Revista BURSA Construcţiilor

Italia: "ArcelorMittal vrea disponibilizări în masă la uzina Ilva"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional /

Italia: "ArcelorMittal vrea disponibilizări în masă la uzina Ilva"

Gigantul siderurgic ArcelorMittal vrea să taie 5.000 de locuri de muncă în Italia din cauza nivelului scăzut de producţie de la uzina Ilva din Taranto, conform premierului italian Giuseppe Conte, care consideră acest plan ca fiind "inacceptabil".

Disponibilizările luate în discuţie la fabrica Ilva din Taranto vin la numai două zile după ce ArcelorMittal a anunţat că intenţionează să renunţe la preluarea combinatului Ilva din Italia, generând o undă de şoc la Roma pe fondul temerilor privind păstrarea locurilor de muncă.

La semnarea acordului pentru preluarea Ilva (anul trecut), ArcelorMittal a primit o perioadă de imunitate legală cu privire la eventualele urmăriri penale legate de poluarea de la Ilva pentru a putea aduce combinatul la standardele de mediu. Însă, fără niciun avertisment, Parlamentul italian a revocat decizia anterioară astfel că ArcelorMittal a pierdut imunitatea legală în data de 3 noiembrie.

"Parlamentul italian a retras protecţia juridică necesară companiei pentru a-şi pune în practică planul de mediu fără riscul de a fi acţionată în justiţie. Nu este posibil să exploatezi această uzină fără protecţie, nu este posibil să îi expui pe angajaţi şi subcontractori la eventuale urmăriri penale", a anunţat, săptămâna aceasta, ArcelorMittal.

Ulterior, Conte s-a întâlnit cu managerii ArcelorMittal, spunând că este clar că perioada de imunitate legală nu are nimic de a face cu ameninţarea de a părăsi Italia, iar problema reală este că grupul siderurgic nu şi-a atins ţintele de producţie.

Conte a subliniat, conform Reuters: "Protecţia legală nu este problema. Compania consideră că nivelul actual de producţie, de 4 milioane de tone pe an, nu acoperă investiţiile sale şi nu poate justifica numărul actual de locuri de muncă".

ArcelorMittal nu a comentat pe marginea celor spuse de Conte.

ArcelorMittal a preluat controlul Ilva în noiembrie 2018. Gigantul are circa 10.700 de salariaţi în Italia, inclusiv 8.200 în Taranto. Fabrica este cea mai mare din sectorul siderurgic al Europei.

Conte a menţionat că ArcelorMittal avea ca ţintă să producă 6 milioane de tone de oţel, anual, în Taranto. În opinia oficialului de la Roma, ArcelorMittal nu poate renunţa la contract, argumentând că acesta nu mai este viabil.

Premierul i-a dat gigantului termen de câteva zile să îşi regândească poziţia. Conte a adăugat: "Este prematur să spunem cum se va încheia această situaţie. Planul de disponibilizări pe care l-a prezentat ArcelorMittal este, în mod clar, inacceptabil. Orice plan de disponibilizare este inacceptabil. Prima întâlnire nu ne-a dat prea multe speranţe".

De menţionat că, în oraşul Taranto (sudul Italiei), rata şomajului este deja dublă faţă de media naţională.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConferinţa PPTT 'Specialistii ferestrelor, fatadelor si sticlei'
Cabinet de avocatTMPS