Abonament gratuit

ÎN PRIMELE TREI LUNI, Alro a trecut pe profit net ajustat de 23 de milioane de lei

Elena Deacu
Companii #Bunuri Industriale /

Producătorul de aluminiu Alro SA (ALR) a înregistrat din nou rezultate financiare pozitive în primele trei luni ale acestui an, raportând un profit net ajustat de 23 de milioane de lei, comparativ cu o pierdere netă ajustată de 44 de milioane de lei, în perioada similară din 2014.

De asemenea, Compania a înregistrat un EBIT pozitiv de 96 de milioane de lei, comparativ cu un EBIT negativ de 39 de milioane de lei, în T1 2014.

În primul trimestru din 2015, Alro a înregistrat o cifră de afaceri de 598 milioane de lei, în creştere de la 496 milioane de lei, în perioada similară din 2014.

"Încă o dată rezultatele noastre dovedesc că avem operaţiuni puternice şi solide, că am luat măsurile corecte pentru reducerea costurilor şi pentru adaptarea la contextul internaţional, dar şi că ne-am axat pe mixul corect de produse. Cu toate acestea, în primul trimestru al anului 2015, fluxurile de numerar ale Companiei au fost puternic afectate de plata aferentă achiziţiei de certificate verzi pentru anul 2014, pentru care am fost nevoiţi să apelăm la finanţare bancară", a declarat Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro. "Totuşi, având în vedere finalizarea legislaţiei privind exceptarea consumatorilor energointensivi de la plata certificatelor verzi suntem optimişti că plata efectuata în T1 2015 pentru cota integrală este ultima de acest fel, în viitor având de plătit cota redusă, care va putea fi suportată de fluxurile de numerar ale Companiei în perioada următoare. În plus, măsurile de reducere a costurilor de producţie la unul dintre cele mai scăzute niveluri înregistrate pentru tehnologia noastră şi în actualul context economic, îmbunătăţirea mixului de produse, dar şi calitatea acestora, au contribuit, de asemenea, la atingerea acestor rezultate".

În primul trimestru din 2015, Alro a continuat să se axeze pe fabricarea de produse cu o valoare adăugată mare, crescând producţia de aluminiu procesat la aproximativ 20.900 tone, de la 20.100 tone în T1 2014. Producţia totală de aluminiu primar a crescut la 66.300 tone, de la 62.600 tone, în T1 2014.

Vânzările de aluminiu au crescut şi ca valoare datorită creşterii cotaţiei pe Bursa Metalelor de la Londra, de la un preţ mediu de 1.708 USD/tonă, în T1 2014, la 1.800 de USD/tonă, în primul trimestru din acest an.

În ciuda îmbunătăţirii rezultatelor operaţionale, aprecierea puternică a dolarului în raport cu leul a avut impact asupra rezultatului net al Companiei, în principal din cauza reevaluării datoriilor denominate în dolari, care au generat o pierdere de 61 de milioane de lei, în T1 2015, ducând la un profit net de 6 milioane de lei, comparativ cu o pierdere netă de 138 de milioane de lei, în T1 2014.

Alro a bugetat cheltuieli cu investiţiile, pentru 2015, de aproximativ 59 de milioane de dolari şi vizează extinderea portofoliul de clienţi prin mărirea capacităţii de producţie pentru produsele cu valoare adăugată mare.

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România). Compania are exporturi în SUA şi Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calităţii şi are certificatele NADCAP şi EN 9001 pentru unităţile de producţie pentru industria aerospaţială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange - LME), cât şi standardele internaţionale pentru produsele laminate plate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS