai Rangu, Nini Săpunaru, Sorin Florescu - în prezent şef serviciu în cadrul ASF, şi Alin Chitu, conform News.ro.

Potrivit agenţiei, pentru funcţia de vicepreşedinte - Sectorul sistemului de pensii private şi-au înregistrat candidaturile Ştefan Daniel Armeanu - vicepreşedinte ASF şi Alin Chitu.

Pentru postul de vicepreşedinte - Sectorul asigurări-reasigurări, candidează Sorin Cristinel Mititelu, Gheorghe Coca Constantinescu, Sorin Florescu şi Alin Chitu, conform News.ro.

Posturi de membru neexecutiv sunt dorite de Joszef Birtalan, Radu Toia, Aura Gabriela Socol - membru neexecutiv şi în prezent, Andrei Rizoiu - propus de AUR, Ovidiu Răzvan Wlassopol - în prezent membru neexecutiv, Cătălin Mancaş, Mircea Oancea, Ioan Gheorghe Ţară, Sorin Florescu, Alin Chitu, potrivit agenţiei de ştiri.

Surse parlamentare au declarat pentru News.ro că Alexandru Petrescu şi Gabriel Avrămescu au cele mai mari şanse să ocupe primele poziţii din conducerea ASF.

De asemenea, favorită pentru postul de vicepreşedinte - Sectorul instrumente şi investiţii financiare este Maria Gabriela Horga (PNL).

Audierea şi avizarea candidaţilor vor avea loc luni, 18 decembrie, până la ora 13.00, urmând ca plenul comun pentru alegerea noii conduceri să fie tot pe 18 decembrie, la ora 14.30. (A.I.)

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Iar habarnisti politici?

    1. Da. Unul si unul.

    daca cei 250.000 pagubiti de la City nu l-au linshat inca pe Marcu, inseamna ca omul e nevinovat :)

    1. Curat nevinovat, coane Fanica.

    propunerea psd probabil "castiga"

    1. ce v-am zis

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4504
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2625
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9110
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.0295

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb