Înalta Curte, ultimul hop în dosarul lui Horia Ciorcilă

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Înalta Curte, ultimul hop în dosarul lui Horia Ciorcilă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) începe astăzi să judece recursul procurorilor în procesul în care Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, este acuzat de spălare de bani, după ce acesta a fost achitat atât la Tribunalul Bucureşti, cât şi la Curtea de Apel.

Horia Ciorcilă a fost trimis în judecată, în iulie 2010, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Cluj pentru manipularea pieţei de capital, în legătură cu modul de tranzacţionare a acţiunilor băncii pe care o conduce.

Procurorii îl acuzau pe Horia Ciorcilă că a luat la cunoştinţă informaţii privilegiate referitoare la intenţia Bank of Cyprus de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania şi, ulterior, pe 7 decembrie 2009, a vândut în cadrul a două tranzacţii, prin intermediul societăţii off-shore "Dodworth Limited" cu sediul în Cipru (controlată de el), un număr total de 8,92 milioane de titluri ale Băncii Transilvania (BT), în valoare de 21,4 milioane de lei, cumpărătorului Bank of Cyprus.

Alături de Horia Ciorcilă au mai fost trimişi în judecată Claudiu Silaghi, fondator şi fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, decedat între timp, acuzat că, în perioada 15 mai - 10 decembrie 2009, ar fi acţionat pe baza informaţiilor privilegiate, obţinând un profit de peste 1,5 milioane de euro, Christoforou Georgios (General Manager la Bank of Cyprus România) şi Isaakidis Anastasios (Credit Risk Manager al băncii cipriote).

În iulie 2011, Tribunalul Bucureşti a respins ca nefondate acuzaţiile formulate de către DIICOT Cluj în privinţa lui Horia Ciorcilă şi a celorlalţi învinuiţi.

Procurorii DIICOT au făcut recurs faţă de această decizie, procesul intrând pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, dar şi aici decizia, formulată în iunie 2012, a fost de achitare a acuzaţilor.

La data respectivă, Banca Transilvania a salutat decizia instanţei, spunând că "instituţiile abilitate au interpretat corect informaţiile despre caz: tranzacţiile efectuate au fost uzuale, realizate în conformitate cu normele pieţei în care au fost operate".

Horia Ciorcilă a declarat, în vara lui 2012: "Sunt bucuros că demersurile juridice mi-au dat dreptate şi de această dată. Am primit, astfel, reconfirmarea nevinovăţiei mele. Acuzaţia a fost complet nefondată tocmai pentru că nu am făcut nimic care să contravină legislaţiei în domeniu".

Dacă, la noi, Înalta Curte este ultima instanţă la care se mai pot adresa procurorii, o anchetă în Cipru poate aduce noi informaţii în caz.

Ziarul BURSA a scris, în ediţia din 9 aprilie 2013, că autorităţile cipriote anchetează circumstanţele în care Bank of Cyprus a ajuns să controleze 9,7% din Banca Transilvania.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS