Abonament gratuit
EDUCAŢIA 2020

Grupul TeraPlast performează în primul semestru din 2020 cu o creştere de 49% a profitabilităţii, faţă de 32% estimat

M.G.
Piaţa de Capital /

Grupul TeraPlast performează în primul semestru din 2020 cu o creştere de 49% a profitabilităţii, faţă de 32% estimat

Grupul TeraPlast (TRP), cel mai mare producător român de materiale de construcţii, deschide sezonul raportărilor financiare semestriale la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi anunţă astăzi o creştere de 17% a cifrei de afaceri în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi interval, EBITDA a crescut cu 49%, de la peste 35 milioane lei la peste 52 milioane lei, arată un comunicat al TRP remis BVB. Rezultatul din exploatare se ridică la peste 37 milioane de lei, în creştere de la 22 milioane de lei, iar profitul net la nivel consolidat la 29,54 milioane de lei, aproape dublu faţă de cel din anul trecut de la primele şase luni.

"Deschidem sezonul raportărilor semestriale cu veşti bune. Performanţa primelor 6 luni ne-a depăşit aşteptările. A fost un semestru record pentru TeraPlast şi ne continuăm strategia de creştere. Rezultatele înregistrate în semestrul 1 din 2020 şi tranzacţia anunţată recent confirmă faptul că, cel puţin o parte a mediului de business funcţionează în această perioadă. Am reuşit să creem valoare pentru acţionarii noştri prin tranzacţia cu Kingspan, pe care am făcut-o la un preţ care oferă un randament superior celui de pe BVB", a declarat Ioana Birta, director financiar al grupului TeraPlast.

TeraPlast, compania-mamă a grupului, şi-a dublat profitabilitatea în primul semestru al anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. EBITDA a crescut de la 15,2 milioane de lei la peste 31 milioane de lei, marcând o marjă de profitabilitate de 15,7%. În aceeaşi perioadă, cifra de afaceri a crescut cu 17%, la aproape 200 milioane de lei, ca urmare a continuării lucrărilor de infrastructură şi a deschiderii de noi şantiere.

Cifra de afaceri a Wetterbest, unul dintre liderii pieţei de ţiglă metalică din România, a crescut cu 11%, de la peste 105 milioane lei la peste 116 milioane lei. În luna martie a acestui an, compania a inaugurat noua fabrică din Băicoi, în urmă unei investiţii de 44,5 milioane de lei. Nouă fabrică a crescut capacitatea anuală de producţie la peste 10 milioane de metri pătraţi de ţiglă metalică.

"Tendinţa ascendentă susţinută pe segmentul industrial se reflectă în performanţele TeraSteel România şi Serbia, care au înregistrat creşteri de două cifre în primul semestru din 2020. Cifra de afaceri a TeraSteel a crescut cu 19%, de la 130,8 milioane de lei în primul semestru din 2019, la 156 milioane de lei în aceeaşi perioada din 2020. EBITDA TeraSteel a depăşit 16 milioane de lei, cu 24% mai mult decât în primul semestru din 2019", se arată în comunicat.

Acesta adaugă: "TeraGlass performează deocamdată sub aşteptări din punct de vedere al profitabilităţii, deşi a înregistrat cea mai mare creştere a vânzărilor dintre companiile Grupului. În perioada următoare, dezvoltarea acestui business reprezintă o prioritate".

Compania are active totale de 753,29 milioane de lei şi datorii totale de 317,76 milioane de lei.

În 24 iulie, TeraPlast a încheiat un acord cu Kingspan Group pentru vânzarea diviziei Steel. Tranzacţia vizează întreagă participaţie a TeraPlast în Wetterbest şi TeraSteel România şi Serbia. Valoarea diviziei este estimată la 410 milioane de lei, suma ce se va ajusta cu datoriile financiare ale diviziei la dată transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor subsidiarelor, în baza unei formule agreate.

Transferul efectiv va fi realizat într-o perioada de 3 - 6 luni, după îndeplinirea condiţiilor suspensive.

Titlurile emitentului care are o valoare de piaţă de 763 de milioane de lei la BVB au urcat astăzi cu 13,85% la preţul de 0,4440 lei după anunţul de vineri privind vânzarea participaţiilor menţionate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

EDUCAŢIA

De la tablă la tabletă
DTLAWYERS

Curs valutar BNR

05 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8336
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0757
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3448
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.2285

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie