Guvernaţi de neştiinţă

CĂTĂLIN AVRAMESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 31 martie 2020

CĂTĂLIN AVRAMESCU

Aţi observat câţi experţi în teorie virală au apărut în ultimele săptămâni? În istoria epidemiilor? În farmacologie? Avem de-a face cu o inflaţie. Îi vezi la televizor. Primeşti mesaje de la ei pe Facebook sau pe mail. Dai peste ei la coadă când te duci să iei pâine sau hârtie igienică.

Cei mai mulţi dintre ei sunt cetăţeni obişnuiţi, ca şi noi. Unii sunt zugravi, alţii sunt şoferi de taxi. De curând am vorbit cu o rudă din Anglia. Era supărată pe Boris Johnson, care nu ar fi avut pregătite din timp testele. M-am mirat. "De când ai devenit expert în biochimie?" - i-am spus. Testele acestea nu existau în nici o magazie a nici unui guvern pentru un motiv simplu. Covid-19 nu exista. A apărut la sfârşitul anului trecut, în RP Chineză, printr-o mutaţie a unui virus care infecta animalele (nici acum nu e clar ce specie anume).

Am primit un mesaj pe Whatsapp. Re-transmis de o cunoştinţă, bine intenţionată. Textul se presupunea că provine de la un "medic din Tokyo". Acolo, un talmeş-balmeş de sfaturi de bun-simţ (să ne spălăm pe mâini) şi aberaţii (bei un pahar de apă caldă şi virusul ajunge în stomac, unde este neutralizat de acizi).

Mai grav este că politicienii sunt din aceeşi categorie. Nu mai au consilieri? Fiecare vorbeşte cum îl taie capul?

Premiul 1 cu coroniţă în clasamentul insanităţilor merge la Preşedintele Mexicului, socialistul Andres Manuel Lopez Obrador. "Pandemia nu ne va atinge în nici un fel", declara acesta acum două săptămâni. Între timp, pandemia a ajuns în Mexic, unde sunt aproape 1000 de cazuri, în prezent. Între timp, Obrador s-a afişat la televizor cu un grup de copii, îndemnându-i pe mexicani... să se îmbrăţişeze între ei.

Maladia îi atinge pe toţi, indiferent de pregătire. Zilele trecute vorbeam cu câţiva profesori şi cercetători. Nici unul nu era medic sau biolog, dar ce contează când ai de spus ceva?... Trebuie închis tot în Marea Britanie, iar teoria "imunităţii de turmă" este o prostie, mi-au spus. Desigur, este o prostie doar pentru că o menţionase administraţia conservatoare de la Londra. Dar când guvernul social-democrat de la Stockholm ţine barurile şi şcolile deschise, asta este în regulă, desig

Când se va termina? Toţi au o opinie. De ce în Italia este mai rău? Fiecare ştie mai bine decât specialiştii. O doctoriţă oarecare a postat pe Facebook că ea bea apă tonică. Nu ştiaţi? Are chinină, şi asta ar fi un precursor al... Mai bine mă opresc cu enumerarea acestor derapaje.

Asta se petrece cu regularitate de ceasornic în orice criză de proporţii. Vă amintiţi când, la Revoluţie, apăreau la televiziune tot felul de inşi care strigau că au aterizat elicoptere sovietice la Otopeni? Şi că au văzut terorişti-ninja care trăgeau în clădirea Comitetului Central?

Au şi alţii faliţii lor. Doi soţi din America au înghiţit o substanţă folosită la curăţirea acvariilor. Aflaseră de la TV că ar fi eficientă împotriva coronavirusului. Eficientă a fost, dar nu în sensul aşteptat. El a murit, ea a ajuns la reanimare.

Era o vreme când cei care ne guvernau aveau, mulţi dintre ei, o educaţie serioasă. Consultaţi lista Primilor-Miniştri ai României. Până ca ţara să ajungă sub talpa comuniştilor, majoritatea aveau şcoli înalte. Barbu Catargiu făcuse studii la Paris, Nicolae Kretzulescu era un medic de renume, Mihail Kogălniceanu şi Nicolae Iorga nu au nevoie de nici o prezentare. În ultimii ani însă, dezastru.

Am ajuns să fim guvernaţi de obscurantişti. Soţul Primăriţei-Generale duce oamenii la moaşte cu autobuzele. Generalul Chelaru, un "dacopat" notoriu condamnat la trei ani cu suspendare, vorbeşte despre "marele popor atlanto-euro-asirian al tracilor". Apropos, acest personaj are "pensie specială"? Ninel Peia, fost parlamentar PSD, susţinea că vaccinurile au îmbolnăvit bebeluşii din Argeş. Actualul ministru de Interne (Vela) combate coronavirusul... cu imnul naţional difuzat din maşinile Poliţiei.

"Experţii" regimului sunt din aceeaşi plămadă. Străinu-Cercel declara la începutul crizei: "China e mare, să faceţi specificaţia că acest focar, la nivelul Hubei, cu circa 11 milioane de locuitori, e un punctişor pe harta Chinei. Înseamnă că riscul ca un astfel de caz să ajungă în România e substanţial redus." Amin!

Între timp, merge morişca de făcut bani a celor din "sistem". Au fost acordate contracte medicale, fără negociere, unei firme care vindea băuturi alcoolice. O fostă ministră a fost prinsă luând şpagă pentru achiziţia de teste.

Drept este că şi noi, alegătorii, ar fi trebuit să ne trezim. Dar la început mulţi doar ne-am amuzat. Îl ţineţi minte pe "deputatul H2O", cel care credea că în apă este dizolvat hidrogen? Sau pe Primul-Ministru care dădea ochii peste cap când auzea de un misterios MTO?

Personajele de acest fel au o calitate, spre deosebire de mulţi dintre noi. Sunt perseverenţi. Noi ne mirăm sau râdem. Mai nou ne indignăm. În cele din urmă, ne plictisim. Ei însă nu se lasă duşi. Nici măcar acum, când realitatea crizei ar cere o minte limpede.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb