Abonament gratuit

ÎNCEPÂND DE LA 1 IULIEAcţiunile din ţara noastră vor putea fi decontate şi depozitate prin Clearstream

A.I..
Piaţa de Capital /

Acţiunile din ţara noastră vor putea fi decontate şi depozitate prin Clearstream

Acţiunile din ţara noastră vor putea fi decontate şi depozitate prin depozitarul central internaţional de valori mobiliare (ICSD) al Grupului Deutsche Borse, Clearstream, începând cu 1 iulie 2020, iar BRD - Groupe Societe Generale (BRD) va acţiona în calitate de partener custode local pentru Clearstream, a anunţat astăzi banca, conform Agerpres.

"O nouă conexiune va permite decontarea şi depozitarea acţiunilor româneşti prin infrastructura internaţională a Clearstream, oferind acces mai uşor la piaţa românească de capital pentru investitorii internaţionali şi, astfel, noi oportunităţi de finanţare pentru piaţa românească. Pe 1 iulie 2020, Clearstream, depozitarul central internaţional de valori mobiliare (ICSD) al Grupului Deutsche Borse, va conecta acţiunile româneşti la reţeaua sa internaţională", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, BRD - Groupe Societe Generale va acţiona în calitate de partener custode local pentru Clearstream, conectându-se la rândul său la Depozitarul Central de valori mobiliare din România (CSD).

Totodată, această evoluţie va permite decontarea şi depozitarea tuturor acţiunilor denominate în lei prin infrastructura internaţională a Clearstream, îmbunătăţind eficienţa la standarde internaţionale şi reducând, totodată, costurile pentru investitori.

Jan Willems, Head of Global Markets la Clearstream, a declarat: "Posibilitatea de a accesa pieţele emergente printr-un sistem post-tranzacţionare consacrat la nivel internaţional este foarte atractivă pentru investitorii din întreaga lume. România face parte deja de mult timp din reţeaua noastră globală. Punând acum la dispoziţia investitorilor internaţionali acţiunile româneşti, Clearstream va aduce un plus de atractivitate pieţei, o creştere a cererii şi, astfel, o lichiditate sporită pentru acţiunile româneşti. Piaţa locală va beneficia de o gamă mai largă de surse de finanţare, care vor contribui la dezvoltarea ei ulterioară'

La rândul său, Silvia Buicănescu, CEO-ul Depozitarului Central, consideră că reclasificarea statutului pieţei de capital din România, care va intra în vigoare în septembrie 2020, este o realizare îndelung aşteptată de investitori, intermediari şi alţi actori interesaţi.

Claudiu Cercel, directorul general adjunct al BRD - Groupe Societe Generale, responsabil cu pieţele financiare, a afirmat: "Creşterea interesului investitorilor pe care acest parteneriat urmează să o aducă, împreună cu noile listări la Bursa de Valori Bucureşti şi viitoarea schimbare a statutului pieţei, vor conduce la o creştere sănătoasă şi durabilă a pieţei de capital din România şi, în consecinţă, la consolidarea canalelor alternative de finanţare pentru economia românească".

Clearstream este prezent în piaţa noastră, oferind obligaţiuni guvernamentale şi municipale, din 2010. În mai 2020, a adăugat obligaţiunile corporative locale la infrastructura sa de ICSD, iar acum îşi completează portofoliul cu acţiunile locale.

Depozitarul central internaţional de valori mobiliare (ICSD) cu sediul central in Luxembourg, Clearstream, care face parte din grupul Deutsche Borse, furnizează infrastructura post-tranzacţională pentru piaţa eurobondurilor şi servicii pentru titluri pe 58 de pieţe din întreaga lume. Cu active de aproximativ 14 mii de miliarde de euro în custodie, Clearstream este una dintre cele mai mari firme de decontare şi custodie din lume pentru titluri interne şi internaţionale.

Depozitarul Central este instituţia care asigură infrastructura pieţei financiare din ţara noastră, având rolul de operator pentru sistemul de decontare a valorilor mobiliare RoClear şi îndeplineşte funcţia de registru pentru societăţile pe acţiuni.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Vom intra în lumea buna a pieței de capital ... + septembrie 2020 în statutul de piata emergenta ...

    Asa poate se uita si depozitarul central la ce comisioane se practica in lumea asta. Nu poti avea pretentii cand ai comisioane de lumea a treia ... ca sa nu mai vorbim de calitatea serviciilor.

    1. Sa înțeleg ca celor de la Depozitarul Central ...

      li se va lua "sunca din fasole " ... ? ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie