Inflaţia din SUA atinge cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 ianuarie 2022

Inflaţia din SUA atinge cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani

Cu dobânda Fed în intervalul 0,00%-0,25%, rata reală de dobândă este de -7% Fed va cumpăra obligaţiuni de 60 de miliarde de dolari în ianuarie şi de 30 de miliarde de dolari în februarie, urmând în martie prima majorare, de 0,25%, a ratei-cheie la dolar

Indicele preţurilor de consum (CPI) din Statele Unite a crescut cu un ritm lunar uşor peste aşteptări în decembrie, de 0,5%, după ce în noiembrie şi octombrie avansul a fost de 0,8%, respectiv 0,9%, conform datelor publicate ieri de Departamentul American pentru Muncă. În septembrie avansul lunar al preţurilor de consum a fost de 0,5%.

Ritmul lunar al inflaţiei din decembrie a fost atenuat în mare parte de scăderea lunară de 0,4% a subindicelui pentru energie (atribuită scăderii preţului la combustibili; petrolul a revenit la maxime istorice în ianuarie), ceea ce arată persistenţa presiunilor inflaţioniste şi explică semnalele Federal Reserve (Fed) cu privire la debutul procesului de restrângere a politicii monetare din Statele Unite.

Rata anuală a inflaţiei din SUA a urcat la 7%, de la 6,8% în luna noiembrie şi 6,2% în octombrie, la nivelul celei mai mari rate anuale a inflaţiei din ultimii 40 de ani. Evoluţia ratei anuale a fost în linie cu aşteptările. În schimb, celelalte rata lunare au depăşit mediana estimărilor analiştilor cu 0,1%.

Evoluţia preţurilor de consum ridică presiunea pe oficialii Fed pentru a lua măsuri de combatere a inflaţiei la şedinţa de politică monetară din luna martie în condiţiile în care inflaţia erodează puternic majorările salariale din acest an (rata anuală reală de creştere a salariilor din SUA a fost de -2,4% în decembrie, de la -1,9% în noiembrie şi -1,3% în octombrie).

Avansul preţurilor din acest an din SUA a fost, în primă fază, alimentat în principal de revenirea puternică a economiei americane, stimulată la rândul ei de transferurile fiscale operate de guvernul federal, iar creşterile continue de preţuri la materii prime şi problemele de pe partea ofertei - atât pe piaţa forţei de muncă cât şi pe zona produselor intermediare şi pe lanţurile de aprovizionare - au continuat să alimenteze creşterile preţurilor de consum.

Amintim că preţurile producătorilor industriali (PPI) din Statele Unite au continuat de asemenea să accelereze, în ultimele luni, rata anuală a PPI atingând un nivel record de 9,6% în noiembrie, după un avans lunar de 0,8% în luna noiembrie, peste aşteptări. Aşteptarea este acum ca presiunea pe preţuri să continue în acelaşi ritm până cel puţin la mijlocul lunii februarie în condiţiile în care se inflaţia dă semne că se extinde, fiind alimentată inclusiv de majorările salariale pe care companiile le operează să atragă forţă de muncă.

Preţurile la mărfuri au corectat în noiembrie şi decembrie, în special preţul petrolului, iar acest lucru se vede parţial în datele publicate de statistica americană. Preţul petrolului a revenit totuşi cu un raliu puternic în ultimele săptămâni ajungând în apropierea maximelor multianuale indicând o continuă presiune pe partea de combustibili.

Creşterile de preţuri din acest an au provocat o dezbatere majoră în ultimele luni cu privire la politica fiscală şi monetară din SUA, în condiţiile în care în piaţa bursieră şi cea imobiliară din SUA se manifestă semne ale unor baloane speculative iar economia se află foarte aproape de o ocupare integrală a forţei de muncă fiind necesară retragerea stimulului monetar.

Indicele inflaţiei de bază din SUA, ce elimină preţuri considerate volatile precum cele la alimente şi energie, a înregistrat de asemenea o creştere lunară de 0,6%, cu 0,1% peste estimările analiştilor, după un avans de 0,5% în noiembrie. Inflaţia CORE a înregistrat astfel o rată anuală de 5,5% în decembrie, în accelerare faţă de rata anuală din noiembrie de 4,9% şi de cea din octombrie de 4,6%.

Unele preţuri care începuseră să scadă în finalul verii şi septembrie au continuat creşterea din lunile octombrie şi decembrie, un exemplu fiind preţurile maşinilor şi camionetelor second-hand.

Totodată, preţurile altor componente considerate componente de bază au continuat să crească şi să aibă o contribuţie mai mare la avansul indicelui preţurilor de consum, tendinţă ce a început odată cu trimestrul al treilea din acest an. Un exemplu este chiria plătită lunar, care a urcat cu 0,4% în decembrie după un avans similar în noiembrie şi de 0,5% în octombrie, evoluţii ce au împins rata anuală pe această componentă la 3,3% de la 3,05% în noiembrie.

În acelaşi timp, echivalentul chiriei pentru proprietarii de case a urcat de asemenea cu un ritm lunar de 0,4% după un avans similar în noiembrie şi octombrie. Totodată, preţul produselor alimentare din SUA a accelerat tendinţa de creştere în luna decembrie cu un avans lunar de 0,5% şi o rată anuală de 6,3%. Evoluţia acestor componente pare mai puţin tranzitorie decât şi-ar dori banca centrală americană, care a decis la începutul lunii noiembrie să înceapă retragerea graduală a stimulului monetar şi a semnalat prima majorare a dobânzilor în martie, asta în condiţiile în care presiunile inflaţioniste încep mai degrabă să se acumuleze şi să se extindă.

Fed-ul rulează, însă, în prezent, cu cea mai acomodativă politică monetară din istorie, dobânda-cheie fiind la intervalul 0,00%-0,25%, iar injecţiile lunare de lichiditate încă la 60 de miliarde de dolari în luna ianuarie. De menţionat totuşi că aceste injecţii de lichiditate vor ajunge la zero în luna martie, când Fed-ul are a doua şedinţă de politică monetară din acest an.

De menţionat că factorii de decizie politici de la Washington sunt în continuare în discuţii pentru aprobarea unui nou plan fiscal de stimulare a economiei prin investiţii de câteva trilioane de dolari, plan care în prezent pare blocat la nivel politic. În prezent, analiştii din piaţa americană anticipează că rata anuală a inflaţiei din SUA va continua să crească până la finalul lunii februarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb