ÎN DATA DE 27 APRILIEAcţionarii OMV Petrom sunt chemaţi să aprobe dividende de 1,75 miliarde lei

A.I.
Piaţa de Capital / 17 martie

Acţionarii OMV Petrom sunt chemaţi să aprobe dividende de 1,75 miliarde lei

Randament brut de 7,6%

Acţionarii OMV Petrom (SNP) sunt convocaţi în data de 27 aprilie să aprobe propunerea conducerii companiei de a distribui dividende de 1,75 miliarde de lei, se arată într-un raport al producătorului de petrol şi gaze publicat astăzi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Dividendul unitar este de 0,031 lei, similiar cu cel de anul trecut, conform politicii asumate de emitent, nivel care raportat la preţul acţiunii SNP de astăzi, de 0,407 lei, oferă un randament brut de 7,6%.

Data de înregistrare propusă, cea care defineşte acţionarii care vor beneficia de dividende, este 14 mai (implicit data ex-dividend este 13 mai), în timp ce data plăţii este 7 iunie.

Pentru anul trecut, OMV Petrom a raportat un profit net de 1,29 miliarde de lei, totuşi cu 64% sub cel din 2019, declin apărut în contextul blocajului economic şi social îndeosebi din prima jumătate a anului, perioadă în care preţul petrolului american (WTI) cu livrare în viitor (contracte futures) a înregistrat chiar şi preţuri negative.

Astfel, dacă acţionarii vor aproba dividendele propuse, OMV Petrom va trebui să aloce bani suplimentari din alte surse peste cele din profitul anului trecut.

Grupul austriac OMV deţine 51% din emitent, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din OMV Petrom. Valoarea de piaţă a emitentului la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 23,05 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. Apreciez faptul ca intr-un an dificil SNP nu a abdicat de la ce a "promis" anterior actionarilor, respectiv o politica de dividend predictibila.

  Exista investitori pe piata de capital din Romania, atat investitori mici (ca mine), dar si mari (fonduri de pensii) care au nevoie de venituri recurente predictibile.

  1. Predictbile, predictibile, dar mult mai mari ca profitul net? Cati ani crezi ca pot fi asa de predictibile?

   In anuntul facut acum cateva saptamani, SNP a argumentat de ce au ales sa pastreze dividendul la nivelul celui de anul trecut.

   Stiu ca din martie pana-n decembrie 2021 mai e mult, dar argumentele aduse de SNP sunt deocamdata validate de situatia aferenta acestui inceput de an (evolutia pretului petrolului, etc). 

   Sunt convins ca le era mai usor sa invoce una-alta (motive obiective ar fi avut) sa taie dividendul. Tocmai de aceea apreciez faptul ca isi onoreaza promisiunea facuta, in ciuda contextului dificil.

   Profitul de anul trecut a fost cam la 1/3 din cel din 2019, care nici el nu a fost printre cele mai mari, la randul lui. In conditii normale, acest dividend ar fi reprezentat mai putin de 50% din profit. Promisiunea trebuia respectata. Ce va fi in continuare, vom vedea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Codul Insolvenţei”
Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

09 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9212
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1382
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4671
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6712
Gram de aur (XAU)Gram de aur232.3306

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Garanti BBVA
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro