ÎN 2020TeraPlast - profit net de aproape 79 milioane de lei, aproape dublu faţă de 2019

M.G.
Piaţa de Capital / 17 februarie 2021

TeraPlast - profit net de aproape 79 milioane de lei, aproape dublu faţă de 2019

Alexandru Stănean, CEO TeraPlast: "Cu banii încasaţi din vânzarea diviziei de metal, TeraPlast va face achiziţii de companii, va reduce gradul de îndatorare faţă de bănci şi va acorda dividende"

TeraPlast (TRP) a raportat pentru anul trecut un profit net preliminar la nivel consolidat de 78,6 milioane de lei, aproape dublu faţă de rezultatul anului 2019, potrivit rezultatelor financiare publicate astăzi pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Totodată, TeraPlast a depăşit, la nivel de grup, în 2020, cifra de afaceri de 1 miliard de lei. Profitul pe acţiune a crescut cu 45% de la 0,035 lei/acţiune în 2019 la 0,051 lei/acţiune. Profitul business-urilor care îşi vor continua activitatea în grupul TeraPlast după vânzarea diviziei de metale către grupul irlandez Kingspan a fost de 31,95 milioane de lei în 2020, în creştere puternică de la 11,91 milioane de lei în 2019.

"Anul 2020 ne-a provocat, şi am început încrezători anul 2021, cu baze foarte bune pentru dezvoltarea viitoare a grupului nostru. Business-ul făcut prin Divizia de Mase Plastice are o marja EBITDA de 14,2%, cu un grad redus de îndatorare, ceea ce reflectă stabilitatea afacerilor noastre şi potenţialul de dezvoltare. Investiţiile de 157 milioane lei pe care le implementăm vor aduce plus-valoare pentru acţionarii noştri. De asemenea, ne propunem să ajungem curând la nivelul rezultatelor din 2019 care includeau şi cifrele realizate prin Divizia Steel şi linia de profile de tâmplarie PVC. Cu acest obiectiv asumat, vom continua să creştem organic şi prin fuziuni şi achiziţii atât pe pieţele pe care activam, cât şi pe pieţe noi", a declarat Ioana Birta, director financiar al grupului TeraPlast.

Grupul are 2 divizii, de mase plastice şi metal. Divizia de Mase Plastice, care rămâne în componenţa grupului TeraPlast, include business-urile Instalaţii, Reciclare, Granule şi Ferestre şi usi. Acestora li se vor adauga în 2021 TeraPlast Folii Biodegradabile şi firma Somplast, potrivit raportului transmis BVB. Divizia de Mase Plastice a TeraPlast a avut o cifră de afaceri de 396,9 de milioane de lei, în creştere cu 16% comparativ cu anul precedent şi a generat EBITDA de 56,5 milioane de lei, cu 56% mai mare decât în 2020.

Cea mai bună performanţă în 2020 a TeraPlast, la nivel de grup, a fost realizată de segmentul de Instalaţii şi Reciclare al diviziei de plastic din TeraPlast care a avut o creştere de 66% a EBITDA, ceea ce reprezintă 43 milioane de lei, şi o marjă de profitabilitate de 14,7%. Cifra de afaceri a acestui segment a crescut cu 17% în aceeasi perioadă până la 291,6 milioane de lei.

"Creşterea cifrei de afaceri ar fi fost şi mai mare dacă nu am fi fost limitaţi de capacitatea de producţie. Exporturile au fost de 9% din cifra de afaceri şi ne propunem să ajungem la 15% pe toată firma, atât cât au fost exporturile de granule. Am decis să facem în 2021 investiţii de peste 157 de milioane de lei pentru a fi mai rapizi în livrari şi să nu mai ajungem să ne refuzăm clienţii din lipsă de capacitate", a declarat şi Ovidiu Gurău, directorul comercial al TeraPlast.

Pentru anul 2021, EBITDA bugetată a grupului TeraPlast este de 89,7 milioane de lei, în creştere cu 57% faţă de 2020, respectiv o cifră de afaceri de 636,2 milioane de lei, cu 65% mai mare comparativ cu 2020. Bugetul include activitatea liniilor de business Instalaţii & Reciclare, Granule, Ferestre şi uşi, Ambalaje flexibile şi Folii Biodegradabile.

"Suntem şi vom rămâne cel mai mare procesator de PVC din Estul Uniunii Europene. Prin investiţiile pe care le facem vom deveni, în 2022, lideri în România atât la producţia de ţevi de polietilenă cât şi la producţia de amblaje flexibile. Cu banii încasaţi din vânzarea diviziei de metal, TeraPlast va face achiziţii de companii, cum a procedat în decembrie cu Somplast, va reduce gradul de îndatorare faţă de bănci şi va acorda dividende", a declarat Alexandru Stanean, director general al Grupului TeraPlast.

Tranzacţia prin care TeraPlast va vinde către grupul irlandez Kingspan acţiunile pe care le deţine în TeraSteel România şi Serbia şi Wetterbest, în baza contractului încheiat în 24 iulie, se va finaliza în 28 februarie 2021. Tranzacţia se va reflecta abia în rezultatele financiare pe primul trimestru.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. De unde 1mld lei CA?De unde profit net 78,6 mil lei poate 45,55 mil lei,FITI MAI VIGILENTI !!!

    1. Rectific 45,55 este pe divizia steel.

      In fapt au realizat 18.4 mil lei profit net in trim 4. La 9 luni aveau 60,2 mil lei si au distribuit dividende in decembrie .

      Daaaaa, dividendele platite le.au platit din profitu altora .... pfoailei ... analistii astia ... :)))))

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

07 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9022
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5747
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9405
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4884
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3601

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro