Iranul se pregăteşte să accelereze îmbogăţirea uraniului

N.R.
Internaţional / 21 iunie

Iranul se pregăteşte să accelereze îmbogăţirea uraniului

Iranul urmează să îşi accelereze programul de îmbogăţire a uraniului, pregătindu-se să utilizeze centrifuge avansate IR-6 în instalaţia subterană de la Fordo, arată un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică, consultat luni de Reuters, conform Agerpres.

Iranul a ameninţat de mai multe ori că va face acest pas, însă nu a acţionat până când 30 din cele 35 de state membre ale Agenţiei au susţinut luna aceasta o rezoluţie care critică autorităţile de la Teheran pentru lipsa de explicaţii privind urmele de uraniu găsite în situri nedeclarate în cadrul programului atomic.

Ca reacţie la rezoluţia Consiliului Guvernatorilor AIEA, Iranul a ordonat îndepărtarea camerelor vide de supraveghere instalate conform acordului din 2015 şi a continuat instalarea de centrifuge IR-6 la Natanz, unde înţelegerea prevedea că se poate îmbogăţi uraniul doar cu ajutorul unor centrifuge IR-1, mult mai puţin eficiente.

Acordul nu permitea îmbogăţirea uraniului la Fordo.

Tratativele indirecte între Iran şi SUA, pentru reactivarea acordului nuclear din 2015, sunt blocate de mai multă vreme, reaminteşte Reuters, apreciind că orice escaladare a tensiunilor cu Occidentul riscă să anuleze orice şansă de a opri programul şi de a ridica sancţiunile americane împotriva acestuia.

Potrivit unui raport confidenţial către statele membre, inspectorii AIEA au confirmat sâmbătă că iranienii sunt gata să alimenteze centrifugele cu hexafluorură de uraniu (UF6) gazoasă, materialul folosit pentru îmbogăţire, pentru a doua treaptă de IR-6 de la uzina de la Fordo, construită într-un munte.

Ieri, Iranul a informat AIEA că a început de duminică pasivarea cascadei de centrifuge, etapă preliminară a îmbogăţirii, care presupune de asemenea alimentarea cu UF6.

Grupul de 166 de centrifuge, numit şi "cascadă", este singurul prevăzut cu sub-colectoare modificate, care permit trecerea mai uşoară la un alt nivel de puritate a uraniului. Mai mulţi diplomaţi occidentali au arătat deja că echipamentele respective provoacă îngrijorare, deoarece permit Iranului concentrarea rapidă a uraniului la niveluri ridicate.

Iranul nu a declarat explicit AIEA ce nivel de puritate va fi atins cu ajutorul cascadei respective după pasivare. Anterior, Teheranul informase Agenţia că se poate ajunge, cu ajutorul celor două grupuri de centrifuge IR-6, la o concentraţie a uraniului de 5% sau 20%.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro