JURNAL DE CĂLĂTORIEMuzica în vremea crizei

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 mai 2018

Muzica în vremea crizei

Grecia a traversat o perioadă de criză cumplită. Datele oficiale erau înfiorătoare chiar şi pentru un nespecialist în economie. La nivel macro lucrurile au stat foarte prost, la nivel micro s-au petrecut drame.

La sfârşitul anului trecut am aflat că Grecia a făcut încă un pas spre ieşirea din criza financiară în care se află din 2009, Uniunea Europeană a confirmat că Atena nu se mai află în "spărtura" regulilor din zona euro. Anunţul înseamnă sfârşitul procedurii de deficit excesiv, pe care Bruxelles-ul a iniţiat-o în urmă cu 8 ani, după ce economia ţării s-a prăbuşit. Guvernul de la Atena consideră că s-a făcut un pas pe drumul normalizării economice, în încercarea de a ieşi din programul de "bailout" în august 2018.

Cum se simt însă toate aceste veşti la nivelul omului de rând? Am discutat cu Sfakianakis Konstantinos, recepţioner la hotelul Panorama Vilage din Creta. Konstantinos este muzician, un artist al bouzouki-ului (instrument muzical cu coarde ciupite, o combinaţie între chitară şi cobză, care este folosit în principal în muzica greacă), dar şi un chitarist foarte bun. Până să vină criza s-a ocupat doar de muzică, a concertat în cele mai diverse locuri, inclusiv la Londra, alături de mai multe formaţii. Acum muzica e pe planul doi: "Să îţi arăt nişte clipuri pe youtube, ca să nu crezi că vorbesc prostii. Muzica e viaţa mea, dar a venit criza, prietene, acum fac munca aceasta, trebuie să trăim, să mâncăm, să ne îmbrăcăm. Munca nu e o ruşine, cu atât mai puţin ceea ce fac eu, oricum, am speranţa că lucrurile vor reintra în normal. E bine şi la recepţie, îmi plac oamenii, interacţionez cu ei, pupitrul acesta e o scenă pentru mine, zâmbesc, sunt amabil. Am un "public" divers, francezi, polonezi, ruşi, britanici, desigur români. Criza mai frânge visuri, important este să nu se frângă oamenii. În Creta, oamenii se frâng mai greu, e un aluat special. Crezi că asta e prima criză pe care au văzut-o aceste pământuri? Nicidecum!".

Konstantinos iese din tură şi mă anunţă că se duce să cânte puţin. E clar că nu l-a speriat criza. Nici pe el şi nici pe mulţi dintre compatrioţii lui.

La doar câţiva kilometri de locul unde am discutat cu Konstantinos s-a născut (1934) Nana Mouskouri, în Chania - Creta. Probabil cea mai cunoscută cântăreaţă a acestei ţări, a vândut aproximativ 300 de milioane de albume în toată lumea într-o carieră de peste cinci decenii, ceea ce face din ea una dintre artistele cu cele mai mari vânzări din muzica tuturor timpurilor. În copilăria ei, întreaga lume a fost într-o criză teribilă, dar a continuat să cânte.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Frumos articol, mica bijuterie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

05 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8831
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0924
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4065
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6478
Gram de aur (XAU)Gram de aur223.0612

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
HackITall2
Women Professionals in the Automotive Industry
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro