ÎN LUNA MARTIE:Câştigul salarial mediu nominal brut a crescut la 2.231 lei

F. A.
Macroeconomie / 13 mai 2013

Câştigul salarial mediu nominal brut în luna martie a anului curent a fost de 2.231 lei, cu 4,1% mai mare decât în luna februarie, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.617 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 64 lei (4,1%).

Conform INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (5.645 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (860 lei).

Indicele câştigului salarial real pentru luna martie 2013 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 104,1%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 121,6% cu 4,8 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna februarie 2013.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat astfel: cu 19,3% în fabricarea produselor din tutun, între 10,5% şi 18,5% în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, etc.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de nerealizările de producţii ori încasările mai mici (funcţie de contracte), de acordarea primelor ocazionale în luna februarie, în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în alte activităţi extractive (-4,8%) şi în activităţile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţile de asigurare şi fonduri de pensii) (-4,1%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: în învăţământ cu 2,8% ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice; în sănătate şi asistenţă socială cu 1,2% ca urmare a plăţii drepturilor salariale cuvenite salariaţilor din unele unităţi din domeniul asistenţei sociale care s-au confruntat în lunile anterioare cu dificultăţi financiare şi în administraţia publică cu 0,7%, ca urmare a promovărilor în gradul profesional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
BURSA
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9485
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5545
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9726
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6239
Gram de aur (XAU)Gram de aur288.1415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro