Mircea Coşea: "ASF trebuie condusă de specialişti"

G.M.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 decembrie 2023

Mircea Coşea: "ASF trebuie condusă de specialişti"

English Version

ASF trebuie condusă de specialişti şi mai puţin de oamenii politici, susţine analistul economic, prof. dr. Mircea Coşea.

Domnul Coşea a declarat, pentru ziarul BURSA: "Aştept ca viitoarea conducere a ASF să fie una constituită din specialişti, nu din oameni politici, nu din rude, nu din oameni aduşi de pe cine ştie unde. Eu îmi amintesc cu multă neplăcere felul în care conducerea actuală s-a prezentat în Parlament atunci când a fost chemată. A fost o dovadă clară de incompetenţă, de o situaţie care ne-a reamintit ceea ce însemna înainte de Revoluţie conduceri strict politice. Aştept să fie o conducere formată din specialişti, să nu aibă o amprentă politică atât de puternică - sigur că va exista şi politică acolo, nu se poate altfel - şi mai ales să fie persoane care să nu fie susţinute de baroni locali sau cine ştie ce alte persoane importante din actuala conducere a ţării. Deci, specialişti, specialişti, specialişti; asta trebuie să fie la ASF. Este prea importantă această instituţie ca să fie politizată în felul în care a fost până acum".

Referitor la vechea conducere a ASF, analistul economic ne-a transmis că aceasta nu şi-a înţeles menirea: "Eu cred că cei care au condus ASF nu au înţeles deloc ce importanţă are această instituţie pentru ceea ce înseamnă economia de piaţă din România şi mai ales piaţa asigurărilor. Nu au înţeles, au condus într-o manieră birocratică, nu vreau să spun că au condus fără profesionalism - poate e prea mult, dar oricum nu au înţeles menirea pe care o au. ASF a făcut greşeli importante, avem erori pe care nu vreau să le repete - falimente, încurcături, fel de fel de lucruri - care arată că activitatea nu a mers bine. Această politizare şi aş spune chiar deprofesionalizare a conducerii ASF până în prezent au dus la o situaţie în care Autoritatea nu este o instituţie reprezentativă pentru piaţa de capital din România şi, în special, pentru piaţa asigurărilor".

Întrebat ce notă ar merita fosta conducere a ASF pentru managementul practicat, Mircea Coşea ne-a declarat: "Nu pot să îi dau o notă echipei Marcu, pentru că în opinia mea conducerea ASF nu a avut nimic de-a face cu instituţia pe care a condus-o. Era din altă lume şi nu înţelegea nimic din ceea ce se întâmplă, aşa încât nu pot să fac o evaluare. Dacă aş face-o, sigur că ar fi negativă".

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Poate veti saluta noua conducere sub care ASF va performa si din care va face parte grei ai vechii conduceri.Dupa o chinuitoare analiza, politicul nostru a ajuns la concluzia ca managementul vechii conduceri nu a fost cum ziceti, daca sunt din nou promovate in aceste functii persoane din consiliul Nicu Marcu.

  deoarece pare sa fie nevoie si de upgrade la legislatie ,de precizare ce definitii si ce pedepse sunt la infractiunile si contraventii in planul economic si de reglementare pentru bursa ,asigurari si fonduri si societati de investitii . Deci de fapt e vorba chiar de o decizie politica competenta in acest domeniu. Cei care sunt implicati in aceste piete si fac munti de bani TOCMAI ca stiu slabiciunile legislatiei si reglementarii din aceste piete ,deci acestia nu au nici un interes sa dea ponturi parlamentarilor unde sunt ...loopholes ! Daca se facea o legislatie (sau sa fi fost updatata functie de ce se obseva in piete ) nu se ajungea la aceasta concentrare mafiotica care va fi greu de reglementat sau infranat chiar daca ar fi numai buna credinta si competenta la ASF . In orice caz ,trebuie sa li se ceara un proiect de management si jaloane de etape candidatilor care sa aduca necesarele corectii si un pic de corectitudine in aceste piete care au ajuns ...sub imperiul mafiilor multiple .

  imposibil.

  eu personal am trimis CV atat catre ASF cat si catre BNR si va spun personal ca e IMPOSIBIL SA TE ANGAJEZI ACOLO FARA SUPORT SI SPATE POLITIC SI INTERVENTII. LA FEL: ANRE.  

  degeaba zice d-nul Cosea (pe care il respect 100%, e om inteligent si cult economic) ce zice. . . am verificat pe viu realitatile astea (ANRE, BNR, ASF). 

  Ban.Cher.Vali 

  1. ASFul … institutiile de supraveghere vinanciara nu sunt pentru cetateni/popor! Sunt pentru politic si corupti aciuati la ban…

   Sunt dovezi si in Olanda cu bula lalelei.. si alte bule financiare… pocniru financiare… exemple in usa… cu sutele… in piata din germania… in piata din italia cu specula din anii 2000 si cu masini de lux ce se plimbau prin satele ai oraselele din italia ca sa rezulte dupa in crash… 

   ASF nu se ocupa cu “supravegherea” financiara… ea este complice si face parte la transferuri de active… in limita legii sau pe sub ea… 

   s c c r e t 

   multumesc pentru raspuns

   Ban.Cher.Vali 

  asf trebuie in primul rand specializata.

  s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb