Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

ÎN CONTEXTUL CRIZEI GENERATE DE COVID-19Profitul din exploatare al OMV Petrom scade cu 57%, în primul semestru

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital /

Profitul din exploatare al OMV Petrom scade cu 57%, în primul semestru

Vânzări mai mici cu 11%, faţă de cele din primele şase luni ale lui 2019

OMV Petrom estimează pentru acest an un preţ mediu al ţiţeiului Brent de 40 dolari/baril, în ipoteza în care nu vor mai fi introduse alte măsuri de carantină şi restricţii de mobilitate

Christina Verchere: "În calitate de companie energetică, ne-am angajat să contribuim la tranziţia României către o economie cu emisii reduse de carbon"

OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa de Sud - Est, a raportat, pentru primul semestru al acestui an, un rezultat din exploatare de 972 milioane de lei, cu 57% sub cele 2.258 milioane lei aferente primelor şase luni din 2019, în principal ca urmare a mediului de piaţă nefavorabil, preţurilor mai mici şi criza generată de COVID-19, elemente cu impact negativ asupra performanţei Grupului, se arată în raportul remis, astăzi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Veniturile din vânzări s-au ridicat la 10.069 milioane de lei, în perioada ianuarie - iunie 2020, cu 11% sub cele din primele şase luni ale anului trecut, în condiţiile declinului preţurilor de piaţă ale mărfurilor şi volumelor mai mici ale vânzărilor de produse petroliere, parţial contrabalansate de volumele mai mari ale vânzărilor de gaze naturale.

Vânzările Downstream Oil au reprezentat 65% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările Downstream Gas au reprezentat 33%, iar cele din Upstream 1% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi).

Profitul net la nivel consolidat a fost de 867 milioane de lei, în primele şase luni ale anului, cu 56% sub cele 1.975 milioane lei obţinute la jumătatea anului trecut, în timp ce pentru trimestrul al doilea, rezultatul net raportat de OMV Petrom s-a ridicat la 214 milioane lei, în scădere cu 74% comparativ cu cel din aceeaşi perioadă a anului 2019, de 823 milioane lei.

"Izbucnirea globală a pandemiei COVID-19 continuă să aibă un impact major asupra evoluţiei economiei globale. În timp ce preţurile la ţitei au crescut uşor în timpul celui de-al doilea trimestru ca urmare a reducerii ofertei, ele rămân în continuare semnificativ volatile. Creşterile recente ale cazurilor COVID-19 din întreaga lume ar putea duce la întârzierea redresării aşteptate a cererii, ca urmare a reacţiei guvernelor şi cetăţenilor. Astfel, consecinţele pandemiei COVID-19, amploarea şi durata efectelor asupra economiei nu pot fi estimate într-un mod credibil la acest moment. Totuşi, OMV Petrom monitorizează îndeaproape evoluţiile şi evaluează în mod regulat impactul asupra fluxului de trezorerie şi a lichidităţii Grupului", se arată în raportul companiei.

Pentru 2020, OMV Petrom preconizează un preţ mediu al ţiţeiului Brent de 40 dolari/bbl, faţă de 64 dolari în 2019, în ipoteza în care până la finalul anului nu vor mai fi introduse alte măsuri de carantină şi restricţii de mobilitate.

Marjele de rafinare sunt estimate să se situeze sub valoarea de 4 dolari/bbl, mai mici comparativ cu nivelul de 4,67 dolari/bbl în 2019 şi peste 5 doari/bbl anterior.

"Ca urmare a impactului COVID-19, cererea de produse petroliere şi electricitate se estimează a fi sub nivelul înregistrat în 2019, în timp ce cererea pentru gaze naturale este estimată la un nivel similar cu cel al anului 2019, susţinută de industrii mari consumatoare de gaz (anterior - mult sub nivelul din 2019)", se mai arată în raportul grupului petrolier.

Valoarea investiţiilor pentru acest an, (inclusiv lucrările de explorare şi evaluare capitalizate) este în prezent estimată la aproximativ trei miliarde de lei, excluzând achiziţiile, în 2019 investiţiile ridicându-se la 4,2 miliarde lei.

Cheltuielile operaţionale şi de investiţii de exploatare sunt planificate a fi reduse cu 320 milioane lei în 2020 faţă de 2019, informează compania.

"Rămânem dornici să vedem proiectul strategic Neptun Deep dezvoltat. Decizia finală de investiţie depinde de o serie de factori, inclusiv de un mediu fiscal stabil şi competitiv şi de dreptul de a comercializa liber gazele naturale", se mai arată în raportul grupului petrolier.

De asemenea, OMV Petrom a anunţat că a devenit prima companie din ţara noastră care susţine recomandările Grupului operativ pentru publicarea informaţiilor financiare referitoare la schimbările climatice (TCFD).

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: "OMV Petrom este de mult timp dedicată practicilor de afaceri sustenabile. În calitate de companie energetică, ne-am angajat să contribuim la tranziţia României către o economie cu emisii reduse de carbon. Considerăm că aplicarea ghidului de raportare TCFD sporeşte considerabil transparenţa şi permite părţilor interesate să înţeleagă mai bine eforturile companiei în ceea ce priveşte schimbările climatice. Sperăm că multe alte companii româneşti ni se vor alătura pentru a deveni susţinători ai TCFD, contribuind astfel la economia sustenabilă a ţării."

Prin investiţii susţinute, OMV Petrom a redus emisiile de carbon ale operaţiunilor sale cu 22% în 2019 faţă de 2010, se arată în comunicatul companiei.

De altfel, strategia de sustenabilitate a OMV Petrom 2025 stabileşte obiective clare privind siguranţa, eficienţa carbonului, diversitatea, inovaţia, principiile de afaceri şi responsabilitatea socială.

Grupul austriac OMV deţine 51% din emitent, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri are 20,64% din OMV Petrom, emitent care la ultimul preţ de ieri din piaţă al acţiunii SNP, de 0,315 lei, are o capitalizare de 17,842 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa FONDURI EUROPENE
DTLAWYERS
BTPay
ADAMA

Curs valutar BNR

28 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1525
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5548
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3881
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.0990

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
syngenta
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie