GHID DE VACANŢĂInvitaţie de la urmaşul lui Zorba, un cretan... braşovean

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea #Turism / 02 iulie

Invitaţie de la urmaşul lui Zorba, un cretan... braşovean

Grecia, în ciuda restricţiilor, distanţării şi crizelor, inclusiv sanitare, rămâne una dintre destinaţiile favorite ale turistului din ţara noastră. Cu toate acestea, informaţiile false legate de diverse testări, ştirile alarmiste cu cozile kilometrice de la graniţe, au mai tăiat din entuziasmul deplasărilor. Din insula Creta vine o invitaţie pentru toţi aceia care iubesc marea, muntele, soarele şi, de ce nu, pe "Zorba Grecul", de la un român din Braşov, Valentin Gârbea, stabilit de 17 ani în insulă, unde şi-a făcut o familie şi o carieră în turism. Întrebat de vecinii săi de ce s-au împuţinat turiştii români, acesta caută răspunsuri în ţară, dar oferă şi asigurări că la faţa locului totul este bine. Cretanul Nikos Kazantzakis (părintele lui Zorba Grecul) îi scria adesea prietenului său brăilean Panait Istrati şi îi dădea veşti din insulă, acum urmaşii lui Zorba îi caută pe români.

Invitaţie de la urmaşul lui Zorba, un cretan... braşovean

Vizitatorii au expus în cele mai diverse moduri insula Creta, dar este interesant să aflăm cum o "vede" un om, Valentin Gârbea, care trăieşte de foarte mulţi ani acolo: "Experienţele pe care le-am trăit lucrând pentru o agenţie de turism cretană în Heraklion au reprezentat o şcoală importantă în acest sector. M-au ajutat să cunosc insula Creta, locuitorii ei, istoria şi tradiţiile ei, într-un mod real şi plăcut, făcându-mă să mă simt o bucată din această comunitate. Am admirat această insula pentru simplitatea ei şi filozofia de bunăstare. Creta este o insulă care combină toate caracteristicile naturii: mare, munte, cascade, nisip roz, caverne, lacuri, râuri, vegetaţie în general. Este o insula autonomă din punctul de vedere al alimentaţiei, pentru că produce carne, vin, ulei de măsline, miere, ţuică, plante aromate, brânză, fructe şi legume. Am rude şi prieteni cretani care produc foarte mult ulei de măsline şi în fiecare an particip şi eu la culesul măslinelor şi producerea uleiului. Este o experienţă minunată! Nu lipseşte nimic pentru a avea o viaţă calmă şi completă. Clima este prietenul omului care trăieşte în Creta. Totul este bine calculat - cald, frig, ploaie, zăpadă -, exact cât trebuie naturii pentru a fi mereu vie şi generoasă. Avantajul cel mai mare este soarele care însoţeşte cretanul în fiecare zi, aproape tot anul. Creta are muzica ei proprie şi dansurile tradiţionale. Muzica cretană este muzică de dragoste şi război, originile sale fiind încă din perioada Minoică, dar a continuat să se dezvolte inclusiv în timpul ocupaţiei otomane. Din acest motiv, dansatorii lovesc tare cu picioarele când dansează şi fac mult zgomot. Trăind aici am învăţat limba greacă, dar Creta are dialectul ei pe care de asemenea l-am învăţat prin satele cretane pe care le cutreier tot anul. Există câteva cuvinte caracteristice tradiţionale pe care le învaţă turiştii care vin aici în vacanţă, dar pe mine m-a impresionat unul în special, « CSASOU » (aşa se aude) care se traduce din limba greacă: «în puterea ta», adică tu decizi, dar eşti şi responsabil de decizia ta. Pentru că puterea este un drept, dar şi o responsabilitate. Toată această filozofie se exprimă în dialectul cretan prin cuvântul format din cinci litere".

Invitaţie de la urmaşul lui Zorba, un cretan... braşovean

La întrebarea de ce Creta şi nu o altă insulă a Greciei, răspunsul este: "Creta este cel mai sudic punct al Europei, în marea Mediterană, foarte uşor de ajuns din România, la doar o oră şi cincizeci de minute cu avionul. După o lungă perioadă de lucru, de stres, de frig şi ploaie în România, acesta este locul ideal pentru a vă relaxa la soare, pe plajele cretane, cele mai frumoase din Europa, unde puteţi să va distraţi şi să vă simţiţi cu adevărat liberi. Există multe puncte comune între români şi cretani: distracţia, muzica, dansul, vinul bun. Exact ca şi românul, cretanul nu comunică doar prin cuvinte, o face şi prin muzică şi dans. Alt punct comun cu românii este credinţa lor în familie şi în unitatea familiei, grija şi respectul lor pentru familie. Românii vin în vacanţă în Creta în familie, lucru pe care îl observă şi localnicii care spun că seamănă foarte mult cu familiile greceşti".

Invitaţie de la urmaşul lui Zorba, un cretan... braşovean

Pandemia a lăsat urme în ceea ce priveşte turismul şi modul în care acesta este făcut acum: "Astăzi, în Creta este în creştere numărul turiştiilor care cer excursii locale personalizate, doar pentru familia lor sau grupul lor de prieteni. Indiferent de numărul de persoane care vin împreună în vacanţă în Heraklion, familii şi prieteni, pot avea o excursie doar pentru ei. În consecinţă, după toţi aceşti ani în turism în Heraklion - Creta, urmărind noile necesităţi de care are nevoie turistul şi având sprijinul colaboratorilor locali pe care i-am cunoscut în toţi aceşti ani şi mi-au devenit prieteni şi chiar rude, am deschis o agenţie «Creta Trips by Valentin», care oferă excursii locale şi croaziere de o zi pentru cei care au venit în vacanţă aici, în locurile cele mai importante pe care le poate vizita turistul care vine în Heraklion, dar şi în locurile pe care doreşte să le viziteze din proprie iniţiativă. Am învăţat în toţi aceşti ani să schimb starea sufletească a turistului care vine să descopere insula Creta cu mine. Acum nu mai sunt restricţii de orar pe stradă, nu mai este obligatorie masca, totul este sigur, barurile, cluburile sunt deschise, muzica live este permisă fără restricţii. Să veniţi în vacanţă în Creta este o alegere corectă! Dacă nu... e «în puterea ta»".

Invitaţie de la urmaşul lui Zorba, un cretan... braşovean

De notat în agendă, vara a început, e vremea vacanţelor.

Invitaţie de la urmaşul lui Zorba, un cretan... braşovean

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Superba zona, frumosi oamenii.

  Preturile practicate sunt scandaloase, feriti-va ca dracu de tamaie de jnapani romani in cautare de musterii fraieri...Pentru cei ce si-au programat concediul colea incercati sa va faceti singuri planurile de calatorie inchiriind o masina personala pe insula !

  1. Am fost in Creta de 3 ori. Totdeauna m-am simtit minunat........soare, plaje, nisip, muzica ,dans, intr-un cuvant libertate si bucurie. In Creta l-am cunoscut si pe Valentin Garbea. Asa am aflat ca este roman din Brasov. Un ghid cu reale calitati: repectos, implicat, amabil cu bogate cunostinte despre istoria si civilizatia insulei. Sper sa mai vizitez Creta si evident am sa-l rog pe Valentin sa fie alaturi de noi pentru a ne arata cit mai multe locuri frumoase. O zi minunata tuturor! Dor de duca !

  Categoric cel mai bine in Creta este sa inchiriezi o masina si sa vezi toata insula.

  Am fost în HIRAKLION de 6 ori ,atît de mult mi-a plăcut. Excursiile în HIRAKLION pe insule sunt de neuitat .Este superb .

  in 2020 am facut concediul in Creta si a fost de vis: peisaje si servicii de nota 10 si preturi mai mici ca la Mamaia. Cum e posibil ca o zi de all inclusive la hotel de 4 stele in Creta sa coste mai putin ca la un hotel de 3 stele all inclusive la Mamaia? Mancarea era foarte buna si la Mamaia, dar nu aveam marea turquoise si peisajele din Creta. Am inchiriat o masina pentru 40 euro pe zi si am vizitat jumatate de insula. Capitala Heraklion este un oras superb.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

24 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2167
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7803
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.8628

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Topul firmelor din Bucuresti 2021
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro