Josep Borrell: "Fâşia Gaza ar trebui să fie guvernată de Autoritatea Palestiniană"

F.D.
Internaţional / 27 noiembrie 2023

Josep Borrell: "Fâşia Gaza ar trebui să fie guvernată de Autoritatea Palestiniană"

Statele arabe şi Uniunea Europeană au convenit luni, la o reuniune în Spania, că o soluţie cu două state reprezintă răspunsul la conflictul israeliano-palestinian, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, afirmând că Fâşia Gaza ar trebui să fie guvernată de Autoritatea Palestiniană, relatează Reuters.

Toate statele membre ale UE şi aproape toţi participanţii au convenit, la reuniunea Uniunii pentru Mediterana desfăşurată la Barcelona, că este nevoie de o soluţie cu două state, a subliniat Borrell.

Potrivit acestuia, Autoritatea Palestiniană trebuie să organizeze alegeri şi să-şi amelioreze funcţionarea, dar este singura "soluţie viabilă" pentru viitoarea conducere a Fâşiei Gaza - controlată în prezent de mişcarea islamistă Hamas - pentru a evita un "vid de putere".

O soluţie cu două state prevede un stat pentru palestinieni în Cisiordania şi Fâşia Gaza, alături de Israel, precizează Reuters.

Ministrul de externe palestinian Riyad al-Maliki a declarat că Autoritatea Palestiniană, care a pierdut controlul asupra Fâşiei Gaza în 2007, în lupta pentru putere cu Hamas, nu trebuie să se întoarcă în Gaza, subliniind: "Am rămas acolo tot timpul, avem acolo 60.000 de lucrători publici".

Israelul nu a luat parte la reuniunea de la Barcelona a forumului Uniunea pentru Mediterana, care grupează 43 de state din Europa, Africa de nord şi Orientul Mijlociu.

Ministrul de externe saudit, prinţul Faisal bin Farhan, care a reprezentat un grup de miniştri din Liga Arabă şi Organizaţia Cooperării Islamice, a făcut apel la o încetare a focului durabilă în Gaza, subliniind că o continuare a escaladării militare nu va avea ca rezultat decât 'mai multă distrugere, radicalizare şi carnagiu suplimentar pe seama vieţilor palestiniene, precum şi a securităţii regionale, inclusiv cea a Israelului'.

'Israelul trebuie tras la răspundere pentru atrocităţile pe care le-a comis, dacă nu prin sancţiuni, atunci prin aplicarea de presiuni asupra sa pentru a-şi schimba cursul', a pledat Faisal, care a mai afirmat că este nevoie de mai multe ajutoare în teritoriul palestinian asediat.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb