ÎNCĂ O CONDAMNARE PENTRU DARIUS VÂLCOV6 ani şi 6 luni de închisoare pentru o şpagă de aproape 4,3 milioane lei

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 22 iulie 2020

Darius Vâlcov, fostul consilier de stat pe probleme economice în guvernarea Dăncilă, a fost condamnat ieri de judecătorii Tribunalului Dolj la 6 ani şi jumătate de închisoare pentru luare de mită. Instanţa a dispus confiscarea de la Darius Vâlcov a sumei de 4.296.270 lei. Faptele ar fi fost comise în perioada în care Vâlcov a fost primar al municipiului Slatina, iar din rechizitoriul procurorilor anticorupţue reiese că acesta ar fi primit comisioane de la oamenii de afaceri care aveau contracte cu primăria. Este vorba despre contracte pentru izolarea termică a blocurilor, reabilitarea centrului istoric din Slatina şi lucrări de extindere a reţelei de apă din judeţul Olt.

Sentinţa pronunţată de magistraţii Tribunalului Dolj nu este executorie, ea putând fi atacată cu apel de Darius Vâlcov.

În acest dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că în perioada noiembrie-decembrie 2012, Darius Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri - denunţător în cauză, aproximativ 10% din sumele încasate de societatea acestuia de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie - 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice şi execuţia lucrărilor pentru izolarea termică a faţadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA.

Procurorii susţin că Vâlcov a procedat la fel şi în cazul contractului încheiat de Primăria Slatina cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului Slatina, preţul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA. Astfel, în luna iunie 2012, Darius Vâlcov ar fi pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuării la timp a plăţilor, iar, ulterior, ar fi primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei.

În rechizitoriu se mai arată că, la 23 iulie 2014, între S.C. Compania de Apă Olt S.A. şi firma respectivă s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect "Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti", preţul licitat contractat fiind de 17.000.000 lei fără TVA. Ulterior, înaintea datei de 27 august 2014 (data emiterii primei facturi către S.C. Compania de Apă Olt S.A.), administratorul firmei respective a fost contactat de o persoană din cercul de apropiaţi ai lui Darius Vâlcov, care i-a comunicat că acesta din urmă îi pretinde 10% din valoarea contractului respectiv pentru "a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului", lucru cu care omul de afaceri a fost de acord. Suma de 1.700.000 lei (echivalentul unui procentaj de 10%), pretinsă în modalitatea descrisă mai sus, urma să-i fie remisă lui Vâlcov după primirea de către societatea respectivă a unui "avans mai mare pentru lucrările efectuate", acesta urmând să depună diligenţele necesare în acest sens. Procurorii anticorupţie susţin că în lunile septembrie 2014 şi februarie 2015, Darius Vâlcov a primit, în două tranşe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma de bani pretinsă iniţial. Pentru aceleaşi lucrări, Vâlcov ar fi pretins şi primit anterior de la un alt om de afaceri un procentaj de 20% din valoarea contractului. După primirea banilor, contractul respectiv a fost reziliat, fiind atribuit, la data de 23 iulie 2014, omului de afaceri de la care a pretins şi primit suma de 1.700.000 lei, mai sus amintită. Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii celor trei infracţiuni de corupţie se ridică la 4.296.270 lei. În cauză, procurorii anticorupţie au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri (piese de mobilier folosite la amenajarea hotelului pe care inculpatul îl deţine în municipiul Slatina), în valoare de 393.457,58 lei şi asupra sumei de 264.460 lei existente în contul unei societăţi pe care Darius Vâlcov o controla prin interpuşi.

Amintim că, într-un alt dosar penal, Vâlcov a primit 8 ani de detenţie efectivă, pe 8 februarie 2018. Un complet de trei magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-a găsit vinovat pentru o mită de 6,2 milioane de lei. Apelul în acest caz a fost suspendat până la o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind obligativitatea respectării de către ÎCCJ a deciziei Curţii Constituţionale a României privind nelegala constituire a completurilor de trei judecători de la Înalta Curte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9186
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4789
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.4439

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro