Crypto

ÎN PLINĂ PANDEMIEPartidele şi-au triplat cheltuielile din campania electorală

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 21 ianuarie

Partidele politice au cheltuit în campania electorală din 2020 de trei ori mai mulţi bani faţă de campania din 2016, se arată într-o analiză realizată de Exert Forum. Potrivit sursei citate, din cei 169,49 de milioane de lei cheltuiţi, 34% au fost alocaţi promovării online a candidaţilor, iar doar o cincime din sumă a fost folosită pentru promovarea prin intermediul posturilor de radio, TV şi presa scrisă.

Conform analizei efectuată de Expert Forum, formaţiunea politică înfiinţată de Dacian Cioloş - Plus - a cheltuit aproape 60% din bani pe campania online, în timp ce AUR a alocat peste jumătate din fonduri pentru tipărituri (822.000 lei din 1,5 milioane lei), iar PSD şi PNL au cheltuit în mediul online o treime din sumele folosite în campanie.

Cea mai mare parte din veniturile declarate de partidele politice - aproximativ 79 de milioane lei - sunt venituri proprii ale candidaţilor, în timp ce 37 de milioane de lei au fost înregistrate ca împrumuturi. Patru partide (Plus, Pro România, PSD şi USR) au transferat 33 de milioane din conturile partidului, iar alte trei (PNL, PSD, USR) au transferat 17 milioane de lei din subvenţii pentru cheltuieli de campanie. Cei mai mulţi bani au fost declaraţi de candidaţi în Bucureşti, Iaşi şi Prahova, iar cei mai puţini în Tulcea, Harghita şi Covasna.

Cheltuielile partidelor au fost apropiate de venituri, doar PNL înregistrând un minus de 1,6 milioane lei comparativ cu veniturile încasate. În cazul AUR există necorcordanţe între datele publicate în timpul campaniei electorale şi raportul de venituri şi cheltuieli publicat pe 15 decembrie. Astfel, deşi la sfârşitul campaniei electorale, AUR avea venituri declarate de 85.100 de lei, în raportul depus de formaţiunea politică al cărei lider este George Simion apar venituri de 1,4 milioane de lei, respectiv cheltuieli de 1,5 milioane lei.

Potrivit centralizatorului publicat de Autoritatea Electorală Permanentă în 21 decembrie, valoarea veniturilor AUR este de 85.100 de lei. Cu toate acestea, partidul a solicitat spre rambursare 1,5 milioane de lei, conform datelor AEP de pe 8 ianuarie 2001. Potrivit informaţiilor furnizate de către AEP ca răspuns la o cerere înaintată de Expert Forum, la această dată informaţiile sunt corecte, în măsura în care instituţia desfăşoară activitatea de control la finalul căreia va publica atât în Monitorul Oficial, câtşşi pe pagina web a instituţiei, cuantumul veniturilor şi cheltuielilor rezultate în urma verificărilor, sumele rambursate şi nerambursate, precum şi sancţiunile aplicate.

Şapte partide politice au dreptul la subvenţii pentru rezultatele obţinute în urma alegerilor parlamentare, respectiv celor locale: PNL, PSD, USR, AUR, PLUS, PMP şi Pro România. Pentru luna ianuarie, AEP a alocat 19,8 milioane de lei pentru subvenţii partidelor politice respective.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Crypto

Supliment dedicat pieţei monedelor digitale
Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

04 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8784
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0503
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.3880
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6437
Gram de aur (XAU)Gram de aur223.2049

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
HackITall2
Women Professionals in the Automotive Industry
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro