INS:Managerii estimează o tendinţă de stabilitate în industrie şi comerţul cu amănuntul, în următoarele trei luni

M.G.
Macroeconomie / 28 octombrie 2020

Managerii estimează o tendinţă de stabilitate în industrie şi comerţul cu amănuntul, în următoarele trei luni

Managerii estimează pentru perioada octombrie-decembrie o relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare şi comerţul cu amănuntul, o creştere a numărului de salariaţi în comerţul cu amănuntul şi o stabilitate a preţurilor în industria prelucrătoare şi construcţii, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă, punctează INS.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -4%). Activităţile care vor înregistra creştere sunt: fabricarea tutunului (sold conjunctural +33%), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +26%), urmate de fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (sold conjunctural +22%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -7% pe total industrie prelucrătoare, potrivit INS.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează, de asemenea, relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%).

Construcţii

Totodată, potrivit estimărilor din luna octombrie 2020, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -17%).

Managerii estimează de asemenea o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +5%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -1%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +8%), iar angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +21%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +16%).

Servicii

Conform estimărilor din luna octombrie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural -9%). Se va înregistra scădere accentuată pentru activităţile de creaţie şi interpretare artistică (sold conjunctural -99%), transporturi aeriene (sold conjunctural -95%) şi activităţile hotelurilor şi a altor facilităţi de cazare (sold conjunctural -49%).

În sectorul de servicii se estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -16%), iar conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -13%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Aug. 2021
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1486
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5849
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7813
Gram de aur (XAU)Gram de aur241.9139

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro