Irakul refuză să mai plătească pentru serviciile furnizate de unele companii străine

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 martie 2005

Guvernul interimar al Irakului refuză să mai facă plăţi rezultate din unele contracte încheiate cu companiile străine, printre care "Raytheon" SUA şi "AP Moeller-Maersk" Danemarca, din cauză că acestea au "umflat" facturile ori nu au livrat tot ceea ce au promis la semnarea documentelor. "A apărut o problemă cu care se confruntă toate ministerele - lipsa documentelor privitoare la contractele pe care le-a semnat administraţia condusă de SUA, înainte să ne predea puterea, în iunie 2007", a declarat minis-trul adjunct al transporturilor, Atta Nabil Hussain Auni Atta. Oficialul irakian afirmă că "Raytheon" nu a livrat un sis-tem de control al traficului aerian aeroportului din Bagdad, astfel că guvernul refuză să achite 19 milioane de dolari. James Fetig, purtător de cuvînt al companiei americane, nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect.

La rîndul său, ministrul adjunct al ţiţeiului, Abdul Jabbar al-Wagga'a, spune că documentele (contractele) preluate de la vechea administraţie nu sînt pe deplin transparente. Amintim că fosta administraţie de la Bagdad, condusă de ambasadorul american Paul Bremer, a acordat contracte de miliarde de dolari companiilor străine, printre care şi "Halliburton" SUA, în fruntea căreia a fost, odinioară, vicepreşedintele american Dick Cheney.

"AP Moeller" a fost obligată să înceteze operaţiunile în cel de-al doilea port irakian, Khor Az Zubayr, după ce rebelii au preluat controlul locaţiei. Compania, care şi-a abandonat mare parte din echipament, pretinde că guvernul irakian are datorii pentru administrarea portului. În schimb, Atta spune că "AP Moeller nu va fi invitată înapoi", mai ales că societatea daneză a luat 93% din veniturile generate de taxele percepute în port şi nu a asigurat documentaţia pentru trafic. În ceea ce-l priveşte, Jesper Kjaedegaard, directorul "AP Moeller" pentru Orientul Mijlociu, nu a comentat pe marginea remarcilor oficialului irakian.

Analiştii sînt de părere că refuzul guvernului condus de premierul interimar Ayad Allawi de a plăti pentru serviciile livrate de unele companii, i-ar putea descuraja pe investitorii străini să participe la reconstrucţia Irakului.

Organizaţia Transparency International preciza, în raportul anual publicat săptămîna trecută, că societăţile străine care au obţinut contracte în Irak au realizat "profituri excesive".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro