Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

Iranul respinge scrisoarea UE care îi cere să renunţe la programul de rachete balistice

M.A.
Internaţional /

Iranul respinge scrisoarea UE care îi cere să renunţe la programul de rachete balistice

Iranul a respins presiunile de a renunţa la programul său de rachete balistice, în urma unei scrisori a Uniunii Europene adresată Consiliului de Securitate al ONU în care acuză Teheranul că dezvoltă rachete capabile să transporte bombe nucleare, transmite Reuters.

Ambasadorii Mareii Britanii, Germaniei şi Franţei au cerut secretarului general al ONU, Antonio Guterres, prin intermediul unei scrisori, să spună Consiliului, în viitorul său raport, că programul de rachete al Iranului este "contrar" unei rezoluţii a ONU care se află la baza acordului nuclear din 2015 dintre Iran şi şase puteri mondiale, informează News.ro.

Teheranul a reacţionat sfidător, afirmând că este hotărât să continue programul de rachete, pe care l-a descris în repetate rânduri ca fiind cu scopt defensiv şi fără nicio legătură cu activităţile nucleare.

"Iranul este hotărât să continue cu fermitate activităţile legate de rachetele balistice şi de vehicule de lansare în spaţiu", a afirmat trimisul iranian la ONU Majid Takhte Ravanchi, într-o scrisoare adresată lui Guterres.

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a denunţat intervenţia puterilor europene.

"Cea mai recentă scrisoare E3 adresată secretarului general al ONU referitoare la rachete este un fals disperat pentru acoperirea incompetenţei lor mizerabile în îndeplinirea obligaţiilor lor minime din cadrul Planului de Acţiune Mixt Cuprinzător (Joint Comprehensive Plan of Action - JCPOA)", a scris Zarif pe Twitter, referindu-se la acordul nuclear după numele oficial. El a cerut Marii Britanii, Franţei şi Germaniei să nu cedeze la "intimidarea din partea Statelor Unite".

Scrisoarea a ieşit la iveală într-o perioadă de fricţiuni crescute între Iran şi Occident. Teheranul îşi retrage angajamentele asumate în cadrul acordului nucleaR, pas cu pas, ca reacţie la retragerea Statelor Unite din acest pact, anul trecut, şi reimpunerea de către Washington a sancţiunilor împotriva republicii islamice, care îi afectează deja economia.

Potrivit sursei citate, o rezoluţie a ONU din 2015 cere Iranului să se abţină timp de opt ani să lucreze la programul de rachete balistice care pot transporta material nuclear.

Unele state, între care Rusia, care, împreună cu alte patru puteri mondiale au drept de veto în Consiliul de Securitate, afirmă că rezoluţia nu este obligatorie.

Franţa a afirmat, joi, că activităţile Iranului în domeniul rachetelor balistice nu sunt conforme cu rezoluţia Consiliului de Securitate şi a cerut Teheranului să îşi respecte toate obligaţiile în cadrul rezoluţiei.

Consiliul de Securitate urmează să se întâlnească în această lună pntru a discuta despre respectarea de către Iran a rezoluţiei referitoare la acordul nuclear, iar scrisoarea europeană "va completa discuţia", a declarat un diplomat european.

Marea Britanie, Franţa şi Germania au încercat să salveze acordul nuclear, în cadrul căruia Iranul s-a angajat să limiteze programul de îmbogăţire a uraniului în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Dar teheranul afirmă că puterile europene nu au reuşit să protejeze economia iraniană de sancţiunile americane.

Statele Unite şi aliaţii săi din Orientul Mijlociu consideră că programul de rachete al Iranului este un risc de securitate în regiune.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotnari
Gala Anis
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS