Crypto

JAN PRICOP, AAF:"Am încheiat 2020 cu mai mulţi investitori decât la începutul anului"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 februarie

 Jan Pricop

Jan Pricop

"Fondurile de acţiuni au avut intrări nete pozitive în fiecare trimestru al anului, ceea ce ne arată că investitorii au văzut o oportunitate în corecţiile bursiere"

Fondurile Deschise de Investiţii din ţara noastră aveau, la finalul anului trecut, 351.102 de investitori, cu 1,9% mai mulţi decât la finele lui 2019, arată datele prezentate ieri de Jan Pricop, Director Executiv al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România, în cadrul unei conferinţă de presă.

Jan Pricop a spus: "Creşterea numărului de investitori este unul dintre factorii care ne dau speranţe cu privire la evoluţia pe care am putea să o înregistrăm în acest an. Revenirea investitorilor a fost marcantă şi în ultimul trimestru al anului 2020. Faţă de trimestrul anterior avem un plus de 4,6%. Practic, am reuşit să închidem anul cu un număr de investitori mai mare decât cel de la începutul acestui an dificil".

Este o creştere care s-a manifestat îndeosebi la nivel fondurilor diversificate, care au avut aproape 8.700 de investitori noi, a celor de acţiuni, cu 2.565 de investitori noi şi a celor de obligaţiuni, cu un plus 3.300 de investitori, reiese din datele prezentate de oficialul AAF.

În ceea ce priveşte intrările nete în Fondurile Deschise de Investiţii, în dinamică anuală s-a înregistrat o scădere de 10,7%, însă faţă de trimestrul al treilea apare o schimbare de trend, a spus Jan Pricop, detaliind: "Practic am trecut de la ieşiri nete la intrări nete, cu fluxuri pozitive din partea investitorilor de 844 de milioane de lei".

Pe categorii de fonduri, subscrierile nete au fost pozitive în ultimul trimestru pentru fondurile de obligaţiuni, cele diversificate şi cele de acţiuni, conform datelor prezentate de oficialul AAF.

"Aş face o notă specială în ceea ce priveşte fondurile de acţiuni, care au avut intrări nete pozitive în fiecare trimestru al anului 2020, ceea ce ne arată un interes crescut din partea investitorilor care au văzut o oportunitate în corecţiile bursiere şi au considerat că este un moment propice să realizeze noi investiţii în această categorie de fonduri", a spus Jan Pricop.

În ceea ce priveşte activele, conform datelor AAF, la finalul anului 2020, activele nete ale întregii industrii a fondurilor de investiţii erau de 43,45 miliarde de lei, din care circa 22,16 miliarde de lei erau active ale Fondurilor Deschise de Investiţii, în scădere cu 11% faţă de cele de la finele lui 2019. Pe categorii de fonduri, s-a înregistrat o scădere la nivel anual pentru fondurile de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix de circa 13%. În schimb, în cazul fondurilor diversificate s-a înregistrat o creştere de 4,2%, în timp ce în cazul fondurilor de acţiuni creşterea a fost de 7,7%.

Conform datelor AAF, anul trecut, 29 de fonduri şi-au menţinut, lună de lună, cel puţin 50% din investiţii în acţiuni.

"Activele nete ale acestor fonduri însumau 1,8 miliarde de lei (n.r. la finalul anului), undeva cam 8% din valoarea activelor totale la nivel de piaţă pe segmentul fondurilor deschise de investiţii. Intrările nete în aceste fonduri au fost de aproape 150 milioane de lei (...). Un lucru foarte important, numărul de investitori în aceste fonduri este de aproape 47.000, faţă de cei peste 17.000 din categoria fondurilor de acţiuni", a spus Jan Pricop.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "fondurile de acţiuni, au avut intrări nete pozitive în fiecare trimestru al anului 2020, ceea ce ne arată un interes crescut din partea investitorilor"

    O dinamica foarte interesanta si oarecum neasteptata, cel putin din propriul pdv. 

    E adevarat si faptul ca marea cadere a venit cumva la granita intre trimestrele 1 si 2, ceea ce ar explica de ce fluxul de capital in fonduri a fost pozitiv chiar si in acele trimestre . 

    Consider ca este un semnal foarte sanatos pentru piata de capital, in general.

    In acest context, este necesar ca acest surplus de cerere sa fie satisfacut prin oferta corespunzatoare ( = listari noi). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Crypto

Supliment dedicat pieţei monedelor digitale
Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

02 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4161
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6329
Gram de aur (XAU)Gram de aur225.4539

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
HackITall2
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro